Kontrolka Poduszki Powietrznej
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Extrs
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Transporter
- Kontakt:
Kontrolka Poduszki Powietrznej
Witam to znowu ja i moje kolejne problemy :) . Otóż miesiąc temu stwierdziłem że spróbuje nastawić kierownice bo gdy jechałem na wprost to kierownice musiałem trzymać lekko skręconą w prawo. Myślałem że to kwiestia trafienia na te ząbki na których jest włożona, ale nie stety się nie udało. Aby to ustawić musiałem wyciągnąć poduszke i się przejechać aby spróbować ją poprawnie ustawić. I komputer wyczuł że poduszki nie ma, i zaczął sygnalizować to poprzez świecenie się kontrolki na kokpicie. Założyłem poduszke spowrotem ale kontrolka nadal się pali. I tak już jeżdze od pewnego czasu, ale zaczeło mnie to martwić gdyż zbliża mi się następny przegląd i nie wiem czy facet na stacji diagnostycznej mi się do tego nie doczepi. Będzie podpinał samochód do kompa ? Bo ja w sumie pierwszy raz będe na przeglądze bo samochód mam od niedawna. Da się w jakiś prosty sposób usunąć ten błąd z komputera ? Znajomi mi mówili żebym pojechał do dobrego serwisu i żeby oni mi usuneli ten błąd ale ostrzegli mnie że moge za to zabulić ze 100zl a to dużo. Jeśli się nie da samemu tego zrobić, to na czas przeglądu wypiąłbym tą kontrolke aby koleś nie zauważył że się świeci, chyba że sam się podpina jakoś pod samochód. Co o tym myślicie ?
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: juz nie t4 :(
- Opis: KAŻDA ZMORA MA SWOJEGO AMATORA ...
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Kontrolka Podzuszki Powietrznej
nie kombinuj podepnij pod vaga i skasuj blad
kombinowaniem mozesz sobie narobic wiecej klopotow niz to warte
kombinowaniem mozesz sobie narobic wiecej klopotow niz to warte
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Masz laptopa to kup kabel za 40zł i samemu skasuj : )
Co do przestawionej kierownicy to najpierw trzeba było pojechać na geometrię (nie zbieżność) i posprawdzać czy wszystko z zawieszeniem jest ok. Nie ściąga Ci auta w którąś stronę podczas jazdy?
Co do przestawionej kierownicy to najpierw trzeba było pojechać na geometrię (nie zbieżność) i posprawdzać czy wszystko z zawieszeniem jest ok. Nie ściąga Ci auta w którąś stronę podczas jazdy?
-
Extrs
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Samochód prowadzi się idealnie, tyle że jak jade na wprost to kierownice musze trzymać lekko pod kątem.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
To jedz na geometrie ustawią ci to na drązkach tylko musisz i powiedzieć o co chodzi
-
Extrs
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dobra pomijając tą krzywą kierownice, to nie da się nic zrobić samemu z tą kontrolką ? I czy koleś na przeglądzie może się o nią doczepić ?
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
jak bys napisal chociaz rok auta to by bylo latwiej a tak musimy sie domyslac byly dwa rozwiazania kontrolki poduchy i nie wiem jakie maszExtrs pisze:Dobra pomijając tą krzywą kierownice, to nie da się nic zrobić samemu z tą kontrolką ? I czy koleś na przeglądzie może się o nią doczepić ?
-
Extrs
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: Kontrolka Poduszki Powietrznej
Rocznik mojej teczki to '97 nie wiem czy slinik ma znaczenie ale wrazie co to 2.5TDI (102 kuce) . Mam taki pomysł aby na czas przeglądu poprostu lampeczki wypiąć, jeśli nie da jakoś samemu usunąć tego błędu...
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
wyciagnij wtyczke z tego panela i po klopocie wrocisz do domu wsadzisz wtyczkeExtrs pisze:Rocznik mojej teczki to '97 nie wiem czy slinik ma znaczenie ale wrazie co to 2.5TDI (102 kuce) . Mam taki pomysł aby na czas przeglądu poprostu lampeczki wypiąć, jeśli nie da jakoś samemu usunąć tego błędu...
bedziesz przejezdzal przez bydgoszcz podjedz do mnie skasuje blad ci za free <cudzysłów>
-
Extrs
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wow, niezłe propozycje szkoda że troche daleko :) Ale dzięki :P A wie ktoś ile może mnie wynieść plus minus takie kasowanie błędów w jakimś normalnym serwisie ?
