d3wz dogrzewacz i czeste niesprawnosci
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Last active: -
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: juz nie t4 :(
- Opis: KAŻDA ZMORA MA SWOJEGO AMATORA ...
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
d3wz dogrzewacz i czeste niesprawnosci
d3wz to tak zwany dogrzewacz silnika w vw t4 stosowany najczesciej z silnikami 2,5 tdi
włącza się automatycznie jeżeli temp. otoczenia spada poniżej 5'C
oto kilka przyczyn kiedy sam dogrzewacz nie wystartuje
1. uszkodzona swieca żarowa - piec nie odezwie sie i nie zrobi nawet testu przed startem koszt swiecy nowej okolo 120 zl
2. uszkodzenie lub zablokowanie sterownika koszt nowego okolo 1 tys zl
3. uszkodzenie lub brak pompki paliwa - piec nie odezwie sie i nie zrobi nawet testu przed startem koszt nowej pompki paliwa okolo 300 zl
4.uszkodzenie lub błąd w odczycie czujnika temperatury zewn. - piec nie odezwie sie i nie zrobi nawet testu przed startem koszt nowego czujnika kolo 50 zl
5.uszkodzenie sitka rozpylajacego -piec uruchomi sie ale bedzie strasznie kopcil i czuc bedzie nie przepalone paliwo -koszt sitka nowego okolo 25 zl.
nizej foto takiej awari
http://img51.imageshack.us/img51/1267/1001476o.jpg
6.zasniedziałe kable połączeniowe i spadki napięcia - piec zrobi test wykryje slabe napiecie i nie wystartuje [ napiecie poniżej 10,5 v powoduje że piec nie wystartuje ]
dogrzewacz w t4 znajduje sie przy lewym przednim nadkolu
demontaż najlepiej jest zrobic zdejmując oslone silnika , odczepiajac klamre mocującą piec , spuszczając płyn chlodniczy . trzeba również odłaczyc wtyczke zasilającą , przewód paliwa uklad wydechowy i zasysajacy powietrze. po odlaczeniu wszystkich tych elementów mozna spokojnie piec wyciągnac do gory
wszystkie naprawy najlepiej wykonywać na stole przy zdemontowanym piecu.
fotka pieca
http://img690.imageshack.us/img690/7044 ... aaaaaa.jpg
prosze o dopisywanie ewentualnych usterek z jakimi mieliście do czynienia.
włącza się automatycznie jeżeli temp. otoczenia spada poniżej 5'C
oto kilka przyczyn kiedy sam dogrzewacz nie wystartuje
1. uszkodzona swieca żarowa - piec nie odezwie sie i nie zrobi nawet testu przed startem koszt swiecy nowej okolo 120 zl
2. uszkodzenie lub zablokowanie sterownika koszt nowego okolo 1 tys zl
3. uszkodzenie lub brak pompki paliwa - piec nie odezwie sie i nie zrobi nawet testu przed startem koszt nowej pompki paliwa okolo 300 zl
4.uszkodzenie lub błąd w odczycie czujnika temperatury zewn. - piec nie odezwie sie i nie zrobi nawet testu przed startem koszt nowego czujnika kolo 50 zl
5.uszkodzenie sitka rozpylajacego -piec uruchomi sie ale bedzie strasznie kopcil i czuc bedzie nie przepalone paliwo -koszt sitka nowego okolo 25 zl.
nizej foto takiej awari
http://img51.imageshack.us/img51/1267/1001476o.jpg
6.zasniedziałe kable połączeniowe i spadki napięcia - piec zrobi test wykryje slabe napiecie i nie wystartuje [ napiecie poniżej 10,5 v powoduje że piec nie wystartuje ]
dogrzewacz w t4 znajduje sie przy lewym przednim nadkolu
demontaż najlepiej jest zrobic zdejmując oslone silnika , odczepiajac klamre mocującą piec , spuszczając płyn chlodniczy . trzeba również odłaczyc wtyczke zasilającą , przewód paliwa uklad wydechowy i zasysajacy powietrze. po odlaczeniu wszystkich tych elementów mozna spokojnie piec wyciągnac do gory
wszystkie naprawy najlepiej wykonywać na stole przy zdemontowanym piecu.
fotka pieca
http://img690.imageshack.us/img690/7044 ... aaaaaa.jpg
prosze o dopisywanie ewentualnych usterek z jakimi mieliście do czynienia.
-
wojo
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Carawelle
- Kontakt:
Re: d3wz dogrzewacz i czeste niesprawnosci
Zawsze zastanawiałem się co to za ustrojstwo jest i po co ten mini tłumik w nadkolu :oops:
U mnie nigdy się z tego nic nie wydobywało zimą auto musi przejechać co najmniej 10km aby się cokolwiek rozgrzać.Wnioskuję z tego,że ten dogrzewacz w ogóle nie funkcjonuje.
