O jakim ty kółku piszesz, pompy wody czy klimy :?:ostryt4 pisze:muszę skoczyć na złom i poszukać kółka z rowakami na wieloklin z innym odsadzeniem wtedy będzie malina a jak nie znajdę to będę musiał włożyć te z ABLa czyli płaskie ale nie za bardzo pasuje aby wieloklin chodził po takiej płaszczyźnie, co szanowni Państwo na to ?
swap TD -> TDI
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Re: swap TD -> TDI
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
O kółku pompy wody.mikoli pisze:O jakim ty kółku piszesz, pompy wody czy klimy :?:ostryt4 pisze:muszę skoczyć na złom i poszukać kółka z rowakami na wieloklin z innym odsadzeniem wtedy będzie malina a jak nie znajdę to będę musiał włożyć te z ABLa czyli płaskie ale nie za bardzo pasuje aby wieloklin chodził po takiej płaszczyźnie, co szanowni Państwo na to ?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zapytanie odnośnie układu chłodzenia, pozostało mi jedno wyjście z rurki zbiorczej co idzie z pompy wody, co z tym zrobić ?
Zapraszam do obejrzenia filmiku.
Zapraszam do obejrzenia filmiku.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Koło pompy wody zakładasz z ABL-a nie ma takich z rowkami (to co widać na fotach to są tylko odciski paska, jadnak koło samo w sobie jest płaskie)
Układ wodny całkiem pomieszałeś (czyli źle)
Z głowicy boczne wyjście ma iść na zasilanie nagrzewnic (wąż do nagrzewnicy bez zaworu) i na wejście do pompki wody (trzeba zastosować trójnik)
Powrót z nagrzewnic (wąż z zaworem) podłączasz do metalowej rurki.
Chłodnica oleju, jedna strona do metalowej rurki, druga strona na (na czasie dopiszę bo z głowy nie pamiętam)
Układ wodny całkiem pomieszałeś (czyli źle)
Z głowicy boczne wyjście ma iść na zasilanie nagrzewnic (wąż do nagrzewnicy bez zaworu) i na wejście do pompki wody (trzeba zastosować trójnik)
Powrót z nagrzewnic (wąż z zaworem) podłączasz do metalowej rurki.
Chłodnica oleju, jedna strona do metalowej rurki, druga strona na (na czasie dopiszę bo z głowy nie pamiętam)
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Ja przede wszystkim mam taki kruciec na głowicy.
Z tylnego wyjścia idzie do nagrzewnicy.
Przednie do pompki obiegu.
Wyjście z nagrzewnicy poprzez zawór do metalowej rurki (ostatni kruciec)
Pierwszy kruciec jest bezpośrednio podłączony do zbiorniczka wyrównawczego.
Dalej nic nie widzę bo osłona nie pozwala.
Z tylnego wyjścia idzie do nagrzewnicy.
Przednie do pompki obiegu.
Wyjście z nagrzewnicy poprzez zawór do metalowej rurki (ostatni kruciec)
Pierwszy kruciec jest bezpośrednio podłączony do zbiorniczka wyrównawczego.
Dalej nic nie widzę bo osłona nie pozwala.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
U mnie prace już powoli zbliżają się do końca, mam nadzieję, że w tym tygodniu uda mi się odpalić auto. Co do wiązki, to nie potrzebnie się bałem, bardzo ładnie udało się ją rozprowadzić w komorze silnikowej i ostatecznie tylko jedna wtyczka została do przedłużenia (do czujnika w skrzyni biegów z tyłu), choć aby to osiągnąć, musiałem wszystko rozizolować i izolować od nowa kilkukrotnie przymierzając całość na aucie. Najbardziej dumny jestem jednak z dolotu i wylotu z intercoolera - udało mi się je w całości wyrzeźbić z węży z golfa i T4 i wygląda to nawet całkiem całkiem:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f82 ... 53833.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7f9 ... fcd81.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b9f ... 642f5.html
-
Frodo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Bardzo fajnie to wygląda :shock:Johnny pisze:U mnie prace już powoli zbliżają się do końca, mam nadzieję, że w tym tygodniu uda mi się odpalić auto. Co do wiązki, to nie potrzebnie się bałem, bardzo ładnie udało się ją rozprowadzić w komorze silnikowej i ostatecznie tylko jedna wtyczka została do przedłużenia (do czujnika w skrzyni biegów z tyłu), choć aby to osiągnąć, musiałem wszystko rozizolować i izolować od nowa kilkukrotnie przymierzając całość na aucie. Najbardziej dumny jestem jednak z dolotu i wylotu z intercoolera - udało mi się je w całości wyrzeźbić z węży z golfa i T4 i wygląda to nawet całkiem całkiem:
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dziękóweczka, też jestem zadowolony z tego ;) Ale najbardziej mnie cieszy zaoszczędzona kasa, bo takie węże - kolanka, redukcje itp. jakbym miał kupować osobno, to zapłaciłbym za nie drugie tyle co za sam intercooler z mocowaniami, albo i lepiej. Dziś przyszła obudowa filtra powietrza z T4 2.5 TDI i udało mi się spasować dolot również w całości na wężach z golfa i też całkiem przyzwoicie to wygląda dzięki temu.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Mam prośbę do swapowiczów - jeśli macie jakieś fotki pedału gazu to wrzućcie je tutaj. Niby wiem jak to zrobić, ale chciałbym jeszcze porównać.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Silnik włożony, elektryka pospinana i......... cholerne immo trzyma mi silnik, odpala na chwilę i gaśnie.
