swap TD -> TDI

ODPOWIEDZ
ostryt4
Znawca T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 6
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 67 razy
Kontakt:

Re: swap TD -> TDI

Nieprzeczytany post autor: ostryt4 »

Ze swoim dawcą też mam ten problem że nie wiem ile ma przebiegu, silnik pracował jeszcze całkiem przyzwoicie tzn tak na oko ze 300tys mu daję.
Nie martw się, widziałem auta z tymi motorami co miały i po 800 nakręcone i dalej jeździły, wszystko zależy jak były pilnowane z serwisami, nie ma co się łudzić, to jest z reguły loteria na co się trafi chociaż zdażają się wyjątki.
Tomek40
Aktywny T4

13
Tematy: 1
Model:
Opis: Podróże to moja pasja.
Tarifa Ronda Tropea.
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Tomek40 »

Czym się sugerować ze zdjęcia, zanim się pojedzie aby nie jechać na daremno : zaolejony silnik ?, wycieki z pompy ?
Po czym można poznać ze zdjęcia, na co zwrócić uwagę ? przy TDI.

Pozdrawiam
Tomek
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Zaolejony silnik czy mokra pompa to błahostki, bo i tak motor będzie na wierzchu i będzie ściągana pokrywa zaworów/miska jak i rozrząd.

Ma odpalać bez problemu zimny, ciepły. Po rozruchu zimnego silnika po nocy powinien puścić tylko czarną chmurkę z wydechu nic więcej (pod warunkiem, że kąt wtrysku ustawiony ok ale to można sprawdzić vagiem).

Ma równo pracować po starcie po nocnym postoju. Szklanki też po paru sekundach powinny cichnąć.

Dobrze jakby nie miał zadanego minerała tzn 15w40, tylko min 10w40.

Turbo ma być suche, nie gwizdać podczas jazdy. Wyjątek przy AFN, przy puszczeniu gazu powinno być słychać charakterystyczny świst od turbo (ale to raczej przez otwarte okno) co świadczy o sprawnych kierownicach w turbo.

O testowaniu w ruchu raczej nie ma co się rozpisywać.

Ze zdjęć to raczej nic nie wywròżysz niestety.
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Bierz jakiegoś machera ze sobą co ma obcykane te silniki, nie są na rynku wtórnym od wczoraj więc nie powinno być problemu z takim człowiekiem. Po samej pracy słychać jak mocno jest wyeksploatowany. Vag coma podłączyć, zobaczyć czy błędów notorycznych nie ma, logi można zrobić. Ugadaj się aby silnik był zimny jak pojedziesz na oględziny, zobacz jak odpala, jak się rozgrzeje czy chmury za dużej nie zostawia, można zdjąć rurę na wylolocie turbo zobaczyć jak mocno oliwą pluje, jak będzie możliwość to i na wlocie sprawdzić luz wirnika i stan łopatek to od razu powie czy nie oszczędzali na filtrach.
Tomek40
Aktywny T4

13
Model:
Tarifa Ronda Tropea.
Kontakt:

Znalazłem Seata Ibize z 1997, silink 1Z/AHU.
Czy ten silnik się nadaje ?

Auto całe, podobno silnik zdrowy, dobrze pali i chodzi, bez wycieków. Facet chce za całe auto 1500 zł, jest jeżdżące ale zgnite i zawieszenie wybite.

Pozdrawiam
Tomek
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Szukaj AFN 110KM, inaczej potem będziesz żałował :-)
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Chyba że se później doinwestujesz we wtryski np. od ASV, turbinę z ARL i znajdziesz dobrego tunera co to by wystroił. Ale to są koszta i to nie małe.
Co do budowy silnika ponoć 90 i 110 kucy różnią się korbowodami itp. ale nidgy nie trafiłem na konkretne info na ten temat
Tomek40
Aktywny T4

13
Model:
Tarifa Ronda Tropea.
Kontakt:

Wiem, ale nie tak łatwo znaleźć coś sensownego.