Wyżej zostały wymienione awarie tego urządzenia .Jak można zdiagnozować co konkretnie jest zepsute ???Bo chyba wszystko na raz się nie zepsuło :mrgreen:
Nikt nic nie pisze :roll:
Jak to urządzenie powinno się uruchamiać,w jakim momencie się załącza i w jakim wyłącza??
Fotka jak to u mnie wygląda.
http://img8.imageshack.us/img8/9797/dscf2724n.jpg
http://img228.imageshack.us/img228/3789/dscf2725.jpg
Nie wiem czy ustawienie pokręteł od nawiewu ma jakieś znaczenie przy uruchamianiu czy nie ,nie wiem też czy na przykład coś ktoś wcześniej nie po modził przy tym,u mnie wygląda to następująco;
http://img687.imageshack.us/img687/8371/dscf2720g.jpg
U mnie nigdy się z tego nic nie wydobywało zimą auto musi przejechać co najmniej 10km aby się cokolwiek rozgrzać.Wnioskuję z tego,że ten dogrzewacz w ogóle nie funkcjonuje.
Wyżej zostały wymienione awarie tego urządzenia .Jak można zdiagnozować co konkretnie jest zepsute ???Bo chyba wszystko na raz się nie zepsuło :mrgreen:
Jak to urządzenie powinno się uruchamiać,w jakim momencie się załącza i w jakim wyłącza??
Fotka jak to u mnie wygląda.
http://img8.imageshack.us/img8/9797/dscf2724n.jpg
http://img228.imageshack.us/img228/3789/dscf2725.jpg
Nie wiem czy ustawienie pokręteł od nawiewu ma jakieś znaczenie przy uruchamianiu czy nie ,nie wiem też czy na przykład coś ktoś wcześniej nie po modził przy tym,u mnie wygląda to następująco;
http://img687.imageshack.us/img687/8371/dscf2720g.jpg
-
autoholik
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- Opis: T4 RULEZ :)
GG:9848000 - Lokalizacja: Poznań
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
A więc tak dogrzewacz włącza sie przy temperaturze poniżej 5 stopni a działa tylko przy włączonym silniku przez wiele osób jest mylnie nazywanym WEBASTEM chociaż ponoć idzie przerobić aby włączał się bez potrzeby uruchamiania silnika
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
reasumując na działanie dogrzewacza nie masz wpływu jeśli oryginał
włącza się gdy:
- temp. zewnętrzna poniżej 5 st
- temp. chłodziwa poniżej 60 st ( posiada własny czujnik, u mnie tej zimy wyłączał się jak było 70 st- pomiar w zbiorniczku wyrównawczym )
- musi działać silnik ( nie posiada własnej pompki obiegu cieczy tak jak "webasto" )
co może nie działać to Stefany opisał, trzeba po kolei wszystko sprawdzać
włącza się gdy:
- temp. zewnętrzna poniżej 5 st
- temp. chłodziwa poniżej 60 st ( posiada własny czujnik, u mnie tej zimy wyłączał się jak było 70 st- pomiar w zbiorniczku wyrównawczym )
- musi działać silnik ( nie posiada własnej pompki obiegu cieczy tak jak "webasto" )
co może nie działać to Stefany opisał, trzeba po kolei wszystko sprawdzać
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
tak idzie rozbudowac do pelnego ogrzewania . mozna wlaczac wlacznikiem , zegarem sterujacym lub pilotemautoholik pisze:ponoć idzie przerobić aby włączał się bez potrzeby uruchamiania silnika
najprosciej jest podjechac do serwisu webasto i zrobic diagnoze kompem [ koszt od 50 zl do 80 zl ]wojo pisze:Wyżej zostały wymienione awarie tego urządzenia .Jak można zdiagnozować co konkretnie jest zepsute ???Bo chyba wszystko na raz się nie zepsuło :mrgreen:
wyzej masz podane czeste awarie i ich objawy. napisalem wyraznie 1. ...... - piec nie odezwie sie i nie zrobi nawet testu przed startem wiec masz napisane jak powinien sie zachowac piec.
mozesz rozpoczac od sprawdzenia napiecia na wtyczce
1 + aku na stale
2 - aku na stale
3 i 4 pompka paliwa [ napiecie po uruchomieniu pieca .pin 3 i 4 w piecu przed 99 ]
5 diagnoza [ brak napiecia]
6 + czujnik temp [mamy cieplo powyzej 5 stopni wiec brak napiecia ]
7 + z alternatora [ po uruchomieniu silnika ]
8 wolny w twoim przypadku [ piece do 99 mialy wolny pin ]
po tabliczce widac ze masz piec do 99 r .
