swap 2,4D -> 1,9TDI

ODPOWIEDZ
mikoli
Znawca T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Re: swap 2,4D -> 1,9TDI

Nieprzeczytany post autor: mikoli »

danielos pisze:
Co do instalacji z cordoba to wycinac sterowanie wentylatorem czy zastosować od seata? dzięki wam wielkie za podpowiedzi.
Instalacje wentylatorów zostawiasz tą z T4, z cordoby bierzesz tylko instalacje silnikową, jeżeli splątana jest razem ze światłami i wentylatorami, fajnie by było co nie potrzebne wyrzucić.
Zabawy przy tym trochę jest, bo trzeba rozizolować całość, najlepiej powypinać sobie wszystko co potrzebne (czyli przepływkę, zaworki, czujniki) i resztę wywalić.
danielos
Początkujący T4

14
Tematy: 0
Model:
Auto: T4 Syncro
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: danielos »

Oj oj Mikoli , zęby widzę zjadłeś na temacie, dobrze mieć takie wsparcie, jak będziesz się wybierać w moje strony to zapraszam i gwarantuję nocleg miejsca u mnie dostatek. Wycinam tę instalację ale rzeczywiście sporo plątaniny, Jutro jadę po graty od 2,5 coby uprościć kilka tematów, Mam plana zmienić 5-tkę z seata ale ciekawe czy rózni się o mojej, w dodatku cordoba ma wszędzie oznaczenia z czerwonym "I" więc ktoś zapewne zmienił silnik z Afn na AHU jednak to tylko moje domysły. Chciałem iść do samochodówki ale wypadło na budownictwo więc troszkę kuleję ze sprawami motoryzacyjnymi. Martwi mnie immo ale jutro kolejny dzień więc zapewne kolejne problemy.pozdr
Johnny
Aktywny T4

15
Tematy: 19
Model:
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Oj, luknijcie na łapę z mojego ABL:

http://w650.wrzuta.pl/obraz/0S2NlZnIOp6/lapa_t4_1.9_td

Czyżby ktoś uciął jej trzecie ucho?

Dodam, że taka wisiała u mnie w ABL-u i nic się nie działo. Z tym że była jeszcze połączona pod kątemn prostym z taką trójkątną blachą przykręconą z tyłu bloku, niestety nie mam teraz zdjęcia tej blachy.
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

danielos pisze:
Mam plana zmienić 5-tkę z seata ale ciekawe czy rózni się o mojej, w dodatku cordoba ma wszędzie oznaczenia z czerwonym "I" więc ktoś zapewne zmienił silnik z Afn na AHU jednak to tylko moje domysły.
Podaj symbol skrzyni z cordoby i twojej T4 to się sprawdzi, choć ciężko to widzę bo zazwyczaj osobówki mają dość wolne V-ki (bo mają szybkie przekładnie główne), zaś syncro zazwyczaj ma szybkie V-ki.
Co do silnika AHU to go nie znam, właściwie przerabiałem tylko 1Z-ety i AFN-y, co do immo to pasuje mieć komplet (pestka z kluczyka, sterownik immo, sterownik silnika), jak czegoś brakuje to jakiś tuner od sterowników silnika z tym nie będzie miał problemów, po prostu wywali immo.
danielos pisze:
Chciałem iść do samochodówki ale wypadło na budownictwo więc troszkę kuleję ze sprawami motoryzacyjnymi. Martwi mnie immo ale jutro kolejny dzień więc zapewne kolejne problemy.pozdr
He ja chodziłem do samochodówki, pracuję w handlu, a teraz przydała by się wiedza z budowlanki <bezradny>
Johnny pisze:
Czyżby ktoś uciął jej trzecie ucho?
Kawałek jej brakuje, lepiej zakupić "nową" np. na alllegro
Johnny pisze:
Dodam, że taka wisiała u mnie w ABL-u i nic się nie działo. Z tym że była jeszcze połączona pod kątemn prostym z taką trójkątną blachą przykręconą z tyłu bloku, niestety nie mam teraz zdjęcia tej blachy.
Wygląda na to że ktoś coś rzeźbił, może i to trzymało, ale czasem idzie takie kupić za 50zł, więc polowałbym za całą.
danielos
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