Vag łączy się ładnie ze sterownikiem i z zegarami. Z immobilizerem również ale tylko jak podłączę te stare co było z ABLem, z tym od AFNa nie chce gadać.
Najprościej się go pozbyć w ogóle, kolega Krzysaudi z forum się oferował pomocą ale mieszkam za granicą i wysyłanie sterowników do PL i z powrotem nie bardzo mi na rękę, jest jakiś domowy sposób aby to wywalić ?
Zacznę rozglądać się za jakimś fachowcem ale marne szanse że znajdę takiego człowieka tutaj żeby to zrobił.
Vag łączy się ładnie ze sterownikiem i z zegarami. Z immobilizerem również ale tylko jak podłączę te stare co było z ABLem, z tym od AFNa nie chce gadać.
Najprościej się go pozbyć w ogóle, kolega Krzysaudi z forum się oferował pomocą ale mieszkam za granicą i wysyłanie sterowników do PL i z powrotem nie bardzo mi na rękę, jest jakiś domowy sposób aby to wywalić ?
Zacznę rozglądać się za jakimś fachowcem ale marne szanse że znajdę takiego człowieka tutaj żeby to zrobił.
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Wejdz w modul immo - daj adaptacje na kanale 0 i powinno poleciec .
a jak nie kup najprostszy programator pamieci 24c02 i pomoge pozbyc sie bydlaka :)
a jak nie kup najprostszy programator pamieci 24c02 i pomoge pozbyc sie bydlaka :)
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Masz na myśli coś takiego ?
http://www.ebay.co.uk/itm/24C02-24C04-2 ... 2a280899f6
Mogę to zamówić, będzie na następny weekend.
http://www.ebay.co.uk/itm/24C02-24C04-2 ... 2a280899f6
Mogę to zamówić, będzie na następny weekend.
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Z którego roku masz dawce afn-a ?? Chcesz go podłączyc pod swoje immo oraz klucze ?? Jesli tak to podepnij diagnozę ze sterownika silnika pod linię W w puszce immo . Wtedy wejdz w immo , zrób adaptację na kanale 0 - czyli zrobisz dopasowanie puszki do sterownika silnika :) i wtedy powinno zabanglać . Jeśli nie kup programator pamięci 24c02 lub zrób go sam - jeśli masz złącze rs232 w komputerze .
http://images62.fotosik.pl/1011/2e04268bccd03ce6m.gif
:)
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dawca z 1998ego.krzysaudi pisze:Z którego roku masz dawce afn-a ?? Chcesz go podłączyc pod swoje immo oraz klucze ?? Jesli tak to podepnij diagnozę ze sterownika silnika pod linię W w puszce immo . Wtedy wejdz w immo , zrób adaptację na kanale 0 - czyli zrobisz dopasowanie puszki do sterownika silnika :) i wtedy powinno zabanglać . Jeśli nie kup programator pamięci 24c02 lub zrób go sam - jeśli masz złącze rs232 w komputerze .
Tak jak pisałem Ci na priv, ABL miał powiązane immo z licznikiem, AFN już nie, zapewne tu gdzieś leży problem. Co właściwie immo odcina, przekaźnik silnika czy coś innego ?
Z AFNa kluczyka pestkę wyjąłem i wkleiłem taśmą na tą cewkę od stacyjki ale jak widać nie zdaje egzaminu bo wtryndala się gdzieś te stare immo.