odpal auto sprawdz napiecia jezeli wszystkie beda oprocz 6 [ temp. otoczenia wyzsza niz 5 stopni ] podaj + na pin 6 i sluchaj czy piec zrobi test. jezeli nie zrobi testu bedzie cisza to wyciagnij piec i sprawdz swiece lub ja wymien jezeli zas zrobi test a nie wystartuje sprawdz napiecie na pin 1 i pin 2 a jezeli zrobi test i wystartuje to czujnik temp do wymiany
nastepnie sprawdz pompke paliwa podajac na pin 3 i 4 [ we wtyczce po stronie auta , na rozpietej wtyczce ] + i - . nie podawaj napiecia na stale tylko dotykaj + [ - moze byc na stale ] i powinienes slyszec cykanie pod autem w okolicy zbiornika.jezeli bedzie cykalo znaczy pompka ok.
moze byc rowniez uszkodzony sterownik ale najpierw sprawdz te usterki
-
wojo
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto: Carawelle
- Kontakt:
Dzięki
Jak wszystko posprawdzam napiszę na pewno co dało mi się ustalić.
Jak wszystko posprawdzam napiszę na pewno co dało mi się ustalić.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Witam.
Koledzy kto mi powie jak podlaczyc wiazke dogrzewacza do instalacji elektrycznej Vw T4 :?:
Chodzi mi o dwa kolorowe kabelki(cienkie) czy znajde w instalacji kostki pasujace do nich :?:
Cienki niebieski pojedynczy przewod nie wiem co z nim zrobic gdzie go wpiac,czy w wolne gniazdo( ktore bedzie pasowalo w wiazce bezpiecznikow)
I mam rowniez pojedynczy czarno-niebieski przewod gdzie go podpiac :?:
Co z obiegem cieczy aby bylo prawidlowo.Gdzies obily mi sie rysunki,na necie...
Dzieki za pomoc.
http://www.t4-wiki.de/wiki/Zuheizer Dla zainteresowanych.
dzieki za pomoc.
EDIT
A wiec kolejne pytanie.Dogrzewacz dziala,przerobiony na ogrzewanie postojowe.Martwi mnie jednak fakt kopcenia.Moj D3WZ nie posiada sitka.Zostal przezemnie wyczyszczony dokladnie w lato (i wtedy tez kopcil,moze nawet troszke mniej) i zalozony.Mysle zalozyc mocniejszy taki D5WZ(gdyz D4WZ jest malo i ciezko spotkac za rozsadna cene).
Jesli ktos posiada jakas sugestie to prosze o wskazowke.
http://www.autosip.cz/autosip/14-EBERSPACHER-HYDRONIC
Link z czeskiej strony gdzie widac dokladnie czym sie roznia dogrzewacze z sitkiem i bez.(sam dokladnie nie widze roznicy,przekonam sie najszybciej jak kupie z sitkiem) :shock: ;)
Koledzy kto mi powie jak podlaczyc wiazke dogrzewacza do instalacji elektrycznej Vw T4 :?:
Chodzi mi o dwa kolorowe kabelki(cienkie) czy znajde w instalacji kostki pasujace do nich :?:
Cienki niebieski pojedynczy przewod nie wiem co z nim zrobic gdzie go wpiac,czy w wolne gniazdo( ktore bedzie pasowalo w wiazce bezpiecznikow)
I mam rowniez pojedynczy czarno-niebieski przewod gdzie go podpiac :?:
Co z obiegem cieczy aby bylo prawidlowo.Gdzies obily mi sie rysunki,na necie...
Dzieki za pomoc.
http://www.t4-wiki.de/wiki/Zuheizer Dla zainteresowanych.
dzieki za pomoc.
EDIT
A wiec kolejne pytanie.Dogrzewacz dziala,przerobiony na ogrzewanie postojowe.Martwi mnie jednak fakt kopcenia.Moj D3WZ nie posiada sitka.Zostal przezemnie wyczyszczony dokladnie w lato (i wtedy tez kopcil,moze nawet troszke mniej) i zalozony.Mysle zalozyc mocniejszy taki D5WZ(gdyz D4WZ jest malo i ciezko spotkac za rozsadna cene).
Jesli ktos posiada jakas sugestie to prosze o wskazowke.
http://www.autosip.cz/autosip/14-EBERSPACHER-HYDRONIC
Link z czeskiej strony gdzie widac dokladnie czym sie roznia dogrzewacze z sitkiem i bez.(sam dokladnie nie widze roznicy,przekonam sie najszybciej jak kupie z sitkiem) :shock: ;)
-
wojnadk
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: carawelle syncro
- Kontakt:
Witam wszystkich!
