SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓW , Zmiana 5 biegu
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Re: SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓW , Zmiana 5 biegu
Czy na 100% będzie pasować to Ci nie powiem ale na 99% powinna.
Ze dwa lata temu zdjąłem dekielek ze skrzyni w Ibizie TDi z 2000 roku i wyglądało to na pasujące do skrzyni T4 w obudowie 02B ale wartość przełożenia która tam była niestety była dużo wolniejsza od oryginału w T4 czyli skrzynia nadrabia przełożeniem głównym 140 km/h przy 3000 rpm na piątce.
Co do wytrzymałości nagminnym problemem jest nie pilnowanie poziomu oleju w skrzyni co w pierwszej kolejności odbija się na łożyskach piątego biegu, o same tryby bym się nie martwił.
Ze dwa lata temu zdjąłem dekielek ze skrzyni w Ibizie TDi z 2000 roku i wyglądało to na pasujące do skrzyni T4 w obudowie 02B ale wartość przełożenia która tam była niestety była dużo wolniejsza od oryginału w T4 czyli skrzynia nadrabia przełożeniem głównym 140 km/h przy 3000 rpm na piątce.
Co do wytrzymałości nagminnym problemem jest nie pilnowanie poziomu oleju w skrzyni co w pierwszej kolejności odbija się na łożyskach piątego biegu, o same tryby bym się nie martwił.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Będzie pasować i nawet teoretycznie będzie bardziej wytrzymała, czym wolniejsze przełożenie, tym więcej przeniesie.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Pytanie retoryczne Panowie.
Czy od skrzyni 2.5 TDi automat (niestety kodu nie podano) są jakieś nikłe szanse na pasujące części do manuala typu przełożenie główne ?
Odpowiedz z góry wiadoma ale jak to mówią "Pyta nie błądzi". <57>
Czy od skrzyni 2.5 TDi automat (niestety kodu nie podano) są jakieś nikłe szanse na pasujące części do manuala typu przełożenie główne ?
Odpowiedz z góry wiadoma ale jak to mówią "Pyta nie błądzi". <57>
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Caravelle AT
- Opis: bigger is better
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
na skrzyni DXS latam ok 125/h przy 3000 obr więc szału z bebechów nie bedzie skoro "4-ka" ma niby 0,679
-
trempek
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 2002
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam, od wczoraj jestem posiadaczem teczki 2,5tdi 102km 2001. Mam mase pomysłów co by poprawic lub doposażyc
Wracając nim od poprzedniego właściciela, stwierdziłem, ze trzeba wymienić skrzynię na szybszą.
Trafiem na ten post i widze ze wystarczy zmienic V-tkę i będę zadowolony, tylko jakie zęby kupić aby 5 nie odstawało zbytnio od 4.
Zalezy mi na komforcie czyli niskie obroty mozliwie wysoka prędkość, duzo km robie po autostradach. Vmax nie ma znaczenia
Mam skrzynie FLV o której wiele sie tu nie pisało, widac albo jest ich mało albo ludzie są zadowoleni.
Myslalem o piatce ze skrzyni AFK ale nie chciałem się tu poradzic.
Zebatek będę szukał na allegro u ziomków regenerujacych skrzynie.
Pozdrawiam
Wracając nim od poprzedniego właściciela, stwierdziłem, ze trzeba wymienić skrzynię na szybszą.
Trafiem na ten post i widze ze wystarczy zmienic V-tkę i będę zadowolony, tylko jakie zęby kupić aby 5 nie odstawało zbytnio od 4.
Zalezy mi na komforcie czyli niskie obroty mozliwie wysoka prędkość, duzo km robie po autostradach. Vmax nie ma znaczenia
Mam skrzynie FLV o której wiele sie tu nie pisało, widac albo jest ich mało albo ludzie są zadowoleni.
Myslalem o piatce ze skrzyni AFK ale nie chciałem się tu poradzic.
Zebatek będę szukał na allegro u ziomków regenerujacych skrzynie.
Pozdrawiam
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Jeśli już to FTV, tam jest dosyć wolne przełożenie główne ale szybszych zębatek to już chyba tam nie wsadzisz. Chcesz szybciej to szukaj całej skrzyni FJS, AFK, DXZ a najlepiej to zrób program i montuj DQR.