Ten programator to mogę kupić tylko potwierdź czy to coś takiego jak na linku do aukcji na ebayu UK w powyższym poście.
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Z tego co pamiętam to imo w abl-u to kluczyk- modół- pompa wtryskowa.
W TDI odbywa się inaczej. Imo blokuje sterownik i z tąd ta lipa.
Imo w zwykłym TD czy D to zadne zabezpieczenie ale tdi to inna bajka.
Ja się na tym nie znam ale za imo off w swoim sterowniku zapłaciłem 100 jurka. Podobno bardzo to jest proste jak ktoś zna procedurę.
Ja tego nie znałem :(
Plus tego był taki, że moje cacko odpaliło od pierwszego obrotu. Transplantacja nawet nie zapowietrzyła układu.
W TDI odbywa się inaczej. Imo blokuje sterownik i z tąd ta lipa.
Imo w zwykłym TD czy D to zadne zabezpieczenie ale tdi to inna bajka.
Ja się na tym nie znam ale za imo off w swoim sterowniku zapłaciłem 100 jurka. Podobno bardzo to jest proste jak ktoś zna procedurę.
Ja tego nie znałem :(
Plus tego był taki, że moje cacko odpaliło od pierwszego obrotu. Transplantacja nawet nie zapowietrzyła układu.
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Co masz na myśli mówiąc moduł ?? Puszkę immo ?? Jeśli tak ma wyjście na linie W i pod nią podpinasz linie diagnozy z silnika i robisz jak mówiłem . A immo w tdi to bajka - kup lub zrób programator to zrobie to online :)
Kris
Kris
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
puszka immo ma zasilanie, nie pląta się jakiś luźny kabelek, skoro Vag go nie widzi :?:ostryt4 pisze:Vag łączy się ładnie ze sterownikiem i z zegarami. Z immobilizerem ... z tym od AFNa nie chce gadać.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Stały plus podłączony tak jak było w dawcy czyli pin pierwszy w puszce immo, masa tak samo 4 i 5, linia diagnostyczna z pinu 61 w ECU.mikoli pisze:puszka immo ma zasilanie, nie pląta się jakiś luźny kabelek, skoro Vag go nie widzi :?:ostryt4 pisze:Vag łączy się ładnie ze sterownikiem i z zegarami. Z immobilizerem ... z tym od AFNa nie chce gadać.
Z luźnych kabli z immo pozostały pin 6 kabel który szedł w dawcy do drzwi, 8 który mam oznaczony ale nie mogę znaleźć gdzie szedł w instalacji dawcy pomimo to cały czas trzepię kable ale kartka chyba spadła bo nie idzie znaleźć i 3 która szła do gniazda przekaźnika którego tam nje było jedynie tylko mostek na szynie głównej, zapewne w opcji jakieś dodatkowe sterowanie z immo ale wtym modelu nie występujące.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wysyłałem Ci na prywatną pocztę, Siemens, kilka numerów tam jest.krzysaudi pisze:Napisz jaki masz numer puszki immo - siemensa czy jakiś inny ??
Ps. Puściłem jeszcze raz.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Pytanie odnośnie podpięcia czujnika oleju. W ABLu był tylko jeden na podstawie filtra olejowego, w AFNie są dwa, z którego trzeba wziąć sygnał na zegary i do czego jest ten drugi, temperatura oliwy czy coś ?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Drugi to temperatura oleju do MFA, podpinasz tylko ten co ma wsuwkę i gumowy kapturek na czujnik (o ile dobrze pamiętam)
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ok, silnik pali na strzał i pracuje, immo ogarnięte dzięki pomocy forumowicza Krzysaudi, podesłał mi fotki z różnymi typami immo i opisami wejść, pośród nich znalazłem moją puszkę i zapodałem plus po kluczyku na pin 2gi gdzie wg skrupulatnego opisu instalki przy rozbieraniu było napisane że ten kabel idzie do pustej wtyczki nawet bez jakiejkolwiek zworki, sprawa dla archiwum X, najważniejsze że działa.
Muszę jeszcze raz przewalić forum w związku podłączenia obrotomierza bo w altku od AFNa nie ma tego wyjścia "W" co był na altku ABL, może ktoś zapodać skrót gdzie to było mniej więcej ?
Ps. Krzychu, dzięki jeszcze raz.
Muszę jeszcze raz przewalić forum w związku podłączenia obrotomierza bo w altku od AFNa nie ma tego wyjścia "W" co był na altku ABL, może ktoś zapodać skrót gdzie to było mniej więcej ?