witam, silnik zagadał ale nie mam żadnych kontrolek na liczniku co to?
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

danielos pisze:
witam, silnik zagadał ale nie mam żadnych kontrolek na liczniku co to?
Zgubiłeś zasilanie postacyjkowe licznika, nie plącze się czasem jakiś czarny kabelek w okolicy skrzynki bezpieczników, albo z puszki immo.
danielos
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Tak, masz racje, doszedłem
Teraz wszystko gra z wyjątkiem kontrolki oleju. Nie gasnie pomimo ze olej zalany. Dzięki Mikoli za wsparcie.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Jaki masz licznik, alternator i czy z kostki alternatora idzie czerwony kabel? Kontrolka mruga czy świeci cały czas?
danielos
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Mam wrażenie ze z kablami wszystko jest wporządku, tak się zastanawiam czy rzeczywiście nie ma cisnienia oleju. Miałem zmienić sam smok czy całą pompę oleju? Odkręciłem wąż z filtra ten co idzie do smarowania turbo i nic nie sika po odpaleniu i mam zwątpienie czy pompa olejowa ciągnie oliwe.
Licznik na razie oryginał z 2,4 bez obrotomierza z elektronicznymi km, kontrolka świeci na stałe, jak wypne przy głowicy wtyczkę to zaczyna migać więc przejście jest, z alternatora idą dwa kabelki ale potem na złączce leci tylko jeden niebieski. Alternator został z tdi. Chciałem zdjąć miskę ale sie nie da bo za skrzynią roździelczą jest sruba od miski do której nie ma dojścia. pozdr
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Alternator ma wyjście W z wtyczki?
Piter
Stały bywalec

15
Tematy: 7
Model:
Auto: Westfalia/mixt L/+1
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piter »

sprawdź w trybie serwisowym licznika jakie masz obroty, bo coś czuje, że nie dochodzi ci sygnał obrotów z resztą do tego samego dąży Artur vel Probe041
danielos
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Witam, jestem troszkę noga z elektryki samochodowej ale z alternatora jest wtyczka na dwa piny ,te dwa kabelki lecą dalej i kończą się wtyczką na dwa piny ale dalej leci tylko jeden przewód /niebieski/ więc sygnał i idzie tylko do kontrolki ładowania, która gasnie i nie mam z nią problemu. Licznik mam bez obrotomierza ale mam już licznik od paska B4 i przełoże samego obrotka do mojego zapewne dokładając jakiś przewód, generalnie to póxniej. Walczyłem z tą kontrolką oleju i okazało się ze pompa olejowa którą wstawiłem niby od t4 1,9 była od jakiegoś innego vw i miała za krótki wałek napędzający więc nie mogła za chiny działać ,wogóle miała innego smoka a ja się w temat nie zagłębiałem bo niby od t4 1,9 to uwierzyłem i zamontowałem. Na szczęście silnik odpalałem na max 20sek więc raczej się nic nie przytarło, mam nadzieję. Mam już odpowiedniego smoka i dzisiaj mam zamiar się bujnąć żeby zobaczyć czy ta mordęga miała sens. Z obrotomierzem dużo zabawy?dzięki za pomoc. pozdr
Piter
Stały bywalec

15
Tematy: 7
Model:
Auto: Westfalia/mixt L/+1
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piter »

każdy licznik elektroniczny ma obrotomierz, nawet ten z zegarkiem, --> naciskasz guzik od zerowania licznika i trzymasz, przekręcasz stacyjkę na zapłon, dalej trzymając guzik wyłączasz zapłon- pozycja "0" i dalej trzymając odpalasz samochód. Puszczasz guzik i szukasz funkcji bodajże nr 7 (klikania ów guzikiem) i zamiast kilometrów będziesz miał obroty wyświetlane i jestem prawie, że pewien, że będzie się wyświetlało 100 czyli brak sygnału
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Pytanie też jaki jest alternator, bo nie każdy ma wyjście W w TDI czyli sygnał o obrotach silnika. Jeśli ma to trzeba ten brakujący czerwony kabelek pociągnąć na kostkę F pin 9.
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

