Czyszczenie dolotu
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Last active: -
- Tematy: 16
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Czyszczenie dolotu
Nawiązując do rozmowy ze zlotu w Pokrzywnej, rzucam temat : Czyszczenie układu dolotowego.
Ostatnio miałem okazję się przejechać caravelką i byłem zdziwiony jej mocą a wlaściciel powiedział że właśnie wyczyścił układ dolotowy, który był cały zasyfiony.
Proszę zatem znawców tego zagadnienia o kilka wskazówek co po kolei należy demontować i jak to ustrojstwo porządnie wyczyścić, aby tchnąć nowego ducha w nasze T4 <cool> Chciałbym to zrobić sam, bo wtedy jest gwarancja że to będzie wyczyszczone a nie tylko "popsikane". Może ktos podrzuci jakieś rysunki i co tam wypada wymienić, np uszczelka ?? <vw>
Dodatkowo jeszcze raz znalazłem fajny opis zaślepienia EGR co by znowu nie musieć czyścić
http://www.t4-wiki.de/wiki/Abgasr%C3%BC ... illlegung)
Ostatnio miałem okazję się przejechać caravelką i byłem zdziwiony jej mocą a wlaściciel powiedział że właśnie wyczyścił układ dolotowy, który był cały zasyfiony.
Proszę zatem znawców tego zagadnienia o kilka wskazówek co po kolei należy demontować i jak to ustrojstwo porządnie wyczyścić, aby tchnąć nowego ducha w nasze T4 <cool> Chciałbym to zrobić sam, bo wtedy jest gwarancja że to będzie wyczyszczone a nie tylko "popsikane". Może ktos podrzuci jakieś rysunki i co tam wypada wymienić, np uszczelka ?? <vw>
Dodatkowo jeszcze raz znalazłem fajny opis zaślepienia EGR co by znowu nie musieć czyścić
http://www.t4-wiki.de/wiki/Abgasr%C3%BC ... illlegung)
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Re: Czyszczenie dolotu
Co to, taki ładny temat zapodałem... nie wierzę że nikt nie chce poprawić osiągów swojej T4 poprzez w/w czynność , stefany, Kenobi do roboty Panowie i proszę o śliczną instrukcję <30> <38>
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
zabieram się do tej operacji od wiosny, uszczelki itp. kupione, tylko czasu nie było, bo na bieżąco jakieś awarie musiałem usuwać,
a teraz to jest zima i nie ma gdzie tego zrobić, nie mam ogrzewanego pomieszczenia warsztatowego :cry:
co do tego jak to zrobić to dopóki sam nie zweryfikuje metodą improwizacji tego co tu i ówdzie wyczytałem nie wypowiadam się
jednego jestem pewien trzeba to zrobić bardzo dokładnie i ostrożnie, aby po tej operacji żadnego niezauważonego syfa nie wtłoczyło do cylindrów bo jak się nie wypali to po wypluciu może poharatać turbinkę, a także co by zaworu jakiegoś nie podparło
a teraz to jest zima i nie ma gdzie tego zrobić, nie mam ogrzewanego pomieszczenia warsztatowego :cry:
co do tego jak to zrobić to dopóki sam nie zweryfikuje metodą improwizacji tego co tu i ówdzie wyczytałem nie wypowiadam się
jednego jestem pewien trzeba to zrobić bardzo dokładnie i ostrożnie, aby po tej operacji żadnego niezauważonego syfa nie wtłoczyło do cylindrów bo jak się nie wypali to po wypluciu może poharatać turbinkę, a także co by zaworu jakiegoś nie podparło
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Jak wyczyścić i trochę więcej info (niestety golf nie T4) znajdziesz tutaj
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... +kolektora
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... +kolektora