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
w bydzi biora od 40 do 100 zl zalezy jaki markowy serwis
to naprawde jest minuta roboty
to naprawde jest minuta roboty
-
Extrs
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
A to narazie nie będe się śpieszył z tą poduszką, wypne kontrolke na czas przeglądu i tyle. A tak naprawde jak już by miało dojść do jakiegoś wypadku to nawet poduszka by mi nie pomogła :P Dzięki :)
-
GrzesTM
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
w passacie ciotki (b5fl tdi) po podjechaniu na przeglad(ciotka polamana dlatgo ja jechalem) do bylego aso opla (nigdy bym tam nie pojechal, trzepia kazde auto jak nowe z salonu, powalilo ich czy co? przeciez auta sie starzeja :D ) pojawia sie "airbag fehler", facet widzial i zaproponowal skasowanie za 150zeta, podziekowalem(gosciu strasznie dokladny, jakis pedant), przyczepil sie za to do poluzowanej oslony plastikowej z tylu, wiec mysle ze nie powinni sie czepiac,
-
tzones
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T-4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Mam też taki problem,Ale świecąca kontrolka poduszki oznacza,że w razie wypadku poduszka niezadziała? <zastrzelę>Extrs pisze:A to narazie nie będe się śpieszył z tą poduszką, wypne kontrolke na czas przeglądu i tyle. A tak naprawde jak już by miało dojść do jakiegoś wypadku to nawet poduszka by mi nie pomogła :P Dzięki :)
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
podepnę się pod temat czyli jak złapie błąd to juz nic się nie da zrobić ? tylko VAG
-
zinq
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam
Mam podobny problem, tylko że kontrolka sama zaczęła się świecić po uruchomieniu silnika ( najpierw się zapala i po tym gaśnie a po uruchomieniu silnika znowu się zapala i już nie gaśnie ).
Czym to może być spowodowane ? czy pozostaje mi tylko podpięcie pod VAGa?
T4 zegary niebieskie
Pozdrawiam
Mam podobny problem, tylko że kontrolka sama zaczęła się świecić po uruchomieniu silnika ( najpierw się zapala i po tym gaśnie a po uruchomieniu silnika znowu się zapala i już nie gaśnie ).
Czym to może być spowodowane ? czy pozostaje mi tylko podpięcie pod VAGa?
T4 zegary niebieskie
Pozdrawiam
-
zinq
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Po skasowaniu błąd nadal się powtarza, znajomy mechanik wspomniał o jakiejś tasiemce w kierownicy ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Co do błędu to zapomniałem jaki to był.slimak pisze:Zacznij od VAG'a.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
bez numeru błędu to niestety ci nie pomożemy,zinq pisze:Co do błędu to zapomniałem jaki to był.
dopóki sobie nie przypomnisz będzie to tylko gdybanie
-
mrygas
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: caravelle
- Kontakt:
Witam. Odświeżam temat bo mam problem a może ktoś coś poradzi albo chociaż doradzi. Auto to caravella 1999 Lift 2.5 tdi ACV, zegary niebieskie. Świeci mi się cały czas kontrolka poduszki, przy zapaleniu normalnie na chwilkę gaśnie ale zaraz się zapala. Błędy jakie pokazuje Vcds lite to: 66535- internal control module Memory error i 00532. Błędów vcds nie da się skasować. Tydzień przed tym jak zaczęła mi się nieustannie palić kontrolka miałem problem którego przyczyny nie znalazłem, zdarzył się tylko raz, mianowicie mimo nie rozładowanego akumulatora nie mogłem zapalić, rozrusznik nie kręcił. Wydaję mi się, że w aucie znikła masa, odpaliłem na holu, nie było innego wyjścia, potem przez tydzień i parę set km było wszystko ok. Moje pytanie czy w warsztacie skasują błąd i będzie ok czy trzeba wymienić jakiś moduł, sterownik poduszek? prosiłbym też o polecenie gdzie za rozsądne pieniądze na terenie Wrocławia lub okolic da się to naprawić i nie nadrobić większej biedy.