danielos pisze:
Odkręciłem wąż z filtra ten co idzie do smarowania turbo i nic nie sika po odpaleniu i mam zwątpienie czy pompa olejowa ciągnie oliwe.
danielos pisze:
Walczyłem z tą kontrolką oleju i okazało się ze pompa olejowa którą wstawiłem niby od t4 1,9 była od jakiegoś innego vw i miała za krótki wałek napędzający więc nie mogła za chiny działać ...
Na razie wygląda na to że nie ma ciśnienia więc kontrolka powinna świecić.
danielos pisze:
Licznik mam bez obrotomierza ale mam już licznik od paska B4 i przełoże samego obrotka do mojego
Rozbierałeś te liczniki, bo ja akurat nie i nie wiem czy w elektronicznych tak się da.
danielos
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Na sam najprzód dzięki za podpowiedzi. Cisnienie oleju zrobione natomiast kontrolka oleju po odpaleniu miga, świece żarowe się lekko podświetlają ale to norma więc nie bede drążyć. Odbyłem dzisiaj jazdę próbną i muszę powiedzieć ,że szok szok i jeszcze raz szok, zupełnie nie to samo auto, na polnej drodze mielą wszystkie cztery kółka i sunie go bokiem. Nie poskręcałem jeszcze kompletnie przodu więc nie wiem jak będzie przy normalnej jeździe po asfalcie. Co do skrzyni i zmiany 5-tego biegu, w seat była ASD a w busie jak dorze pamiętam DQQ i podpowiedzcie czy zmieniać bieg czy nic nie da?
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

danielos pisze:
Co do skrzyni i zmiany 5-tego biegu, w seat była ASD a w busie jak dorze pamiętam DQQ i podpowiedzcie czy zmieniać bieg czy nic nie da?
No niestety w T4 masz szybszą V-kę
DQQ 32/47 = 0,681
ASD 33/46 = 0,717
danielos
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

no trudno, będzie trzeba to przełknąć i tak jeździć. Jeszcze powalcze z migającą kontrolką oleju i poszukam zgodnie z waszymi wskazówkami. Tak cos kojarzyłem że do licznika z busa włożyć obrotomierz z paska B4 ale może coś pomyliłem. pozdr
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

danielos pisze:
no trudno, będzie trzeba to przełknąć i tak jeździć.
Można wymienić przekładnie główną (co jest trochę skomplikowane), albo założyć V-kę z T5 http://allegro.pl/piaty-bieg-piatka-vw- ... 41790.html
Koła 23/37 = 0.621 Aukcja przykładowa, trzeba poszukać może coś trafi się taniej.
danielos pisze:
Jeszcze powalcze z migającą kontrolką oleju i poszukam zgodnie z waszymi wskazówkami.
To już jak koledzy wyżej pisali (sam nie doświadczłem walki z kontrolką oleju gdyż od razu założyłem licznik mieszany T4/passat) trzeba doprowadzić sygnał obrotów z alternatora do licznika, gdzie w fabrycznej instalacji TDI nie ma takiego rozwiązania, koledzy w wcześniejszych postach to sugerowali.
danielos pisze:
Tak cos kojarzyłem że do licznika z busa włożyć obrotomierz z paska B4 ale może coś pomyliłem. pozdr
Tak ale tyczy się to licznika mechanicznego z T4 ( czyli na linkę) i mechanicznego z passata 1,9TDI (też na linkę), więc w twoim przypadku byłby to zakup dwóch liczników aby poskładać z tego jeden odpowiedni.
Można założyć licznik z T4 niebieski o numerze: 7D0 920 801 H
+ odpowiednie kodowanie.
danielos
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Znakiem tego jest jakaś opcja na zmniejszenie obrotów , może z czasem znajdę V-kę /w rozsądnej cenie/żeby zmiejszyć spalanie i hałas od duzych obrotów. Dziękuję Probe 041 , podłączyłem pod pin 9 i jak ręką odjął kontrolka nie miga. Dużo lepiej się jeździ , bardzo fajnie ciągnie nie wiem jeszcze jak z szaro-białym przewodem od gniada OBD, nie mogę dojść jak to i z czego podłączyć. Teczka poskładana i lata jak ta lala.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

