www.t4-forum.pl - Polskie Forum VW T4 Transporter, Multivan, Caravelle, Westfalia: Polskie Forum VW T4 Transporter, Multivan, Caravelle, Camper, Westfalia
Najprostszy sposób na podłączenie świateł dziennych to wykorzystanie pinu TFL w wyłączniku świateł. Do TFL podłączamy "+" dziennych a masę byle gdzie tzn w dowolnym miejscu. Przy takim rozwiązaniu dzienne zapalają się w momencie włączenia zapłonu a gasną przy włączeniu postojówek. Auta poliftowe mają wyłączniki z wyjściem na dzienne, w starszych busach trzeba zmieniać wyłącznik świateł.
masz rację ale z tym jest troszkę więcej kombinacji-trzeba ciągnąć jeden przewód z komory silnika do wnętrza... Oczywiście ten plusowy:)-ale za to światła nie wymagają automatu :)
masz rację ale z tym jest troszkę więcej kombinacji-trzeba ciągnąć jeden przewód z komory silnika do wnętrza... Oczywiście ten plusowy:)-ale za to światła nie wymagają automatu :)
Trzeba ciągnąć tylko przewody do lamp dziennych, żadnych innych.
Hmm,ciekawe gdzie idzie ten przewod z pinu wylacznika TFL :?:
Hmm,ciekawe gdzie idzie ten przewod z pinu wylacznika TFL :?:
Najprościej wziąć neonówkę jeden koniec podpiąc gdzieś do masy, a drugim szukać pinu na którym jest napięcie przy wyłączonych światłach (powinno zaniknąć przy zmianie położenia przełącznika)...
[/quote] Hmm,ciekawe gdzie idzie ten przewod z pinu wylacznika TFL :?: [/quote]
Nigdzie nie idzie, bo go tam nie ma.
Jak wyciągniesz przełącznik od świateł i potem kostkę z przewodami z niego to jest w niej miejsce na przewód TFL (która dziura to jest napisane na włączniku, zresztą chyba jedyna wolna)
Kupujesz odpowiedni PIN i wlutowywujesz plusowu przewód świateł, wkładasz w w/w wtyczkę.
Drugi z dwóch od świateł bez automatu do masy i działa.
Po prostu nie ma potrzeby stosować świateł z automatem, bo już jest TFL, chociaż i tak większość ma automat.
Dzisiaj kupiłem światła Narva 4 led do osobówki, praktycznie identyko jak Philips 4 led z jedną tylko jedyna różnicą... Światła Narva na kloszu maja oznaczenie 12V 2W na każdej z osobna , na Philipsach jest oznaczenie 12V 6W na kazdej z osobna.... ale po włączeniu jednej i drugiej obok siebie (czyli philips`a i narva) to Narva świeci mocniej... z tymze philipsy juz mają prawie dwa lata eksploatacji za soba a Narva jest nowa. Oba zestawy są "Made in Taiwan" , oba mają takie same nr jakiś kodów, dodatkowo okazuje się ze philips nie jest producentem swoich tylko ktoś dla nich je robi... prawdopodobnie jeden i ten sam wykonawca to jest... Philips na obudowie ma odlew z nazwą "philips" i taki sam odlew na obudowie mają Narvy tylko ze widnieje na nich oczywiście napis Narva... Cena... na korzyśc Narva która od Philipsa jest o 50~60zł tańsza na komplecie... Ta sama instrukcja montazu w obu jest z tym samym blędem w niej... To tak w kwestii ciekawostki i porownania jakby ktos kiedys się zastanawial nad zakupem swiatel dziennych Philips lub Narva... http://hidconcept.com/images/products/l ... -PH5-2.jpg http://auto-pit-stop.pl/userdata/gfx/cb ... 4dd133.jpg
Przeczytałem opinię nt oszczędności z jazdy na światłach dziennych. Chciałem wtrącić dlaczego zamontowałem światła dojazdy dziennej:
1. Pobór mocy przy załączonych światłach mijania: ok 160W (przednie, tylne, tablica rej, zegary).
2. Sprawność alternatora: max 50%
3. Pobór mocy z silnika: co najmniej (przyjmując najwyższą sprawność alternatora) 0,33kW. W rzeczywistości sprawność alternatora rzadko przekracza 30% więc spokojnie można policzyć 1kW z silnika ...
4. Po chłopsku - spalanie mam mniejsze o ok 0,5l/100km (zmierzone) * 20kkm rocznie =100l*5,3=530zł/rok czyli 1,45 na dzień czyli na tydzień mam 4-ro pak. Na sobotę mam piwko gratis.