Piątka w AFK jest wolniejsza niż masz teraz u siebie, za to tam jest szybsze przełożenie główne i dlatego jest większa prędkość przy tych samych obrotach.
Przy dużej skrzyni zmiana piątego biegu to już nie jest takie hop siup i trzeba skrzynię rozbierać po zdjęciu z auta.
Piątka w AFK jest wolniejsza niż masz teraz u siebie, za to tam jest szybsze przełożenie główne i dlatego jest większa prędkość przy tych samych obrotach.
Przy dużej skrzyni zmiana piątego biegu to już nie jest takie hop siup i trzeba skrzynię rozbierać po zdjęciu z auta.
-
trempek
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 2002
- Kontakt:
FTV miałeś racje, źle podałem.
Myslalem , ze sprawa będzie prostsza, będę musiał się przemęczyć ze skrzynią która jest.
Zrobie troche kilometrów i zastanowie się czy wymieniać czy nie.
Dziekuje za porade, Pozdrawiam
Myslalem , ze sprawa będzie prostsza, będę musiał się przemęczyć ze skrzynią która jest.
Zrobie troche kilometrów i zastanowie się czy wymieniać czy nie.
Dziekuje za porade, Pozdrawiam
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: MULTIVAN Proiektzwo
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Jestem w trakcie przeróbki skrzyni biegów CHS na CHS z bebechami od EKU (passat b4 tdi) Wszystkie przełożenia szybsze i równo rozłożone. Została obudowa i przekładnia główna 4,611. Oto porównanie przełożeń:
CHS EKU
I-3,778 3,3
II-2,118 1,944
III-1,36 1,308
IV-0,971 0,917
V-0,756 0,717
Sądzę że się będzie dobrze kulać <01>
CHS EKU
I-3,778 3,3
II-2,118 1,944
III-1,36 1,308
IV-0,971 0,917
V-0,756 0,717
Sądzę że się będzie dobrze kulać <01>
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Czyli da się coś zaadoptować ze skrzyni osobówki do T4 oprócz piątego biegu ?
Jaka jest różnica przełożenia głównego pomiędzy T4 a osobówką że nie da się tego zamienić ?
Passat B4 miał silnik w poprzek nie ?
Daj znać jak to wychodzi w praktyce, jakie prędkości przy jakich obrotach wyszły.
Jaka jest różnica przełożenia głównego pomiędzy T4 a osobówką że nie da się tego zamienić ?
Passat B4 miał silnik w poprzek nie ?
Daj znać jak to wychodzi w praktyce, jakie prędkości przy jakich obrotach wyszły.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Było:Tytuł: SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓWostryt4 pisze:Czyli da się coś zaadoptować ze skrzyni osobówki do T4 oprócz piątego biegu ?
Było Tytuł: SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓWostryt4 pisze:Jaka jest różnica przełożenia głównego pomiędzy T4 a osobówką że nie da się tego zamienić ?
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Więc przełożenie główne w CHS to 4,611 czyli 83/18, a w EKU 3,158wychodzące z 60/19. Są w skrzyniach 02a przekładnie główne o przełożeniu nawet 4,2 ale jest ono o wiele mniejsze, a co za tym idzie słabsze od t4.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzięki, można się pogubić.mikoli pisze:Było:Tytuł: SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓWostryt4 pisze:Czyli da się coś zaadoptować ze skrzyni osobówki do T4 oprócz piątego biegu ?Było Tytuł: SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓWostryt4 pisze:Jaka jest różnica przełożenia głównego pomiędzy T4 a osobówką że nie da się tego zamienić ?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ale z 02A do 02B przekładni głównej się nie wrzuci, a szkoda.kpkeeam pisze:Więc przełożenie główne w CHS to 4,611 czyli 83/18, a w EKU 3,158wychodzące z 60/19. Są w skrzyniach 02a przekładnie główne o przełożeniu nawet 4,2 ale jest ono o wiele mniejsze, a co za tym idzie słabsze od t4.