danielos pisze:
nie wiem jeszcze jak z szaro-białym przewodem od gniada OBD, nie mogę dojść jak to i z czego podłączyć.
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?p=90299#p90299
danielos
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Witajcie , już kilka dni latam busikiem na 1,9 tdi ale chciałbym mieć możliwość diagnostyki przez OBD , niestysty jak wyplatałem instalacje z dawcy to nie opisałem gdzie co i jak z złączem OBD, zaznaczam ,że mam w aucie gniazdo i mogę się połączyć z poduchami i ABS natomiast brakuje mnie lini K do diagnostyki silnika i czujników. Jakby ktoś podpowiedział gdzie szukać zagubionego kabelka , możliwe że poucinałem wtyczki ale zapewne można odtworzyć kabelek. dzięki z góry
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

Tytuł: swap TD -> TDI
mikoli pisze:
Szary kabel z brązową wtyczką to prawdopodobnie linia K diagnostyczna.
Albo szary z białym paskiem nie plącze się gdzieś wolny z wiązki silnikowej, ewentualnie nie dynda taki wolny ze sterownika immo.
Linia K leci z wtyczki ECU z pinu 61
danielos
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Jak już wiem że z pinu z ECU to spokojnie sprawdzę gdzie się zagubił. Czy to koniecznie będzie szary z białym paskiem czy nie ma zasady?. Z seata pozostało mnie gniazdo OBD z czterema przewodami zakończone dwiema wtyczkami i wnioskuje że na jednym jest + oraz masa a na drugiej szaro-biały i żółty ale nie mogę dojść gdzie to było wpięte i po kablach z ECU lecąc nie widzę szaro-białego. Dzięki "mikoli"
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

danielos pisze:
a na drugiej szaro-biały i żółty ale nie mogę dojść gdzie to było wpięte i po kablach z ECU lecąc nie widzę szaro-białego. Dzięki "mikoli"
Może być czasem biały kabelek albo inny (niestety grupa VAG lubi sobie pomieszać kolorki), a wpięte było zapewne pod taką kość: http://www.t4-wiki.de/wiki/images/Elekt ... kseite.jpg tylko że raczej białą.

U siebie zapewne masz nad skrzynką taką listwę :
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/Lv_ansicht.jpg
To wepnij się w drugi rząd nad skrzynką "KL K" i powinieneś mieć diagnozę silnika, tak jak ne tej fotce widać (biała wtyczka, szary z białym paskiem kabelek).

Fotki pochodzą z:http://www.t4-wiki.de/wiki/Leitungsverteiler
henry
Forumowicz T4

12
Tematy: 2
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: henry »

witam
przybieram się powoli tez do przekładki z 2,4 na 1,9 tdi
pacjent VW t4 2,4 93 r, dawca audi b4 1,9tdi,
czytałem parokrotnie już ten temat i inne, ale dalej nie wiem
z jakiego modelu łapa silnika, wiem że z 1,9 ale widzę że są
dwa rodzaje, poproszę o podpowiedż
danielos
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

No więc pomogło , zlokalizowałem kabelek z ECU na pin 61 i okazało się ze zielony i idzie do puszki immo a tam juz wisiał i czekał na podłączenie luźny przewód. Po zalogowaniu dwa problemy;
Nastawnik objętości-N146
poza specyfikacją - wartość dolna - BŁĄD SPORADYCZNY
522 Czujnik temp.cieczy chłodzącej -G 62
zwarcie do masy - BŁĄD SPORADYCZNY.
Coś ktoś podpowie?
henry
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

henry pisze:
z jakiego modelu łapa silnika, wiem że z 1,9 ale widzę że są
dwa rodzaje, poproszę o podpowiedż
Teoretycznie z czterocylindrowca do 1995 roku czyli taka:http://allegro.pl/lapa-poduszka-mocowan ... 86605.html U siebie mam taką.

Albo taka:http://allegro.pl/lapa-poduszka-silnika ... 22023.html
danielos pisze:
Po zalogowaniu dwa problemy;
Te problemy po wykasowaniu wróciły i są, czy tak tylko przy pierwszym odczycie :?:
henry
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

czyli obojętnie z tego co widzę która,
jedna jest skośna a druga posiada kąt prosty?
ODPOWIEDZ

Wróć do „zmiany silnika diesel”