Ps. Krzychu, dzięki jeszcze raz.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Z tego co pamiętam to masz niebieskie zegary, przekoduj je na tdi i po krzyku http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... 141#p24327
Nie potrzebujesz w tym wypadku sygnału o obrotach.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Już raz próbowałem przekodować, zdaje się że kod nawet został przyjęty ale nic to pogrzebię się jeszcze. Ogólnie to sygnał na obrotomierz rozumiem że idzie z ECU a do niego z czujnika wału ?Probe041 pisze:Z tego co pamiętam to masz niebieskie zegary, przekoduj je na tdi i po krzyku http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... 141#p24327
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dziś zaliczyłem najgorszy dzień w trakcie swapa, którego to cały czas wydaje mi się, że już kończę, a który to cięgle się przedłuża i przedłuża. Z powodu takiego, mianowicie, że nie mogłem znaleźć żadnego wężyka, trójnika, tak żeby poprowadzić odpowietrzenie z króćca z boku głowicy, postanowiłem wiec zrobić to tak, jak ma Mikoli, czyli nawiercić głowicę i wkręcić tam odpowietrznik tak jak jest w ABL-u (tzn, trochę niżej, nad świeczkami dogrzewania płynu). I chociaż przymierzałem wielokrotnie i sto razy sprawdzałem, to i tak otwór wyszedł mi jakoś dziwnie, bo musiałem wwiercić się ok. 1,5cm żeby dojść do kanału wody (i udało się tylko częściowo) ale zrobiłem to jakby na żebrze i ostatecznie mam dwa otwory: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/570 ... 2b8c8.html . Sprawdzałem drutem jak idzie kanał wodny i wydaje mi się gdzieś na 80%, że obie dziury wychodzą do tego samego kanału, ale jednak do tej co jest po prawej na zdjęciu nie mam pewności i teraz się przejmuję, że może trafiłem na kanał oleju, albo gniazda śruby i będzie problem (nawet nie chcę myśleć). Czy ktoś może wie jak tam idą te kanały? Bardzo proszę o odpowiedź, bo się zamartwiam tym nie lada. A, jeszcze żeby było ciekawiej, to złamał mi się w tym otworze gwintownik, ale na szczęście udało się go wykręcić.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2014, 19:18 przez Johnny, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Takie odpowietrzenie wystarczy, byle by było drożne po przykręceniu rurki, u mnie chyba jest głębiej wiercone i odpowietrznik (wcześniej wytoczony) wbity na ścisk.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dla potomnych, sygnał obrotów wychodzi z pinu 2 sterownika silnika i idzie na pin 11 wtyczki niebieskiej w zegarach jeżeli chodzi o niebieskie, przypadkowo trafiłem w necie na tą informację, podłączyłem i działa, zegary jak już wspomniałem wcześniej przkodowałem.
Tajemnicą pozostaje jeszcze pin 9 z ECU, idzie na zegary ale nie wiem jaką pełni funkcję bo na schemacie nie ma info na ten temat ???
Ps. Zdaje się że znalazłem, 9tka to sygnał do zegarów z MFA na temat średniego spalania czyli można go sobie odpuścić, przynajmniej ja nie planuję tej opcji u siebie.
Punkt honoru to uruchomić klimę, mieszalnik zamontowany z Sharana, żeźba wyszła nieziemska <cisza> aż sam sobie niedowierzam jakie to pomysły do głowy przychodzą podczas pracy, grunt żeby działało.
Co do intercoolera Sharan miał FMIC i bardzo ładnie dało się to zamontować w T4, wlot pod rejestracją z otworem w zderzaku, może wżucę filmik później jak ktoś jest zainteresowany.
Tajemnicą pozostaje jeszcze pin 9 z ECU, idzie na zegary ale nie wiem jaką pełni funkcję bo na schemacie nie ma info na ten temat ???
Ps. Zdaje się że znalazłem, 9tka to sygnał do zegarów z MFA na temat średniego spalania czyli można go sobie odpuścić, przynajmniej ja nie planuję tej opcji u siebie.
Punkt honoru to uruchomić klimę, mieszalnik zamontowany z Sharana, żeźba wyszła nieziemska <cisza> aż sam sobie niedowierzam jakie to pomysły do głowy przychodzą podczas pracy, grunt żeby działało.
Co do intercoolera Sharan miał FMIC i bardzo ładnie dało się to zamontować w T4, wlot pod rejestracją z otworem w zderzaku, może wżucę filmik później jak ktoś jest zainteresowany.