T4 silniki Diesla
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Last active: -
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
T4 silniki Diesla
Wykaz i króciutka charakterystyka silników wysokoprężnych montowanych w VW T4 przez cały okres produkcji modelu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
okey32
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Re: T4 silniki Diesla
witam.
Kupiłem niedawno T4 1.9D z wymienionym silnikiem, również na 1.9D, tylko ten oryginalny nie miał wspomagania kierownicy ,natomiast w tym jest. Oczywiście jest tylko pompa ze zbiorniczkiem ale maglownica jest bez wspomagania tak ze nie jest podłączoną. Moje pytania jest takie czy te wszystkie silniki 1.9D były takie same tylko różniły się osprzętem czy są różne wersje tych silników. jeśli tak to jak sprawdzić jaki silnik faktycznie siedzi w moim T4.
Kupiłem niedawno T4 1.9D z wymienionym silnikiem, również na 1.9D, tylko ten oryginalny nie miał wspomagania kierownicy ,natomiast w tym jest. Oczywiście jest tylko pompa ze zbiorniczkiem ale maglownica jest bez wspomagania tak ze nie jest podłączoną. Moje pytania jest takie czy te wszystkie silniki 1.9D były takie same tylko różniły się osprzętem czy są różne wersje tych silników. jeśli tak to jak sprawdzić jaki silnik faktycznie siedzi w moim T4.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2012, 18:18 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki
Powód: literówki
-
farcuf
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
-
jkrawczyk
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Kontakt:
Witam,
Jestem nowy i świeży w kwestii Transporterów. Mam pytanie dotyczące silnika 2.5 150 Ps. Czy warto się tym interesować, chodzi mi o to że szukam autka do wożenia rodziny. Chciałbym żeby autko miało trochę pary, a nie interesuje mnie chipowanie, bo to jednak skraca żywotność silnika. Czy może dać sobie spokój i szukać 102 Ps. Ewentualnie benzyna.
Pozdrawiam.
Jestem nowy i świeży w kwestii Transporterów. Mam pytanie dotyczące silnika 2.5 150 Ps. Czy warto się tym interesować, chodzi mi o to że szukam autka do wożenia rodziny. Chciałbym żeby autko miało trochę pary, a nie interesuje mnie chipowanie, bo to jednak skraca żywotność silnika. Czy może dać sobie spokój i szukać 102 Ps. Ewentualnie benzyna.
Pozdrawiam.
-
byry007
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Kontakt:
Nie wiem jak to się ma w manualu 102 ale dla rodziny wystarczy chyba ze masz 9 osobowa rodzinę to może być słaby
-
jkrawczyk
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Ojj, wiem że 102 powinno wystarczyć, w sumie to ciekaw jestem czy te 150 Km to nie jest pakowanie się w jakieś dużo większe koszty. Czym różnią się te dwa silniki?
-
matnik
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Auto: t4 caravelle
- podziekowal za post: 8 razy
- Kontakt:
Czym się różni wersja 88 konna od tej 102 konie oprócz tego że niema intercoolera? I co trzeba było by zrobic żeby podnieść moc w tej 88 konnej wersji oprócz dołożenia intercolera?
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
Tłokami, skrzynią i kilkoma jeszcze drobiazgamimatnik pisze:Czym się różni wersja 88 konna od tej 102 konie oprócz tego że niema intercoolera?
Dołożenie IC nic nie zmienia. Zmiana programu zrobionego z głową - tak. tylko i wyłączniematnik pisze:I co trzeba było by zrobic żeby podnieść moc w tej 88 konnej wersji oprócz dołożenia intercolera?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Pewnie już musztarda po obiedzie.jkrawczyk pisze:Witam,
Pozdrawiam.
Jak bym szukał takowego auta i miał odpowiedni budżet to napewno rozglądał bym się za 2.5 TDi 150km.
A co do chipowania to temat rzeka, jeżeli program dobrze zrobiony to reszta tj. żywotność zależy tylko i wyłącznie od "łącznika" pomiędzy fotelem kierowcy a pedałami <01>
-
matnik
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Auto: t4 caravelle
- Kontakt:
A mianowicie gorsze te tłoki? skrzynia czyli przełożenia inne? Pytam bo poprostu zastanawiam się czy warto coś takiego robić czy nie zacznie siadac silnik ?notri pisze:Tłokami, skrzynią i kilkoma jeszcze drobiazgamimatnik pisze:Czym się różni wersja 88 konna od tej 102 konie oprócz tego że niema intercoolera?
Dołożenie IC nic nie zmienia. Zmiana programu zrobionego z głową - tak. tylko i wyłączniematnik pisze:I co trzeba było by zrobic żeby podnieść moc w tej 88 konnej wersji oprócz dołożenia intercolera?