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Po czyszczeniu proponuje założyć dodatkowy separator par oleju ,zaślepić EGR . Co do samego czyszczenia to też sie przymierzam do czyszczenia w passacie , i napewno trza demontować kolektor i intercoler a do rur sobie myślę zrobić coś w rodzaju wyciora i przelecieć wszystkie przewody
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
no jak już temat się na przyszłość rozkręca
to ja bym chętnie z lenistwa, żeby nie szukać przyjął od kogoś info jak po kolej ustawiać tłoki kręcąc wałem co by zawory były zamknięte w celu oczyszczenia już samego dojścia w głowicy
to znaczy chodzi o to jak najprościej znaleźć GMP 1 tłoka
i jaka jest potem kolejność następnych ( wstyd się przyznać ale nie mam pojęcia jaka jest kolejność zapłonów )
to ja bym chętnie z lenistwa, żeby nie szukać przyjął od kogoś info jak po kolej ustawiać tłoki kręcąc wałem co by zawory były zamknięte w celu oczyszczenia już samego dojścia w głowicy
to znaczy chodzi o to jak najprościej znaleźć GMP 1 tłoka
i jaka jest potem kolejność następnych ( wstyd się przyznać ale nie mam pojęcia jaka jest kolejność zapłonów )
-
CD38
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: był MIXT
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Ja czyściłem u siebie dolot. Zacząłem od IC , poprzez EGR a na kolektorze dolotowym kończąc. Używałem różnych specyfików (nafta , benzyna ekstrakcyjna, zmywacz uniwersalny (wurth). Oczywiście najwięcej syfu było w kolektorze miejscami osad ok 1cm <szok> , ale po wyczyszczeniu błyszczał się jak z fabryki . Po czyszczeniu EGR obowiązkowo zaślepiony.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2010, 21:14 przez CD38, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak jest procedura takiego czyszczenia? czym on tam podlewa żeby się wypaliło
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
O, dzięki chłopaki, myślę że temat każdemu się przyda. Ja EGR mam zaślepiony, ale nie czyściłem dolotu a jak się przejechałem innym T4 po takiej operacji to myślałem że ma chipa, tak jak u Ciebie Kenobi na teście w Pokrzywnej myśleliśmy. Dlatego piszmy co kto wie w tym temacie, może go nawet "przykleić" jako instrukcje serwisową czy coś, bo uważam, że gra warta świeczki . He, he dobre to wypalanie, coś dla Andrewy1 <56>
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
moim zdaniem takie wypalanie jest niedopuszczalne, kolektor dolotowy nie jest przystosowany do przyjęcia takiej temperatury,
poza tym czytałem że jest on od wewnątrz czymś jakby "impregnowany" i taka procedura jak i zbyt mocne "wydłubywanie" może to uszkodzić
poza tym czytałem że jest on od wewnątrz czymś jakby "impregnowany" i taka procedura jak i zbyt mocne "wydłubywanie" może to uszkodzić
-
daxo
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
A czy takim wypalaniem nie odkształci się kolektor to tez nie powiedziane <stop>
-
krop
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: 88KM, 99/00
- podziekowal za post: 6 razy
- Kontakt:
witam
mam male pytanko , mianowicie jaka jest roznica miedzy zaslepka z blachy a zaslepka z tworzywa termoizolacyjnego?
tzn ktory byscie polecili ? zalanczam tutaj 2 aukcje z allegro
http://allegro.pl/zaslepka-egr-silniki- ... 30149.html
http://allegro.pl/zaslepka-egr-tdi-vw-a ... 66805.html
i jeszcze na koniec jedno pytanko, czy jakby zalozyl z tego tworzywa to nie musze dawac uszczelek ?(o ile jest tam jakas uszczelka)
mam male pytanko , mianowicie jaka jest roznica miedzy zaslepka z blachy a zaslepka z tworzywa termoizolacyjnego?
