Zmiana ułożenia foteli
-
seth_m10m
- Nowy T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Zmiana ułożenia foteli
Witajcie!
Planuję zakup T4 wersji long na 9 osób i zastanawiam się nad jedną rzeczą - czy mozna zrobic 4 rzedy siedzien zamiast 3? tzn przod wiadomo (kierowca i 2 pasazerow obok) i teraz tak: kolejny rząd 2 osoby, kolejny tez 2 i na koncu 3 osoby. tak ze jest swobodne przejscie od drzwi na tylni rząd siedzen.
da radę tak to zamontować?
Planuję zakup T4 wersji long na 9 osób i zastanawiam się nad jedną rzeczą - czy mozna zrobic 4 rzedy siedzien zamiast 3? tzn przod wiadomo (kierowca i 2 pasazerow obok) i teraz tak: kolejny rząd 2 osoby, kolejny tez 2 i na koncu 3 osoby. tak ze jest swobodne przejscie od drzwi na tylni rząd siedzen.
da radę tak to zamontować?
-
tbm
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: VW T5 Transporter 2.5TDI 131km
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Zmiana ułożenia foteli
Wg moich wyliczeń to już 10 osób - czyli autobus i kategoria D. 3+2+2+3 = 10
Jak zrobisz kierowca + pasażer, 2 pasażerów, 2 pasażerów i 3 pasażerów to będziesz miał 9osób i wystarczy kategoria B.
Jak zrobisz kierowca + pasażer, 2 pasażerów, 2 pasażerów i 3 pasażerów to będziesz miał 9osób i wystarczy kategoria B.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Ja mam taki układ siedzeń ( zobacz dział Mój VW) jest to orginał którego szukałem 3 lata przy takim ustawieniu nie ma za wiele przestrzeni bagażowej z tyłu za to fajnie się wsiada i wysiada ( nie składasz oparcia fotela bo go niema)
-
seth_m10m
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
no właśnie ja chciałbym kupić normalny i przerobić.
macie rację zapomniałem, że wtedy wyjdzie 10 osób - ale fotel chyba może zostać? nie ma chyba w przepisach ilości foteli tylko ile osób podróżuje?
powiedzcie mi prosze jak by wyglądała sprawa z montażem dodatkowego rzędu siedzień?
dużo roboty z dorabianiem mocowania ?
macie rację zapomniałem, że wtedy wyjdzie 10 osób - ale fotel chyba może zostać? nie ma chyba w przepisach ilości foteli tylko ile osób podróżuje?
powiedzcie mi prosze jak by wyglądała sprawa z montażem dodatkowego rzędu siedzień?
dużo roboty z dorabianiem mocowania ?
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
seth_m10m pisze:nie ma chyba w przepisach ilości foteli tylko ile osób podróżuje?
Chcesz powiedzieć, że ja jako posiadacz prawa jazdy kat.B mogę prowadzić przegubowy autobus, gdy jedzie nim np. 5 pasażerów, a jak wsiądzie jeszcze 4, to już mnie musi ktoś zmienić?
<53>
-
seth_m10m
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
no dobra. mniejsza o przepisy.
doradzi ktoś coś? ew. czy mógłby ktoś pomóc przy takiej operacji? :)
doradzi ktoś coś? ew. czy mógłby ktoś pomóc przy takiej operacji? :)
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Montaż takich foteli jest banalny musisz kupić takie śruby w kształcie ''grzybka'' wywiercić otwory w podłodze dać nakrętki ze wzmocnieniem pod spód wspawać to wszystko do podłogi i już ,drugi i trzeci rząd jest mocowany na te ''grzybki'' i wsuwane na zatrzask czwarty jest przykręcony na sztywno tylko kanapa jest tak zrobiona że można ją wywrócić do przodu w razie potrzeby ale jak chcesz wyjąć ją całkiem to trzeba odkręcić cztery śruby 10''
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- Kontakt:
mjanusz69 pisze:Montaż takich foteli jest banalny musisz kupić takie śruby w kształcie ''grzybka'' wywiercić otwory w podłodze dać nakrętki ze wzmocnieniem pod spód wspawać to wszystko do podłogi i już ,drugi i trzeci rząd jest mocowany na te ''grzybki'' i wsuwane na zatrzask czwarty jest przykręcony na sztywno tylko kanapa jest tak zrobiona że można ją wywrócić do przodu w razie potrzeby ale jak chcesz wyjąć ją całkiem to trzeba odkręcić cztery śruby 10''
tak jak kolega napisał tylko uwaga "uszka" do mocowania kanapy w 4-tym rzędzie są ciut inne od tych z rzędu trzeciego i bardzo ciężko znaleźć pasy oryginalne do czwartego rzędu. Do tych pasów są potrzebne specjalne blachy/wzmocnienia które przykręca się do karoserii, a potem dopiero do tego pas bezpieczeństwa.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Nie jestem pewien ale prawdopodobnie ostatnia kanapa jest węższa niż ta z trzeciego rzędu i nie są one zamienne.