Ten silnik wygląda tak :

http://www.poland4.com/busforum/t1.jpg

Czy to jest na pewno 1Z ? Inne jakoś inaczej wyglądają.

Poza tym ja mam skrzynię CHR 04082 i chyba bez szybkiej piątki się nie obędzie.
Teraz jak jechałem to przy 90 km/h miałem już ponad 3000 obr <36> więc nie wiem czy te 110 KM ma sens do takiej skrzyni.

Dla mnie ważne by było aby na np. czwórce wciągać pod większość górek na autostradach z pełnym obciążeniem. A na piątce lajtowo się wozić około 100 przy obrotach jakieś 2200 - 2500, to mnie by całkowicie zadowoliło.

Czy 90 KM na to wystarczy ? czy jednak bezwarunkowo szukać AFN - a

Raczej później nie będę już modyfikował. Auto do teraz tyle kasy pochłonęło, masakra.

Pozdrawiam
Tomek
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Na pierwszy rzut oka wygląda na 1Z.
Tu dobrze sprawdza się przysłowie:
"Od przybytku głowa nie boli"
Lepiej mieć więcej powera i korzystać wtedy kiedy trzeba niż cierpieć że mogło się mieć więcej.
Jeżeli ta 90-tka jedt w naprawdę super stanie za dobre pieniądze to brać i nie wnikać.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Jeśli chodzi o skrzynie to poszukaj sobie tematu na forum pt szybka skrzynia biegów. Ja u siebie robiąc trasę przez Niemcy załadowany zapomniałem już o górkach jak i o redukcjach. Mocy nigdy za dużo, jak się już bawić to na całego ale to tylko moje zdanie.

Poszukaj jeszcze pod hasłem swap tdi

AFN ma mocniej zakuty dół silnika od 1Z, m.in. ma grubsze sworznie tłokowe 21mm z tego co pamiętam nie mówiąc już o różnicy w osprzęcie i lepszym ECU. Dlatego można z niego wydusić nawet te 200km jak się ma środki i fantazje :-D

Montaż takiego turbo z arl do 1Z to nie jest taka prosta sprawa, bo trzeba przerabiać sterowanie na podciśnienie i zmieniać ecu na 16bit
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Tak, te turbo z ARL to już taka jak to wspominałeś fantazja.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Fantazja to turbo z silnika BRD :-D
Tomek40
Aktywny T4

13
Model:
Tarifa Ronda Tropea.
Kontakt:

Ok, będę szukał 110 KM. Jeszcze trochę mam czasu.

O szybkiej piątce właśnie z tego forum się dowiedziałem. Przeczytałem.

Probe041 >> a jakie masz obroty przy 100 km/h ? Czy masz 0.700 czy wolniejszą ?

Znalazłem dziś namiar na gościa z Raciborza co za 800 zł może do mnie przyjechać i podłączyć elektronikę. Mówił, że jemu to zajmie około 8 godzin, byle żeby silnik już był wstawiony i mechanicznie dobrze podłączony.
Mam w związku z tym pytanie : czy wystarczą te gumowe węże i inne pierdoły z dawcy aby u mnie mechanicznie zainstalować silnik ? Czytałem, że kolektor wydechowy będę musiał przerobić, a węże gumowe, jakieś czujniki, osłonki, uchwyty - czy się spasują ? Widziałem Wasze zdjęcia na forum, chyba mikoli i było tam sporo przeróbek.

Kolejny problem co mnie męczy : to czy szukać dawcy z klimą czy bez ?
Czy jak znajdę silnik 1Z lub AFN z klimą to spasuje się w t4 z klimą ?
Teraz ( w 1.9 D ) musiałem sprężarkę klimy podwiesić nad alternatorem i dorobić dodatkowe kółko naciągowe. A jak kupię np. AFN -a z klimą, to też będą musiał przełożyć sprężarkę w inne miejsce ?