tzn ktory byscie polecili ? zalanczam tutaj 2 aukcje z allegro
http://allegro.pl/zaslepka-egr-silniki- ... 30149.html
http://allegro.pl/zaslepka-egr-tdi-vw-a ... 66805.html
i jeszcze na koniec jedno pytanko, czy jakby zalozyl z tego tworzywa to nie musze dawac uszczelek ?(o ile jest tam jakas uszczelka)
-
lukasz.my
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 37
- Model:
- Auto: Caravella
- Opis: olesno - opolskie
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Hm...moja Caravella ma super kopa...102 koniki ....ten odgłos silnika....zakochac się idzie, ale do rzeczy, jeśli ma się praca silnika poprawic i moja "Niunia" ma byc szczęśliwsza, też wyczyszczę w wolnej chwili, jednak mam jedno pytanie po co zamykac egr. Proszę o wyjaśnienie
Ostatnio zmieniony 23 gru 2010, 20:26 przez lukasz.my, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
krótko pisząc po to aby co 50 tyś nie czyścić dolotu i mieć kopa z dołu, a jak masz EGR nie zaślepiony i dolot nie czyszczony to twoja niunia na pewno nie ma takiego kopa jak moja
a temat czy zaślepiać czy nie to trzeba zrobić oddzielny temat bo co osoba to inna teoria
a temat czy zaślepiać czy nie to trzeba zrobić oddzielny temat bo co osoba to inna teoria
-
lukasz.my
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 37
- Model:
- Auto: Caravella
- Opis: olesno - opolskie
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Zgadzam się co do tego by założy nowy temat, a nawet co do tego że może to by instrukcja serwisowa. A kopa to ma zajefajnego, przy pełnym obciążeniu zbiera się jak lala, próbowałem wczoraj...sam jestem pełen podziwu...
EDIT:
Pełen podziwu....bo chciałem 150 koników..ale wystarczy.
EDIT:
Pełen podziwu....bo chciałem 150 koników..ale wystarczy.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Może ktoś się orientuje, czy zawór egr jest taki sam w TD i TDI ? Chodzi mi o to, czy http://allegro.pl/zaslepka-zaworu-egr-t ... 98096.html taka zaślepka będzie pasowała do mojego auta? Sprzedawca odpisał 'raczej tak' ale chciałbym, żeby ktoś obeznany to potwierdził/zanegował.
I druga sprawa - odnośnie uszczelek pod kolektor - jak powiem w sklepie jaki mam silnik to mi dobiorą prawidłowe, czy raczej trzeba będzie zdjąć starą i pokazać o co chodzi? W ogóle w pierwszym lepszym motoryzacyjnym kupie takie uszczelki czy tylko serwis?
I druga sprawa - odnośnie uszczelek pod kolektor - jak powiem w sklepie jaki mam silnik to mi dobiorą prawidłowe, czy raczej trzeba będzie zdjąć starą i pokazać o co chodzi? W ogóle w pierwszym lepszym motoryzacyjnym kupie takie uszczelki czy tylko serwis?
-
daxo
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Jeśli masz sprawny zawór egr ,to po prostu odetnij mu podciśnienie ja włożyłem kulkę z łożyska zaraz przy zaworku zwrotnym ,i poprawiły się hamulce bo gdzieś na tych plastikowych pierdołach gubił podciśnienie ,
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Ja zabralem sie za to chyba z rok temu to bylo.Odkrecilem po kolei IC i te grobe weze powietrzne.
Odkrecilem kolektor z grubsza zebralem syf jakims 'skrobakiem'
Potem odpalilem myjke i wymylem.Natepnie tluszcz usunolem benzyna.Jesli jeszcze cos zostalo (gdyz nie wszystko jest widoczne i w zasiegu dyszy w lancy) to czynnosc powtarzalem az do osiagniecia wymaganego rezultatu.
EGR wymylem w benzynie i zaslepilem od strony wydechu blacha nierdzewna ok.2mm.Zalozylem uszczelke od strony zaworu i zaczolem montaz.
Gdy zakladalem kolektor do glowicy tam gdzie to bylo potrzebne wyczyscilem sprezonym powietrzem (gdyz w kanalach glowicy tez byl szlam)
To co wpadlo na tloki to sadze ze znikoma ilosc.
Odkrecilem kolektor z grubsza zebralem syf jakims 'skrobakiem'
Potem odpalilem myjke i wymylem.Natepnie tluszcz usunolem benzyna.Jesli jeszcze cos zostalo (gdyz nie wszystko jest widoczne i w zasiegu dyszy w lancy) to czynnosc powtarzalem az do osiagniecia wymaganego rezultatu.