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
ECU Project na Grobli Kozanowskiej specjalizuje się w VAG-ach lub możesz podjechać do AUTO-RENOMA na Robotniczej 72, oni też są dobrzy w elektryce :-)mrygas pisze:Witam. Odświeżam temat bo mam problem a może ktoś coś poradzi albo chociaż doradzi. Auto to caravella 1999 Lift 2.5 tdi ACV, zegary niebieskie. Świeci mi się cały czas kontrolka poduszki, przy zapaleniu normalnie na chwilkę gaśnie ale zaraz się zapala. Błędy jakie pokazuje Vcds lite to: 66535- internal control module Memory error i 00532. Błędów vcds nie da się skasować. Tydzień przed tym jak zaczęła mi się nieustannie palić kontrolka miałem problem którego przyczyny nie znalazłem, zdarzył się tylko raz, mianowicie mimo nie rozładowanego akumulatora nie mogłem zapalić, rozrusznik nie kręcił. Wydaję mi się, że w aucie znikła masa, odpaliłem na holu, nie było innego wyjścia, potem przez tydzień i parę set km było wszystko ok. Moje pytanie czy w warsztacie skasują błąd i będzie ok czy trzeba wymienić jakiś moduł, sterownik poduszek? prosiłbym też o polecenie gdzie za rozsądne pieniądze na terenie Wrocławia lub okolic da się to naprawić i nie nadrobić większej biedy.
A może to kostka stacyjki lub taśma w kierownicy?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Tutaj masz czego dotyczy błąd i co trzeba zrobić i czym www.elektroda.pl/rtvforum/topic645890.html
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
błąd 0532 - brak lub zbyt małe napięcie zasilania sterownika - w tym wypadku sterownika poduszek
błąd 66535 - uszkodzenie pamięci sterownika, tylko czy soft w sterowniku poduszek da się naprawić nie wiem, raczej pójdzie do wymiany
oczywiście przydałoby się napisać czy na 100% obydwa błędy pojawiły się w sterowniku poduszek
ja tylko domniemywam, że tak skoro kontrolka ci się świeci
ogólnie te dwa błędy mogą dotyczyć każdego ze sterowników w samochodzie, numer błędu będzie ten sam tylko miejsce jego występowania inne
błąd 66535 - uszkodzenie pamięci sterownika, tylko czy soft w sterowniku poduszek da się naprawić nie wiem, raczej pójdzie do wymiany
oczywiście przydałoby się napisać czy na 100% obydwa błędy pojawiły się w sterowniku poduszek
ja tylko domniemywam, że tak skoro kontrolka ci się świeci
ogólnie te dwa błędy mogą dotyczyć każdego ze sterowników w samochodzie, numer błędu będzie ten sam tylko miejsce jego występowania inne
-
mrygas
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Poszukałem jeszcze trochę i wyszło, że najprawdopodobniej oprogramowanie poduszki się popsuło i trzeba by je wgrać na nowo. Próbowałem naprawić programem eepromer ale niestety cały czas wyskakiwały błędy i się nie powiodło. Wychodzi na to, że chcąc nie chcąc jadę do warsztatu. Dzięki za podpowiedź z robotnicza i groblą kozanowską, też słyszałem że ecu dają radę, chyba jednak pojadę do jetronika bo mam najbliżej, wiem że są dobrzy, problem tylko, że drodzy ale nie zawsze warto oszczędzać. Jak się uporam z tym to napisze co i jak.
-
mrygas
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Po długim czasie problem rozwiązałem kupując sterownik do poduszki. kosztował 30pln wymiana 5 min, błąd się nie świeci, elektryk twierdził, że te sterowniki często padają w t4.
-
mirek-s
- Nowy T4
- 11
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 TRANSPORTER KOMBI
- Kontakt:
witam i zapytam : gdzie umiejscowiony jest ten sterownik poduszek, też mam ten błąd (66535) i nie mogę znaleźć sterownika, mam t4 2.5 TDI 150KM 2002r
-
mirek-s
- Nowy T4
- 11
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 TRANSPORTER KOMBI
- Kontakt:
dzięki bardzo, a dokładniej możesz napisać co trzeba rozkręcić by się tam do niego dostać? jak rozumiem chodzi Ci o ten schowek gdzie jest miejce na gaśnicę? czy to jest od strony licznika?