-
seth_m10m
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
widzę, że troche kombinowania z tym będzie :(
bez pomocy kogoś obeznanego chyba nie da rady...
ewentualnie zostanę przy normalnym ustawieniu.
bez pomocy kogoś obeznanego chyba nie da rady...
ewentualnie zostanę przy normalnym ustawieniu.
-
stram
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 syncro
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Przy 10ciu miejscach ryzykujesz zabranie dowodu w pl..
Są t4 rejestrowane na więcej niż 9 miejsc, ala są to minibusy- miniautobusy na prawo jazdy E
Jak już musisz to dej 2 przód i dwie dwójki środek, z możliwością wpięcia dwóch foteli.. i trójka tył. Nieoficjalnie daje ci to 11 miejsc..
Ps jak zrobisz z t4 autobus to musisz przeglądy robić co pól roku..
tu jest to tak ustawione..
http://www.finn.no/finn/car/used/viewim ... e=46254116
Są t4 rejestrowane na więcej niż 9 miejsc, ala są to minibusy- miniautobusy na prawo jazdy E
Jak już musisz to dej 2 przód i dwie dwójki środek, z możliwością wpięcia dwóch foteli.. i trójka tył. Nieoficjalnie daje ci to 11 miejsc..
Ps jak zrobisz z t4 autobus to musisz przeglądy robić co pól roku..
tu jest to tak ustawione..
http://www.finn.no/finn/car/used/viewim ... e=46254116
-
tbm
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Kategoria D kolego - E to naczepa/przyczepa.
Ale generalnie to się zgadzam.
Ale generalnie to się zgadzam.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Opuść sobie taką rzeżbe jeśli wstawisz nie orginalne fotele to na przeglądzie będą wołać o homologacje atesty itp albo, originał albo wcale . Co do ilości miejsc to powiem tak nic nie kombinuj bo na czas badania wypniesz ale na drodze policjant policzy ilość miejsc faktyczna i to co jest w dowodzie i kwit zabrany Ja dołożyłem do swojego kożiołka i zrobiło się 10 miejsc pojechałem po ludzi na lotnisko ( pusto) i pech zatrzymał mnie inspektor ITD policzył i melduje że zabiera dowód bo jest niezgodny ze stanem faktycznym ,tylko to ze powiedziałem że wracam po inny większy samochód i że posiadam kat D oraz że jechałem pusto uratowało mi dowód przed zabraniem.Dostawiony fotel wymontowałem mam auto osobowe na 9 osób i tego się trzymam
-
seth_m10m
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
ale spokojnie - tę dwójkę obok kierowcy zmieniłbym na pojedynczy - jeśli się da?
byłby ktoś w stanie pomóc fizycznie przy takich zmianach?
także jeśli chodzi o przepisy - dalej pozostanie 9 miejsc tylko chcę zmienić układ.
co do tego, że wstawiłbym nieoryginalne nieatestowane fotele - przy przeglądzie nie mam co się martwić - także bardzo proszę o pozostawienie kwestii prawnych i pomoc techniczną :)
byłby ktoś w stanie pomóc fizycznie przy takich zmianach?
także jeśli chodzi o przepisy - dalej pozostanie 9 miejsc tylko chcę zmienić układ.
co do tego, że wstawiłbym nieoryginalne nieatestowane fotele - przy przeglądzie nie mam co się martwić - także bardzo proszę o pozostawienie kwestii prawnych i pomoc techniczną :)
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
>ale spokojnie - tę dwójkę obok kierowcy zmieniłbym na pojedynczy - jeśli się da?
da sie, odkręcasz 5 śrub w swojej dwójce i za pomocą 4 przykręcasz jednynkę na te same otwory,
>także jeśli chodzi o przepisy - dalej pozostanie 9 miejsc tylko chcę zmienić układ.
>co do tego, że wstawiłbym nieoryginalne nieatestowane fotele - przy przeglądzie nie mam co się martwić
ciekawe co powiesz jak będziesz miał dzwona, nawet nie ze swojej winy i Ci się te fotele i pasy pourywają i ludziom krzywdę zrobisz
da sie, odkręcasz 5 śrub w swojej dwójce i za pomocą 4 przykręcasz jednynkę na te same otwory,
>także jeśli chodzi o przepisy - dalej pozostanie 9 miejsc tylko chcę zmienić układ.