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: WV T4 Multivan
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
Silnik jest taki sam różni się wtryskami programem i brakiem intercolera skrzynia jest słabsza, a z tłokami to się Notri zagalopował <38>matnik pisze:A mianowicie gorsze te tłoki? skrzynia czyli przełożenia inne? Pytam bo poprostu zastanawiam się czy warto coś takiego robić czy nie zacznie siadac silnik ?notri pisze:Tłokami, skrzynią i kilkoma jeszcze drobiazgamimatnik pisze:Czym się różni wersja 88 konna od tej 102 konie oprócz tego że niema intercoolera?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Potwierdza z tłokami takie same, silnik jest dokładnie taki sam różnica w wtryskach i braku ic. A najlepsze jest to że zależności które 151km tez miało takie same tłoki
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
zagalopowałem sie - fakt. Wtryski a nie tłoki miałem na myśli. Przepraszam
Kubek ma 88 i sobie chwali (chip na 112 - na zakopiance moja 102 niestety nie dała mu rady). Ja natomiast wolę 102 ACV, a jeśli znajdzie się ładna 151 to też warto. Na Twoim miejscu szukałbym 102
Kubek ma 88 i sobie chwali (chip na 112 - na zakopiance moja 102 niestety nie dała mu rady). Ja natomiast wolę 102 ACV, a jeśli znajdzie się ładna 151 to też warto. Na Twoim miejscu szukałbym 102
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
88 koni, za mało powera na budę T4, trzeba dusić czasem co się odbija na spalaniu, skrzynia zmieszana z osobówkową, czasem się poddają przy intensywnej eksploatacji, ogólnie spoko ale osobiście wolałbym mocniejszą wersję.
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
AXG na warsztacie robione auto pewne i tłoki miało takie same jak AJT więc nie do końca z tym tak jest i te niby poprawione inna komorę mają (stopień sprężania)dariuspolo pisze:...Ahy ma te same tloki, axg ma poprawione.
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Tlok AXG ma katalogowo:
wzmocnione denko tloka
poprawiona geometrie komory spalania,
roznia sie rowniesz numerem czesci
wywarzeniem
inny stopien sprezania
Wiec w oryginale to nie moze byc ten sam tlok.
wzmocnione denko tloka
poprawiona geometrie komory spalania,
roznia sie rowniesz numerem czesci
wywarzeniem
inny stopien sprezania
Wiec w oryginale to nie moze byc ten sam tlok.
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
...moze ktos pomylil oznaczenia i to bylo150ps ahy a nie 150ps axg.
albo przy wczesniejszym remoncie ktos zamowil zle tloki i z axg zrobil sie niechcacy ahy.
albo przy wczesniejszym remoncie ktos zamowil zle tloki i z axg zrobil sie niechcacy ahy.
-
MarKris
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 13 razy
- Kontakt:
Kolega Dariuspolo ma całkowitą rację , tłoki w AXG są inne , poprawione. AXG nie wychodziło na "zwykłych" tłokach. Uprzedzam odrazu pytanie kolegi chemika211: tak widziałem i silnik AXG , AHY , ACV , AJT rozebrany i to w ilości kilkunastu, a nawet kilkudziesięcu sztuk , żadne AXG nie miało "zwykłych" tłoków. Także ten AXG widać nie był taki dziewiczy już.
-
Teczkista
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Auto: A3
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam szanowne grono.
Sporo tutaj opinii o wersjach 102KM i 150KM. Co z kolei możecie powiedzieć o 88KM? Jak to spisuje się na trasach (prędkości przelotowe) i spalanie przy krótkiej holenderce? Warto pakować się w T4 z takim motorem czy szukać 102KM?
Sporo tutaj opinii o wersjach 102KM i 150KM. Co z kolei możecie powiedzieć o 88KM? Jak to spisuje się na trasach (prędkości przelotowe) i spalanie przy krótkiej holenderce? Warto pakować się w T4 z takim motorem czy szukać 102KM?
-
barti87
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: VW
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
MarKris pisze:Kolega Dariuspolo ma całkowitą rację , tłoki w AXG są inne , poprawione. AXG nie wychodziło na "zwykłych" tłokach. Uprzedzam odrazu pytanie kolegi chemika211: tak widziałem i silnik AXG , AHY , ACV , AJT rozebrany i to w ilości kilkunastu, a nawet kilkudziesięcu sztuk , żadne AXG nie miało "zwykłych" tłoków. Także ten AXG widać nie był taki dziewiczy już.
I ja się wtrącę w temat ponieważ kiedyś już na forum o to pytałem ..http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... 702#p40702 . również widziałem kilka.naście rozebranych silników głównie AXG i ACV i nigdy nie spotkałem AXG ze "zwykłymi" tłokami (a tych widziałem najwięcej)
-
tomek
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: TRANSPORTER
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Takie pytanie , choć nie wiem czy w tym wątku : jakie kolory w oznaczeniu TDI . Niebieskie I to 102 km , czerwone to 150 km , tak mi się do tej pory wydawało . Czy jest może inaczej a są jeszcze T-DI czerwone .
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 34 razy
- Kontakt:
TDI niebieskie I 88kM , TDI bez koloru to 102kM , TDI czerwone I 150 lub 151kM tak chyba jest w 2,5 TDI , ale nie jestem pewien.
-
przemas93
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
Witam, mam do kupienia Caravelle t4 1997 rok, ale dziwna sprawa ma silnik 1.9TDi, spotkał się ktoś z szanownych forumowiczów z takim cudem?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ludzie często nazywają ABLka TDikami, nic nie poradzisz, taki poziom wiedzy chyba że tak jak Probe041 podpowiada ktoś se zrobił swapa.przemas93 pisze:Witam, mam do kupienia Caravelle t4 1997 rok, ale dziwna sprawa ma silnik 1.9TDi, spotkał się ktoś z szanownych forumowiczów z takim cudem?