Kiepska kompresja AAB, co dalej???

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Mieszko
Forumowicz T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 10
Model:
Auto: Multisporter
Opis: Strażacy płakali jak wyprzedawali.
podziekowal za post: 24 razy
Kontakt:

Kiepska kompresja AAB, co dalej???

Nieprzeczytany post autor: Mieszko »

Pomóżcie,
zbadano kompresję, a oto wyniki: 1= 21bar, 2= 24bar, 3= 23bar 4= 24bar .
Auto po wymianie końcówek wtrysków i regulacji zapala od tzw. strzała. NAwet na mrozie i to bez cięgna zmiany kąta. Zakopci przy samym odpaleniu, potem już nie kopci. Chodzi równo i rozpędza się do 130 km/h (wg licznika) przy jakichś 3800 obr/min?
Silnik wg poprzedniego właściciela, był wsadzony zregenerowany kilka lat temu. Remontowała go jakaś specjalistyczna firma z Wrocławia. Blok silnika ma kolor pomarańczowy, widać był odmalowany.
Pomóżcie, co dalej robić? Remontować, swap'ować ? A jeśli remontować to od czego zacząć?

Pozdrwiam.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: Kiepska kompresja AAB, co dalej???

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Jeśli to jest ta specjalistyczna firma z Wrocławia o której myślę to się wcale nie dziwię, ze jest taka kompresja. <59>

Jaki był powód, że sprawdzałeś kompresję?
Mieszko
Forumowicz T4

14
Tematy: 10
Model:
Auto: Multisporter
Opis: Strażacy płakali jak wyprzedawali.
podziekowal za post: 24 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Mieszko »

Po prostu z ciekawości. Oddałem do mechanika z cieknącą pompą wtryskową, kopcącym i słabo palącym silnikiem, no i po zakupie robiłem przegląd startowy. Powiedziałem tym specom, żeby na sam początek przed wymianami płynów, rozrządu sprawdzili kompresję i że, jak będzie słabo to proszę o telefon. Nie zadzwonili. Odebrałem po trzech dniach i mówili, że "kompresja jest w porządku". A jak sprzątałem auto na drugi dzień znalazłem wykres. Jest jeszcze jedna opcja, że wykres nie był z mojego auta. Na wykresie jest kolejność 1,2,3,4, 6 więc, tak się łudzę.... A może przypadek. Sorry wszystkich mechaników, ale po wielu doświadczeniach jestem trochę podejrzliwy.
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Jak ci odpala, płynnie pracuje, nie kopci, nic się nie dzieje niepokojącego podczas pracy i w dodatku nie wiesz czy kartka z danymi jest od twojego samochodu - to albo się zapytaj tych co mierzyli, albo nie szukaj dziury w całym lecz ciesz się, że wszystko pracuje jak trzeba
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”