>co do tego, że wstawiłbym nieoryginalne nieatestowane fotele - przy przeglądzie nie mam co się martwić
ciekawe co powiesz jak będziesz miał dzwona, nawet nie ze swojej winy i Ci się te fotele i pasy pourywają i ludziom krzywdę zrobisz
-
seth_m10m
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
a jeśli wstawię fotele z T4 to chyba nie będzie problemu?
przypomnę, że chcę zmienić ten układ właśnie dla wygody pasażerów.
przypomnę, że chcę zmienić ten układ właśnie dla wygody pasażerów.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
oczywiście, ze nie będzie. Pamiętaj tylko, żeby użyć śrub w odpowiedniej klasie wytrzymałości dla foteli jest to 10.9seth_m10m pisze:a jeśli wstawię fotele z T4 to chyba nie będzie problemu?
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zamień z przodu dwójkę na jedynkę potem na pakę dwie dwójki i trójkę na koniec i jest git dla pasażerów z wsiadaniem i wysiadaniem . A tak z ciekawości skąd jesteś bo jak by było blisko to pokazał bym Ci jak to u mnie jest łatwiej by było ogarnąć
-
seth_m10m
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
okolice Warszawy więc ciężko...
chyba, że jest w Twojej okolicy jakiś 9cio osobowy T4 do kupienia tak do 9 tys ;)
chyba, że jest w Twojej okolicy jakiś 9cio osobowy T4 do kupienia tak do 9 tys ;)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
najpierw kup samochód, potem odpowiednio pasujące ci kanapy i wtedy jakoś to zamontujemy,
tylko zwróć uwagę na ceny foteli i pasów do T4, a już w szczególności tak nietypowych jak do 4 rzędowej caravelli, bo okaże się, że zapłacisz za nie 1/3 tego co za cały samochód
tylko zwróć uwagę na ceny foteli i pasów do T4, a już w szczególności tak nietypowych jak do 4 rzędowej caravelli, bo okaże się, że zapłacisz za nie 1/3 tego co za cały samochód
-
seth_m10m
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
ale pasy niekoniecznie muszą być przymocowane do budy samochodu?
mogą być zamontowane tylko w kanapie chyba? takie 2 punktowe
mogą być zamontowane tylko w kanapie chyba? takie 2 punktowe
-
tbm
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
W czym ty widzisz problem - kupujesz caravelle 9 osobową - zazwyczaj nawet jak jest na 9 osób to jest 8 foteli, dokupujesz dwójkę do przodu i tyle. Przeróbki cię zjedzą w kosztach...
-
seth_m10m
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
chyba coś Ci się pokręciło ;)
po co mam kupować caravellę, dokupować do niej dwójkę i cośtam?
kupuje zwykły 9 osobowy T4 i tyle. chodziło mi tylko o ustawienie foteli a nie ilość.
po co mam kupować caravellę, dokupować do niej dwójkę i cośtam?
kupuje zwykły 9 osobowy T4 i tyle. chodziło mi tylko o ustawienie foteli a nie ilość.
-
tbm
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Obstawiam, że zamierzasz jeździć na przewozie osób czy czymś podobnym - sam tak dorabiam więc wiem o co ci chodzi.
Po co zmieniać ustawienia foteli, bawić się w modzenie które jest kosztowne, skoro kupujesz gotowy samochód i wsiadasz i jeździsz. Dla pasażerów może nie jest komfortowo przechodzić na tył po koziołku, ale bez przesady. Caravella - to właśnie osobowa t4 z wygodniejszym wnętrzem, tapicerkami, plastikami itp. Ogólnie fajniej i porządniej wygląda. Natomiast co do dwójki z przodu - większość t4 które widziałem a które były zarejestrowane na 9 osób miało fizycznie 8 miejsc - pojedyncze z przodu oraz 2 kanapy potrójne z tyłu. Dlatego jeśli chcesz mieć 9os to albo znajdź auto z tą kanapką od razu, albo weź w lepszym stanie, i po prostu dokup na allegro dodatkową kanapę i tyle :)
Po co zmieniać ustawienia foteli, bawić się w modzenie które jest kosztowne, skoro kupujesz gotowy samochód i wsiadasz i jeździsz. Dla pasażerów może nie jest komfortowo przechodzić na tył po koziołku, ale bez przesady. Caravella - to właśnie osobowa t4 z wygodniejszym wnętrzem, tapicerkami, plastikami itp. Ogólnie fajniej i porządniej wygląda. Natomiast co do dwójki z przodu - większość t4 które widziałem a które były zarejestrowane na 9 osób miało fizycznie 8 miejsc - pojedyncze z przodu oraz 2 kanapy potrójne z tyłu. Dlatego jeśli chcesz mieć 9os to albo znajdź auto z tą kanapką od razu, albo weź w lepszym stanie, i po prostu dokup na allegro dodatkową kanapę i tyle :)