Sorry, że tyle pytam, ale ... wolę wiedzieć jak najwięcej, niż później przeklinać

Pozdrawiam
Tomek
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Odbierz PW :-)
mikoli
Znawca T4

16
Tematy: 3
Model:
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mikoli »

Probe041 pisze:
AFN ma mocniej zakuty dół silnika od 1Z, m.in. ma grubsze sworznie tłokowe 21mm z tego co pamiętam nie mówiąc już o różnicy w osprzęcie i lepszym ECU. Dlatego można z niego wydusić nawet te 200km jak się ma środki i fantazje :-D
Słupki AFN/1Z różnią się tylko panewkami korbowodowymi górnymi (z tego samego roku produkcji), w trakcie produkowania w obu zmieniali tłoki (tak że dobrać później tłok jest troszkę problemem).
Co do osprzętu to już więcej różnic, inne:pompa wtryskowa, wtryski, turbo, chłodnica oleju, kolektory.
Co do ECU po 95 roku chyba wszystkie były 16-to bitowe, z tym że w Audi ponoć mapy były tworzone z wyższym dołem.
Tomek40 pisze:
Ten silnik wygląda tak :
http://www.poland4.com/busforum/t1.jpg
Tutaj w zasadzie to widać tylko osłonę silnika :mrgreen:

Na AFN-a bym się tak nie napalał, jeżeli nie wrzucisz skrzyni z 2.5 TDI 88KM.
Jeżeli masz zamiar jeździć spokojnie to też AFN nie jest najlepszym rozwiązaniem, gdyż lubi zapiekać się zmienna geometria na turbie, poza tym taką używkę w dobrym stanie teraz ciężko kupić, AFN-y jako nowe były droższe i raczej kupowane z myślą o wykorzystywaniu z niego mocy.
Lepiej już kupić nie wyjeżdżonego 1Z-ta zmienić mu wtryski + korekta map i mniej problemów z turbiną.
Tomek40 pisze:
Znalazłem dziś namiar na gościa z Raciborza co za 800 zł może do mnie przyjechać i podłączyć elektronikę.
Tej elektroniki nie masz co się tak bać, tym bardziej jak byś sam wyciągał z dawcy, a ewentualne niedoróbki, napewno znajdzie się ktoś kto za mniejsze monety to zrobi.
Tomek40 pisze:
Kolejny problem co mnie męczy : to czy szukać dawcy z klimą czy bez ?
Czy jak znajdę silnik 1Z lub AFN z klimą to spasuje się w t4 z klimą ?
To zależy jak masz zamiar montować pompę klimy, u ciebie niezła rzeźba wyszła :shock: ,jeżeli masz zamiar zakładać tak jak mam u siebie to sprężarka z osobówki nie potrzebna, chyba że na części.
W tym poście masz link do fotek mojej sprężarki Tytuł: Klimatronik do T4 2,0 Pb+LPG
Z tym że był problem z w wytrzymałością paska i teraz mam większą rolkę założoną taka:http://allegro.pl/rolka-prowadzaca-pase ... 47749.html
No i jeszcze jedno trzeba z osiować pompę klimy i nie wiem czemu u mnie wyszło że potrzebna blacha 6-ka a u kogoś montowałem na 8-ce, znów gdzie indziej 7-ka (jako tako blachy 7-ki chyba nie znajdziesz, więc można założyć 6-kę + podkładki, albo 8-kę + szlifowanie podstawy pompy od czoła.
Tomek40
Aktywny T4

13
Model:
Tarifa Ronda Tropea.
Kontakt:

mikoli >> Myślę, że ze sprężarką sobie poradzę. Dłubałem teraz, więc zerknę na Twoje rozwiązanie i powinienem dać rady.

Rozmawiałem przed chwilą z Probe041 i na pewno 110 KM ma więcej pawera niż 90 KM ale znaleźć taki silnik w dobrym stanie to sztuka !
Coś mi się zdaje, że jestem skazany na 90 KM. :( ale cóż lepszy wróbel w garści niż .... .