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
COŚ DZIWNEGO JEST!!!
po przekładce skrzyni o kodzie CRM z roku 1995 na ... CRM z roku 1994 coś dziwnego mi sie dzieje
piąty bieg ma jakieś dziwne przełożenie bo piątka przy prędkości 80km/h ma już takie wymoderowano że nie trzeba jej redukować do 4 biegu przy wyprzedzaniu i potem przy wyższych prędkościach glosniej silnik pracuje niz przy poprzedniej skrzyni i niechce jechac wiecej niż 165km/h czyzby ktos kiedys cudowal i zalozyl ten slynny piąty bieg?
bo ewidentnie ta ktora teraz zalozylem byla wczesniej rozkecana bo zamiast uszczelek silikon jest a ta co ja mialem jako pierwszą to 200tys bez remontu od nowosci przejechala
przypomne że obie mają kod CRM i jest miedzy nimi tylko rok roznicy
po przekładce skrzyni o kodzie CRM z roku 1995 na ... CRM z roku 1994 coś dziwnego mi sie dzieje
piąty bieg ma jakieś dziwne przełożenie bo piątka przy prędkości 80km/h ma już takie wymoderowano że nie trzeba jej redukować do 4 biegu przy wyprzedzaniu i potem przy wyższych prędkościach glosniej silnik pracuje niz przy poprzedniej skrzyni i niechce jechac wiecej niż 165km/h czyzby ktos kiedys cudowal i zalozyl ten slynny piąty bieg?
bo ewidentnie ta ktora teraz zalozylem byla wczesniej rozkecana bo zamiast uszczelek silikon jest a ta co ja mialem jako pierwszą to 200tys bez remontu od nowosci przejechala
przypomne że obie mają kod CRM i jest miedzy nimi tylko rok roznicy
Ostatnio zmieniony 30 mar 2014, 17:22 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wulgaryzmy
Powód: wulgaryzmy
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak to dziwnie opisałeś, że nie wiadomo czy V-ka jest za wolna czy normalna, bo może akurat w poprzedniej była jakaś szybsza skoro 2,0 szło Ci 165 <szok>Miętus89 pisze:piąty bieg ma jakieś dziwne przełożenie bo piątka przy prędkości 80km/h ma już takie wymoderowano że nie trzeba jej redukować do 4 biegu przy wyprzedzaniu i potem przy wyższych prędkościach glosniej silnik pracuje niz przy poprzedniej skrzyni i niechce jechac wiecej niż 165km/h
Skro skrzynia była rozbierana to w zasadzie sam dałeś sobie odpowiedź
No i co by to ustalić to raczej trzeba ściągnąć dekiel i policzyć ząbki na kołach V-ki, a tutaj możesz ewentualnie założyć nowy temat w stylu:kto i co mi tam wsadził, w odpowiedzi będziemy rzucać propozycje jak w totka, kto będzie najbliżej może mi na PW podrzucić szczęśliwe cyfry na najbliższe losowanie :mrgreen:Miętus89 pisze:czyzby ktos kiedys cudowal i zalozyl ten slynny piąty bieg?
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Caravelle AT
- Opis: bigger is better
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Pany jest pytanie.
Zaciekawiony tematem poleciałem sprawdzic dokładnie typ swojej skrzyni co leży na przekładke i zamiast obiecanego DXZ jest AFK, co by nie było bliźniak..
A więc ile można na tym racjonalnie pojechać autobanem po sprzęgnięciu z ACV i jaka jest prędkość podróżna przy 3 tyś obr. ?
Zaciekawiony tematem poleciałem sprawdzic dokładnie typ swojej skrzyni co leży na przekładke i zamiast obiecanego DXZ jest AFK, co by nie było bliźniak..
A więc ile można na tym racjonalnie pojechać autobanem po sprzęgnięciu z ACV i jaka jest prędkość podróżna przy 3 tyś obr. ?
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Właśnie skończyłem przekładkę automata na manuala. Po jeździe próbnej banan na mprdzie. Przy 100 km/h obroty się układają na 2750 obr/min. Zobaczymy jak będzie się na stację podjeżdżać.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
W nie długim czasie powinienem stać się posiadaczem przełożenia głównego ze skrzyni 2.5 TDi 72/17, 4.235. Auto na dniach idzie na swap z ABL>AFN. Z racji że skrzynia będzie na wierzchu dobra okazja do jej przyśpieszenia. Nigdy nie miałem okazji rozbierać skrzyni w T4 poza wymianami piątego biegu z tąd moje pytanie, na co uważać, zwrócić uwagę przy rozbieraniu żeby jakichś chopek nie narobić itp ?