5. Klimy też nie mam choć światła dzienne nie poprawiają mojego komfortu podróżowania.
6. Jeszcze nie kupiłem żarówek H4 taniej niż 40zł za sztukę, jak jeździłem na św. mijania cały rok, żarówki wymieniałem 3 razy na 2 lata (soczek do piwka ;) ),
7. Jestem sceptykiem i wszystko muszę sprawdzić, tutaj fakty mnie przekonały.
Szkoda, że wcześniej nie znalazłem tego pomysłu z umieszczeniem ich w kloszach (mam philipsy). Zamocowałem w zderzaku na granicy przepisów.
na pewno kupię sobie światła do jazdy dziennej do mojego T4 - upolowałem sobie światła NSSC 540 z wyglądu są takie jak 4 diodowe philipsa - czy ma ktoś jakieś zdanie na temat produktów tej firmy?
już się dowiedziałem o cenę - będę je miał po 68 zł model NSSC 540 4 diodowe wzór Philips homologacja - jak ktoś chce to info na PW
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Miałem te światła w t4 , skusiło mnie właśnie to, że podobne do phillipsów/navry , ale tylko podobne... W pierwszym komplecie padł moduł który przy nich jest po około 4 miesiącach , wymienili na gwarancji na nowe , niestety po około 3 miesiącach w jednej lampie padły 2 diody. Kupiłem je po 64zł na allegro i odebrałem u siebie w mieście w sklepie.
Ja kiedyś kupiłem światła w nieco tylko mniejszej cenie i gdyby teraz przyszedł mi do głowy taki pomysł, to wyjął bym z portfela te banknoty i spalił na miejscu. Przynajmniej robota z dopasowywaniem zaoszczędzona.
Jak już będziesz podłączał to weź zasilanie z pinu TFL we włączniku świateł i wywal w ogóle dołączony moduł to przynajmniej ci się nie zepsuje <38> , chociaż i tak diody wkrótce pogasną po kolei.
Nie miałem zadnych problemow odpukac , nawet ostatnio na przeglądzie diagnosta na to uwagi nie zwrócił , zastanawialem się co powie i nic. Reflektory mi tylko wyregulował bo zle swieciły w/g niego.
Mam problem bardziej z tym ze jak mialem te swiatla na zderzaku to uderzyłem kiedys zderzakiem i samą lampą tak ze pękła mi obudowa w niej... teraz zdarza się ze ta lampa poprostu gaśnie , zapala sie , i to dokładnie ta uszkodzona, będe musial kiedys je wymienic chyba...
będę zamawiał te światła jak ktoś chce to proszę pisać na e-mail om14(zwierzątko)wp.pl zamiast nawiasów i treści w nawiasach wstawiamy małpkę, w tytule proszę wpisać: t4-forum.pl NSSC
mogę zamówić również inne produkty marki NSSC, VERTEX
Mam zagwozdkę.
Nabyłem drogą kupna światła do jazdy dziennej NSSC 510HP, takie okrągłe.
Przeczytałem instrukcję montażu i jest w niej taka oto uwaga:
UWAGA: Zabrania się podłączania świateł do jazdy dziennej bezpośrednio, bez control boxa do instalacji elektrycznej samochodu ponieważ służy on nie tylko do sterowania lamp, lecz także pełni funkcję regulatora napięcia, filtra przeciwzakłuceniowego oraz zabezpieczenia przeciwzwarciowego.
Początkowo planowałem podłączyć się do włącznika świateł (pin TFL), a teraz nie wiem.
Podłączać tego control boxa, czy nie podłączać?
Sterciu czy przez ten czas użytkowania twoich świateł miałeś jakiekolwiek problemy w postaci policji czy kogoś innego co się trzepiać zaczął ?
Ostatnio byłem w niemczech , zatrzymała mnie Polizei do kontroli , zresztą sciagali praktcznie wszystkich do kontroli trzezwości , kontroli dokładnej pochodzenia pojazdu. Policjat popatrzył na swiatła bo go zainteresowały swiecące dzienne , dojrzał homologacje na lampach dziennych w srodku i stwierdził ze jest ok, nie przyczepił się do tego. Wsumie nie miał do niczego zastrzezeń i dlatego szybko odjechałem z tamtąd nie tak jak niektórzy widać od dłuzszego czasu byli trzepani tam na polskich blachach.
Mam zamontowane takie lampy do jazdy dziennej i jako przeciwmgielne. https://www.youtube.com/watch?v=UtNuOEmfOHY
Trochę rzeźbienia było ale ogólnie jestem zadowolony.
zdjęcie od tyłu zderzaka
2014-11-1109.28.33.jpg
a tu z przodu
2015-12-1515.40.28.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.