Będę szukał jeszcze około 2 - 3 week, może coś znajdę.

Dzięki za wszelkie rady z Waszej strony, .... za pomoc !!! Takiej wiedzy się nie dostaje na talerzu. Nawet mechanicy wymiękają. Wiedza empiryczna to podstawa. Teoria to fikcja, a zgadywanka kosztuje. I to każdy powinien docenić !

Pewnie zapytam jeszcze nie raz, ale już z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Tomek
cybkryst
Aktywny T4

13
Model:
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: cybkryst »

Na prawdę 90KM wystarcza. Ja mam te 90KM ze skrzynką EWB. Ostatnie ważenie pokazało że auto waży1830 kg na pustym baku.
Jak do tej pory nigdy mi nie zbrakło mocy.
Jako ciekawostke powiem,że drugie auto jakie mamy to też 90 konne tdi ALH. Przy okazji zmiany map startowych poprosiłem kolegę żeby mi wgrał mapy ze zwiększoną mocą. To co miał pewne i sprawdzone było 30% przyrostu mocy samym softem (skopiowane z auta profesjonalnie tuningowanego na hamowni).Nie zmieniałem kompletnie niczego.
Po zabiegu każdy był w szoku,łacznie ze mną. Dynamika i elastyczność, na 3cim biegu i mokrej nawierzchni ESP potrafi mrugać.
Więc nie ma co upierać się przy AFN-ie.
Johnny
Aktywny T4

15
Tematy: 19
Model:
podziekowal za post: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Po dłuższej przerwie wróciłem do tematu i jestem na etapie, gdzie mechanicznie niemal wszystko mam już podłączone. Jako że przy silniku jest dogrzewanie płynu chłodniczego, musiałem trochę pokombinować z wężami wody i wyszło mi coś takiego: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/071 ... 8eb89.html

pytanie nr 1: czy nie jest potrzebne jakieś odpowietrzenie, z racji na to, że silnik jest inaczej pochylony i odpowietrzenie na króćcu wody z przodu głowicy jest teraz niżej niż króciec wody z boku?

pytanie nr 2: są dwa zaworki sterowane podciśnieniem - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b67 ... 9effc.html - czy ma znaczenie w jakiej pozycji zostaną zamontowane? Gdzie macie je u siebie w autach? Za co one konkretnie odpowiadają?

pytanie nr 3: czy pompkę dodatkowego obiegu wody ze starego układu mogę swobodnie wymontować i zastąpić rurką? Czy jeśli zostanie, nie będzie ograniczała przepływu?

pytanie nr 4: w jaki sposób wyrzeźbiliście połączenia wężami z i do intercoolera? Macie fotki? Średnica rur na intercoolerze wynosi 55 mm a na dolocie 50mm i nie bardzo mam na to pomysł.

pytanie nr 5: przymierzyłem się do podłączenia wiązki elektrycznej i chyba temat mnie przerasta - kilka wtyczek trzeba przedłużyć, jedną przerobić, ponadto ze dwa kabelki się przerwały, nie mówię nawet o ogarnięciu licznika, immobilizera i czujników przy pedałach. Ile waszym zdaniem powinno kosztować podłączenie elektryki (wszystko mam opisane i porobione zdjęcia) u fachowca wraz z diagnostyką komputerową na koniec? Może macie kogo polecić z okolic Trójmiasta?
----------------

Do kolegi Tomek40 - jak na razie wyszło mi z 3x więcej czasu i 2x więcej pieniędzy niż zakładałem na to przeznaczyć (choć głównie przez zakup nowej skrzyni, bo stara okazała się być złomem) a i mogę ci zagwarantować, że wielokrotnie będziesz musiał kombinować części, które wyjdą dopiero w praniu (najczęściej upierdliwe drobnostki), ponadto w trakcie pracy natrafisz na problemy, które trzeba będzie rozwiązać i które mimo ogromu informacji na tym forum cię zaskoczą. To piszę, chociaż nawet jeszcze nie skończyłem. Jedyne co mnie trzyma na duchu, to wizja rakiety zamiast samochodu, i moment pierwszego odpalenia silnika i pierwszej jazdy próbnej. No i fakt, że w sumie już nie ma odwrotu ;)
Probe041

16
Model:
Kontakt:

2. Odpowiadają za sterowanie turbiną i zaworem egr. Co do pozycji montażu to nie wiem. Najprościej zamontować tam gdzie wychodzi wiązka. Ja mam przy akumulatorze, przy sterowniku od wentylatorów.