-
Lewy
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Witam.
Mam 2,5 benzyne ze skrzynia chyba AYD. Przy 100 mam 3000 obr/min. Czy dotej skrzyni moge wrzucić 5 bieg ze skrzyni CHA??
(nie wiedzieć czemu nie moge dołaczyć fotki)
Mam 2,5 benzyne ze skrzynia chyba AYD. Przy 100 mam 3000 obr/min. Czy dotej skrzyni moge wrzucić 5 bieg ze skrzyni CHA??
(nie wiedzieć czemu nie moge dołaczyć fotki)
-
Fitzakis
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich,
to mój pierwszy post
Mam 2 pytania:
1. Czy piątka od T5 z tej aukcji (przełożenie 27/41 = 0.66)
http://allegro.pl/kolo-kola-5-bieg-volk ... 57030.html
podejdzie do T4 ze skrzynią EVY?
2. Czy w przypadku seryjnego ABLa ze skrzynią EVY (obecna piątka 0,756) ma to sens? Mile widziane opis praktycznych doświadczeń od osób, które zainstalowały do ABL coś szybszego niż 28/40=0,7
to mój pierwszy post
Mam 2 pytania:
1. Czy piątka od T5 z tej aukcji (przełożenie 27/41 = 0.66)
2. Czy w przypadku seryjnego ABLa ze skrzynią EVY (obecna piątka 0,756) ma to sens? Mile widziane opis praktycznych doświadczeń od osób, które zainstalowały do ABL coś szybszego niż 28/40=0,7
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak, podejdzie to do tej skrzyni. Miałem u siebie w DQL zamontowaną piątkę 28/40=0.700, takie same przełożenie główne jak u Ciebie na EVY 83:18=4.611 na autostradach ciągle niedosyt szczególnie po dodaniu powera dla ABLa (czytaj LDA na pompie).
Teraz jeżdżę z piątką 37/23=0.61 i to już daje radę, 3000 rpm i masz 120 km/h (GPS)
Teraz jeżdżę z piątką 37/23=0.61 i to już daje radę, 3000 rpm i masz 120 km/h (GPS)
-
Fitzakis
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Powyższa piątka została zamontowana.Fitzakis pisze:1. Czy piątka od T5 z tej aukcji (przełożenie 27/41 = 0.66)
Przy 3 tys. obrotów było ok. 100 km/h, teraz jest ok 120 km/h.
Pomimo dużego skoku pomiędzy 4 a 5 biegiem, seryjny ABL daje radę bez problemu, choć przy obciążeniu częściej trzeba będzie redukować do czwórki (efekt taki jakby mieć skrzynię 6 biegową bez piątki:) ).
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Opis: Podróże to moja pasja.
Tarifa Ronda Tropea. - Lokalizacja: OPOLE
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Hej
Właśnie miałem o to pytać :)
A czy ktoś biegły w tym temacie powie mi czy do skrzyni CHR też podejdzie ?
Aktualna piątka to 0,756 a główne to 3,735 , obudowa 02B.
Z tego co wyczytałem to na 99 % tak, ale pytam bo wolę się upewnić.
Pozdrawiam
Tomek
Właśnie miałem o to pytać :)
A czy ktoś biegły w tym temacie powie mi czy do skrzyni CHR też podejdzie ?
Aktualna piątka to 0,756 a główne to 3,735 , obudowa 02B.
Z tego co wyczytałem to na 99 % tak, ale pytam bo wolę się upewnić.
Pozdrawiam
Tomek
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Przełożenie główne masz jedno z najwolniejszych 4,941, piątka owszem jest 0,756
http://s14.postimg.org/9lgehahv5/chr.jpg
Jak dla mnie możesz montować
http://s14.postimg.org/9lgehahv5/chr.jpg
Jak dla mnie możesz montować
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Opis: Podróże to moja pasja.
Tarifa Ronda Tropea. - Lokalizacja: OPOLE
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Dzięki Probe :)
Zapytam jutro sprzedawcę, niech tylko potwierdzi, że ta piętka pasi do mojej skrzyni i ją biorę.