EGR wymylem w benzynie i zaslepilem od strony wydechu blacha nierdzewna ok.2mm.Zalozylem uszczelke od strony zaworu i zaczolem montaz.
Gdy zakladalem kolektor do glowicy tam gdzie to bylo potrzebne wyczyscilem sprezonym powietrzem (gdyz w kanalach glowicy tez byl szlam)
To co wpadlo na tloki to sadze ze znikoma ilosc.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wszystko w porządku panowie, ale w żaden sposób nie odpowiedzieliście na moje pytania ;)
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Raczej tak ale po co ci to ....jak masz szlifierkę kątową i wiertarkę to sam sobie zrobisz tylko nie z puszki po <beer> bo za cienka ciut grubsza musi być.Johnny pisze:Może ktoś się orientuje, czy zawór egr jest taki sam w TD i TDI ? Chodzi mi o to, czy http://allegro.pl/zaslepka-zaworu-egr-t ... 98096.html taka zaślepka będzie pasowała do mojego auta? Sprzedawca odpisał 'raczej tak' ale chciałbym, żeby ktoś obeznany to potwierdził/zanegował.
Tak jeżeli podasz kod silnika to ci dobiorą ...powinni to sprawdzić w katalogu i raczej się nie mylą, nie musi być serwis wystarczy dobry sklep...
Ostatnio zmieniony 26 mar 2011, 5:30 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort
Powód: ort
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ok, dzięki za odpowiedź. / Pewnie że nie jest filozofia samemu zrobić, ale jak mogę kupić gotowca za 7zł... ;)
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pasuje idealnie sam taki założyłem a uszczelki to kupujesz materiał na uszczelki tzw. igielit w sklepie w częściami do sprzętu rolniczego
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Mam już wyczyszczony dolot i jest rewelacja, samochód ciągnie od 1800 obr. i poprawiła się zdecydowanie elastyczność, nawet inaczej silnik brzmi. Polecam zdecydowanie tą procedurę ale równocześnie trzeba mieć sprawny przepływomierz bo on też sporo przycina.
-
robcio27053
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: TRANSPORTER
- Opis: NIE PIJ ZA KIEROWNICĄ STUKNIESZ KOGOŚ I SOBIE ROZLEJESZ
- Kontakt:
ja też dzisiaj wyczyściłem dolot właśnie wróciłem z trasy i jestem mile zaskoczony teraz to sie zbiera moja FORMUŁKA
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
czy i jakie napotkaliście ewentualnie problemy z odkręceniem samego kolektora dolotowego od głowicy ??
co robiliście z syfem który jest w głowicy na łączeniu z kolektorem co by nie wpadł pod zawory ??
co robiliście z syfem który jest w głowicy na łączeniu z kolektorem co by nie wpadł pod zawory ??
-
robcio27053
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: TRANSPORTER
- Opis: NIE PIJ ZA KIEROWNICĄ STUKNIESZ KOGOŚ I SOBIE ROZLEJESZ
- Kontakt:
problem jest z odkręceniem śrub za turbo sprężarką kiepskie dojście
ja głowicy nie ruszałem bo nie było tragedii.
ja głowicy nie ruszałem bo nie było tragedii.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Skrobanie + odkurzacz przemysłowy. Ale silnik miałem wyjęty z samochodu.Kenobi pisze:co robiliście z syfem który jest w głowicy na łączeniu z kolektorem co by nie wpadł pod zawory ??
-
maverickt4
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Auto: Transporter syncro
- Opis: 2.5 TDI Long
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Czytam że sporo korzyści z czyszczenia dolotu i chyba też się za to zabiorę przy okazji jak będę wyjmował skrzynię biegów.
A podpowiedzcie jeszcze jak przeczyścić IC aby to zrobić za jednym razem? Macie jakieś sprawdzone sposoby?
A podpowiedzcie jeszcze jak przeczyścić IC aby to zrobić za jednym razem? Macie jakieś sprawdzone sposoby?