3. U mnie została i nic się nie dzieje złego.

4. Fotki mogę porobić ale niewiele to pomoże skoro masz 1Z

Może napisz o tych upierdliwych drobnostkach z którymi miałeś problemy?
Tomek40
Aktywny T4

13
Model:
Tarifa Ronda Tropea.
Kontakt:

Hej
Dzięki Johnny za informacje. Dlatego mam właśnie wiele pytań co do których nie mam jasnych informacji, bo moja wiedza jest zbyt mała. Też mam wrażenie, że porywam się na coś co dla mnie może być nazbyt niewykonalne. Najbardziej właśnie się obawiam tego co piszesz - pełno małych zagadek a koszty rosą i nie ma odwrotu.

cybkryst >> dzięki za tą informację, znów + dla silnika 1Z. Więc chyba muszę po prostu szukać zdrowszego silnika, tak jak pisze mikoli bo to chyba ważniejsze niż moc, tym bardziej, że raczej skrzynię pozostawię ewentualnie wymienię szybką piątkę.

Johnny >> czy nie będzie to tajemnicą jak podasz ile już cię to kosztowało do teraz ? Ile wydałeś już kasy za ten swap. Mam jakiś tam budżet ale też nie chciałbym popłynąć na tym projekcie.

Pozdrawiam
Tomek
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

Johnny pisze:
pytanie nr 1: czy nie jest potrzebne jakieś odpowietrzenie, z racji na to, że silnik jest inaczej pochylony i odpowietrzenie na króćcu wody z przodu głowicy jest teraz niżej niż króciec wody z boku?
Tytuł: swap TD -> TDI
Johnny pisze:
pytanie nr 2: są dwa zaworki sterowane podciśnieniem - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b67 ... 9effc.html - czy ma znaczenie w jakiej pozycji zostaną zamontowane? Gdzie macie je u siebie w autach? Za co one konkretnie odpowiadają?
Tytuł: swap TD -> TDI Druga część odpowiedzi.
Johnny pisze:
pytanie nr 3: czy pompkę dodatkowego obiegu wody ze starego układu mogę swobodnie wymontować i zastąpić rurką? Czy jeśli zostanie, nie będzie ograniczała przepływu?
Zostaw pompkę i dodaj króciec + czujnik pompkihttp://allegro.pl/krociec-vw-golf-passa ... 84368.html nr:4A0 819 497 na wąż pomiędzy pompką a głowicą, albo taki http://allegro.pl/trojnik-krociec-chlod ... 24489.htmlnr.N 906 931 01 na górnego węża chłodnicy.
Johnny pisze:
pytanie nr 4: w jaki sposób wyrzeźbiliście połączenia wężami z i do intercoolera? Macie fotki? Średnica rur na intercoolerze wynosi 55 mm a na dolocie 50mm i nie bardzo mam na to pomysł.
Sciąg sobie fote z tego postuTytuł: swap TD -> TDI i tam widać dośc dobrze jedną stronę, kolanko widoczne przy intercoolerze pochodzi z 2.5 TDI, kawałek rury łączącej kolanka gumowe znalezione gdzieś na szrocie, podcięte i pospawane w odpowiedni kąt, drugie kolanko z mniejszą średnicą pasujące na kolektor ssący kupione w sklepie motoryzacyjnym prawdopodobnie do Lublina
Johnny pisze:
pytanie nr 5: przymierzyłem się do podłączenia wiązki elektrycznej i chyba temat mnie przerasta - kilka wtyczek trzeba przedłużyć, jedną przerobić, ponadto ze dwa kabelki się przerwały, nie mówię nawet o ogarnięciu licznika, immobilizera i czujników przy pedałach. Ile waszym zdaniem powinno kosztować podłączenie elektryki (wszystko mam opisane i porobione zdjęcia) u fachowca wraz z diagnostyką komputerową na koniec? Może macie kogo polecić z okolic Trójmiasta?
Na razie podłącz co się da, a co nie wiesz rób foty i poczytaj dokładnie:
Tytuł: swap TD -> TDI
Tytuł: swap 2,4D -> 1,9TDI
Tytuł: silnik AFN, 1Z, AHU 1,9 TDI z seata do T4-co z elektryką
Tytuł: Błędy 1,9 TDI (silnik po swapie) -notlauf, co robić?
Johnny
Aktywny T4