113 Km/h przy 3 tyś to już jest dobrze. Mam felgi 18" i opony 40-stki. Jak założę 50- tki po jest dodatkowe 4 % więc może do 120 km/h dojdę.
Pozdrawiam
Tomek
Zapytam jutro sprzedawcę, niech tylko potwierdzi, że ta piętka pasi do mojej skrzyni i ją biorę.
113 Km/h przy 3 tyś to już jest dobrze. Mam felgi 18" i opony 40-stki. Jak założę 50- tki po jest dodatkowe 4 % więc może do 120 km/h dojdę.
Pozdrawiam
Tomek
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- Kontakt:
Panowie, przebrnąłem przez cały temat ale pogubiłem się już w okolicach 15 strony. Mam 1,9TD ABL ale nie wiem jaka jest skrzynia (nie sprawdzę, bo auto na warsztacie) ale przy 3000rpm ma około 100km/h, zmiana obrotów z IV na V to ok 500rpm pozostałe biegi to różnica ok 1000rpm. Przygotowuję się do swapa na 1,9TDI (ABL rozleciał się) silnik docelowo założony ma mieć 110KM wymiana tylko V biegu niewiele zmieni, a zapas mocy będzie. Chciałbym nieco podsumować:
- skrzynia biegów z 2,5 nie pasuje do silnika 1,9TDI;
- jeżeli chcę utrzymać płynność przejścia między biegami i osiągać 130km/h przy 3000rpm to zmiana samej V nie wchodzi w grę;
W związku z tym pytania (nie znalazłem odpowiedzi lub umknęła mi w dżungli tych wszystkich oznaczeń, które mi niewiele mówią):
1. Dam radę całe bebechy ze skrzyni z 2,5 przełożyć do mojej obudowy ?
2. Podejdzie same przełożenie główne i szybsza V czy czeka mnie rzeźba w .... (nie będę się wyrażał) ?
3. Istnieje skrzynia z szybszym przełożeniem do 1.9 (4 cylindry) ?
4. Wytrzyma moja oryginalna skrzynia mocniejszy silnik czy raczej pomyśleć o obniżeniu mocy do 90KM ?
- skrzynia biegów z 2,5 nie pasuje do silnika 1,9TDI;
- jeżeli chcę utrzymać płynność przejścia między biegami i osiągać 130km/h przy 3000rpm to zmiana samej V nie wchodzi w grę;
W związku z tym pytania (nie znalazłem odpowiedzi lub umknęła mi w dżungli tych wszystkich oznaczeń, które mi niewiele mówią):
1. Dam radę całe bebechy ze skrzyni z 2,5 przełożyć do mojej obudowy ?
2. Podejdzie same przełożenie główne i szybsza V czy czeka mnie rzeźba w .... (nie będę się wyrażał) ?
3. Istnieje skrzynia z szybszym przełożeniem do 1.9 (4 cylindry) ?
4. Wytrzyma moja oryginalna skrzynia mocniejszy silnik czy raczej pomyśleć o obniżeniu mocy do 90KM ?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tytuł: swap TD -> TDI
a dokładnie:
Co do pytań
1 Ze skrzyń z 2.5 TDI 88KM tak, symbole: DUJ,EWB, DUH,EWA
2 Ze skrzyń powyżej tak, bez rzeźby.
3 Skrzynie DUJ,EWB, DUH,EWA
4 Tak, bez obniżania mocy, choć wszystko zależy od łącznika (czyli kierowcy)
a dokładnie:
Co do zmiany piątki to musisz podać jaki masz symbol skrzyni co by doradzać.mikoli pisze:Skrzynia biegów ... najlepsza by była od 2.5 TDI 88KM (symbole DUJ , EWB)do silnika 110KM, ewentualnie deczko wolniejsze na V-tce (DUH , EWA) do silnika 90KM, ale z 1.9TD czy z 2.4D (po zmianie V-tki na szybszą) ostatecznie może zostać w zależności kto czego oczekuje .
Co do pytań
1 Ze skrzyń z 2.5 TDI 88KM tak, symbole: DUJ,EWB, DUH,EWA
2 Ze skrzyń powyżej tak, bez rzeźby.
3 Skrzynie DUJ,EWB, DUH,EWA
4 Tak, bez obniżania mocy, choć wszystko zależy od łącznika (czyli kierowcy)