15
Tematy: 19
Model:
podziekowal za post: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Tomek40 pisze:
Dzięki Johnny za informacje. Dlatego mam właśnie wiele pytań co do których nie mam jasnych informacji, bo moja wiedza jest zbyt mała. Też mam wrażenie, że porywam się na coś co dla mnie może być nazbyt niewykonalne. Najbardziej właśnie się obawiam tego co piszesz - pełno małych zagadek a koszty rosą i nie ma odwrotu.

Johnny >> czy nie będzie to tajemnicą jak podasz ile już cię to kosztowało do teraz ? Ile wydałeś już kasy za ten swap. Mam jakiś tam budżet ale też nie chciałbym popłynąć na tym projekcie.
Ja długo się wahałem, analizowałem, kalkulowałem aż w końcu jak zdałem sobie sprawę, że auto już drugi czy trzeci miesiąc stoi pod domem i nie jeździ, to stwierdziłem dość, stawiam wszystko na jedną kartę, robię swap i potem się będę martwił. No i kombinuję teraz ;)

Wydałem jak na razie około 4,5 tys. z czego największa część to dawca 1650zł i nowa skrzynia z olejem 1400zl. Jak na razie z odsprzedaży gratów zwróciło mi się 400zł, ale mam jeszcze wszystkie części z ABL-a i trochę z golfa (niedługo wystawię) więc liczę łącznie na jakieś 1200zł - 1500zł zwrotu. Czyli zakładam, że finalnie rachunek wyjdzie: 5 tys. - 1500zł = ~3500zł za całą przyjemność. Jeżeli będziesz miał szczęście i okaże się, że skrzynię i sprzęgło masz w dobrym stanie i wszystko będziesz robił sam, to po odsprzedaży części powinno się udać zamknąć w kwocie 2-2,5 tys, no ale to jest wersja optymistyczna, która u mnie się niestety nie sprawdziła ;)
Probe041 pisze:
Może napisz o tych upierdliwych drobnostkach z którymi miałeś problemy?
Np. chciałem przełożyć pompę wspomagania z golfa (moja z T4 wyła, a tamta prawie nowa), która niby jest taka sama, ale jednak inna. Trzeba było zdjąć mocowanie koła pasowego z pompy z T4 i przełożyć do pompy z golfa (są na wcisk nabite na trzpieniu) bo mocowanie z golfa bardziej odstawało (gdzieś wrzucałem fotki) i nie byłoby osiowości paska. Ponadto w pompie z T4 wąż dochodzący do pompy ze zbiorniczka był zakuty na końcu i dokręcany śrubą a w pompie z golfa jest króciec na którym wąż zaciskasz opaską. Trzeba było znaleźć więc gumowy wąż odpowiedniej średnicy (wcale nie łatwy do znalezienia) i wymienić. Ponadto pompę z mocowaniem przykręcałem dopiero jak silnik wisiał w aucie i zapomniałem sprawdzić czy otwory w bloku są nagwintowane. Ostatecznie okazało się, że były, ale zebrało się tam tyle syfu i rdzy, że i tak trzeba było przejechać gwintownikiem, bo śruby nie chciały się wkręcać. A żeby tam dojść musiałem odkręcić łyżwę pod skrzynią biegów i odchylić silnik. To przykładowa sprawa, a poza tym dużo jeżdżenia po części typu opaska zaciskowa na osłonę przegubu wewnętrznego (przypadkowo rozdarta), bo w kupionym wcześniej zestawie dali za małą a potem jeszcze raz po smar, bo w sumie na drugą półoś też by się przydało. A okazuje się też na przykład, że w prawie milionowej metropolii opaseczki na wężyki podciśnienia idzie dostać tylko w ASO i to na zamówienie.

Mikoli, dzięki żę pofatygowałeś sie żeby znaleźć to co już było napisane. Tyle tego jest, że już czasami człowiek się gubi.

A co do odpowietrzenia napisałeś "u siebie dorabiałem takie odpowietrzenie, tak jak jest w silniku 1,9 D/TD w T4". Sugerujesz zatem nawiercenie głowicy z boku i nabicie trzpienia tak jak w ABL-u:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f47 ... ddef8.html ? To się nie uda w moim wypadku, bo jest tam dogrzewacz płynu. Czy rurka z odpowietrznikiem na tym króćcu z boku głowicy załatwi sprawę?

Co do zaworków podciśnienia wiesz czy położenie w jakim zostaną zamontowane ma znaczenie?
Mikoli pisze:
Zostaw pompkę i dodaj króciec + czujnik pompkihttp://allegro.pl/krociec-vw-golf-passat-polo-t4-audi-80-100-a6-nowy-i4173684368.html nr:4A0 819 497 na wąż pomiędzy pompką a głowicą, albo taki http://allegro.pl/trojnik-krociec-chlod ... 9.htmlnr.N 906 931 01 na górnego węża chłodnicy.
Tu mi sugerujesz opcję, jak zrobić żeby ta pompka działała? Jakkolwiek nie jest potrzebne żeby w ogóle działa (u mnie i tak chyba nie działa)?
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

A u mnie czas start, właśnie szarpię ABLka z mego auta, jedziemy z koksem.
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

Johnny pisze:
A co do odpowietrzenia napisałeś "u siebie dorabiałem takie odpowietrzenie, tak jak jest w silniku 1,9 D/TD w T4". Sugerujesz zatem nawiercenie głowicy z boku i nabicie trzpienia tak jak w ABL-u:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f47 ... ddef8.html ? To się nie uda w moim wypadku, bo jest tam dogrzewacz płynu. Czy rurka z odpowietrznikiem na tym króćcu z boku głowicy załatwi sprawę?
U mnie się udało, wprawdzie podcinałem metalowy uchwyt przewodów do świec, ale się wcisło, otwór wyżej okazał się nie trafiony, więc po odkręceniu króćca ze świeczkami można namacać dokąd sięga kanał wodny.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a77 ... eb20c.html ale jeżeli założysz tam króciec z odpowietrzeniem, myślę że też może być.

Co do zaworków podciśnienia, wszędzie gdzie robiłem starałem się aby były w pionie (mogą być do góry nogami :lol: ), ale tak naprawdę to powinny działać w każdej pozycji.
Johnny pisze:
Tu mi sugerujesz opcję, jak zrobić żeby ta pompka działała? Jakkolwiek nie jest potrzebne żeby w ogóle działa (u mnie i tak chyba nie działa)?
Nie wiem właśnie czy potrzebna, ale skoro fabrycznie jest w 2.5 TDI to jakiś czas po swapie swoją wskrzeszałem i dołożyłem króciec+czujnik, jakoś lepiej Mi z tym :lol: , a czy teraz działa nie wiem, jest trochę za zimno, ale w tamtym roku jeszcze działała, zdarzyło się że ją słyszałem.
Tomek40
Aktywny T4

13
Model:
Tarifa Ronda Tropea.
Kontakt:

Witam Wszystkich

Podjąłem decyzję. Wymieniam jednak na AAZ 75 KM. Przez cały weekend czytam co tylko można i jednak spasuję. AAZ nie ma elektroniki a mechanik obiecał, że go zrobi od podstaw, łącznie z panewkami, głowicą itp. Poza tym wstawimy bost pina od 1.6 TD lub robionego ekstra aby mocy było ponad 80 KM. Później wstawię IC i ewentyalnie większe turbo, tak aby dojechać z mocą do około 90 KM czyli tyle co 1.9 TDI 1Z.

Czy to się uda - nie wiem, zobaczymy. Wiem, że silnik będzie więcej palił niż TDI ale za to w zimie będzie lepiej grzał :P i raczej ma mniej detali do psucia niż TDI. Więc jeśli wydam więcej na paliwo to może mniej na nieprzewidziane naprawy. I cena .... chyba jednak zabawa z swap-em na TDI jest droższa.

Czas pokaże czy moja decyzja była dobra.
Dzięki wszystkim za dużo informacji dot. silników TDI w tym temacie i pokrewnych swap - om.

Dalsze moje pytania będę zadawał w tematach swap na 1.9 TD, tak aby tego tematu nie zaśmiecać.

Pozdrawiam
Tomek

PS. Teraz poszukuję silnika AAZ kompletnego, w przyzwoitym stanie, jeśli ktoś ma namiary .... to proszę, jestem mocno zainteresowany.
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Jak jesteś zainteresowany ABLem to w Lipcu mogę przywieźć swego do Polski, (o ile się wyrobię ze swapem hehe), pisz na priv.
Aktualnie mam trzy TDiki w domu, niestety w TD nie ma tego dołu i konsumpcja niemal 3 litry na 100 mniej bardziej do mnie przemawia nie wspominając o możliwości podglądu na vag-com. Zrobisz jak uważasz, chociaż może to i dobrze, jak to Mikoli wspomniał wcześniej trzeba się zastanowić czy warto się za to brać.
Tomek40
Aktywny T4

13
Model:
Tarifa Ronda Tropea.
Kontakt:

Hej
ostryt4 >> Dzięki za informacje. Dokładnie tak zrobiłem. Przeanalizowałem za i przeciw. Na pewno TDI ma lepsze parametry ale chyba bym tego sam nie przeskoczył a mechanicy sporo kosztują ;) Poza tym nie dysponuję chyba takim przedziałem czasowym aby samemu to realizować. Wybrałem opcję, która dla mnie się wydaje mniej czasochłonna i kosztowna.

Muszę coś znaleźć max jeszcze dwa tygodnie. Bo na wakacje śmigam pod koniec czerwca i wolałbym aby do tego czasu auto już było gotowe na tip - top :)

Ale dzięki wielkie za dobre chęci.

Pozdrawiam
Tomek
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Panowie, jakim momementem powinny być przykręcoone śruby koła zamachowego w AFNie ?
Ps. I śruba gówna na wale od strony rozrządu ?
cybkryst
Aktywny T4

13
Model:
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: cybkryst »

Dolne koło rozrządu 90Nm + 90 stopni, oczywiście nowa śruba
Koło zamachowe 60Nm + 90 stopni i też nowe śruby.
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Pompa wody zdecydowanie nie może się kręcić w drugą stronę raczej ? Wiem, gdzieś było o tym nawet chyba w tym dziale ale zawalony swapem jestem i nie ma czasu na szukanie, przepraszam. Wszystko wskazuje na zrobienie układu pasków jak u Mikolego więc biedy nie będzie raczej, muszę skoczyć na złom i poszukać kółka z rowakami na wieloklin z innym odsadzeniem wtedy będzie malina a jak nie znajdę to będę musiał włożyć te z ABLa czyli płaskie ale nie za bardzo pasuje aby wieloklin chodził po takiej płaszczyźnie, co szanowni Państwo na to ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „zmiany silnika diesel”