Też mam dogrzewacz D3WZ i myśle go przerobić na webasto, myślę o tym by to było możliwe do odpalania przez pilot, zaprzyjaźniony mechanik mówi mi żeby przy okazji wymienić pompkę obiegu na taką bez szczotkową (na allegro chyba za ok 180zł),bo te stare lubią wysiąść,czy ktoś wie jak to można by zrobić ,jakieś podpowiedzi? by to uruchomić za pomocą pilota?
Co z nagrzewnicą w kabinie musiała by być też uruchamiana razem z dogrzewaczem (chociaż nie musi, bo zależy mi bardziej by silnik był nagrzany przed odpaleniem)
wojna
Też mam dogrzewacz D3WZ i myśle go przerobić na webasto, myślę o tym by to było możliwe do odpalania przez pilot, zaprzyjaźniony mechanik mówi mi żeby przy okazji wymienić pompkę obiegu na taką bez szczotkową (na allegro chyba za ok 180zł),bo te stare lubią wysiąść,czy ktoś wie jak to można by zrobić ,jakieś podpowiedzi? by to uruchomić za pomocą pilota?
Co z nagrzewnicą w kabinie musiała by być też uruchamiana razem z dogrzewaczem (chociaż nie musi, bo zależy mi bardziej by silnik był nagrzany przed odpaleniem)
wojna
-
wojnadk
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich! Ponieważ mam dogrzewacz w moim busie,chcę go przerobić na ogrzewanie postojowe,ale elektryka nie jest moją mocną stroną,może jakieś skazówki odnośnie tej wtyczki jak i co podłączyć, chcę dokupić strownik by móc odpalać go z pilota ,proszę o jakieś sugespie,naj lepiej o osób które to przerabiały.stefany pisze:tak idzie rozbudowac do pelnego ogrzewania . mozna wlaczac wlacznikiem , zegarem sterujacym lub pilotemautoholik pisze:ponoć idzie przerobić aby włączał się bez potrzeby uruchamiania silnika
najprosciej jest podjechac do serwisu webasto i zrobic diagnoze kompem [ koszt od 50 zl do 80 zl ]wojo pisze:Wyżej zostały wymienione awarie tego urządzenia .Jak można zdiagnozować co konkretnie jest zepsute ???Bo chyba wszystko na raz się nie zepsuło :mrgreen:
wyzej masz podane czeste awarie i ich objawy. napisalem wyraznie 1. ...... - piec nie odezwie sie i nie zrobi nawet testu przed startem wiec masz napisane jak powinien sie zachowac piec.
mozesz rozpoczac od sprawdzenia napiecia na wtyczce
1 + aku na stale
2 - aku na stale
3 i 4 pompka paliwa [ napiecie po uruchomieniu pieca .pin 3 i 4 w piecu przed 99 ]
5 diagnoza [ brak napiecia]
6 + czujnik temp [mamy cieplo powyzej 5 stopni wiec brak napiecia ]
7 + z alternatora [ po uruchomieniu silnika ]
8 wolny w twoim przypadku [ piece do 99 mialy wolny pin ]
po tabliczce widac ze masz piec do 99 r .
odpal auto sprawdz napiecia jezeli wszystkie beda oprocz 6 [ temp. otoczenia wyzsza niz 5 stopni ] podaj + na pin 6 i sluchaj czy piec zrobi test. jezeli nie zrobi testu bedzie cisza to wyciagnij piec i sprawdz swiece lub ja wymien jezeli zas zrobi test a nie wystartuje sprawdz napiecie na pin 1 i pin 2 a jezeli zrobi test i wystartuje to czujnik temp do wymiany
nastepnie sprawdz pompke paliwa podajac na pin 3 i 4 [ we wtyczce po stronie auta , na rozpietej wtyczce ] + i - . nie podawaj napiecia na stale tylko dotykaj + [ - moze byc na stale ] i powinienes slyszec cykanie pod autem w okolicy zbiornika.jezeli bedzie cykalo znaczy pompka ok.
moze byc rowniez uszkodzony sterownik ale najpierw sprawdz te usterki
wojna
-
lukasz.my
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 37
- Model:
- Auto: Caravella
- Opis: olesno - opolskie
- podziekowal za post: 6 razy
- Kontakt:
Witam. Mam pytanko kolego czy już coś działałeś i czy coś z tego wyszło. <55>wojnadk pisze:Witam wszystkich!
wojna
-
mlody30
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
panowie wymieniłem świece, dogrzewacz działał jakiś miesiąc temu po wymianie świecy sprawdzałem sam bo robiłem zworkę na czujniku temp.ale dzisiaj piec okazało się ze nie działa czujnik temp. ok. ,pompka paliwa ok.,świeca ok. a piec nawet się nie odezwie jak sprawdzić czy to padł sterownik ,skąd mam wiedzieć które ta są piny we wtyczce 123456 w instalacji samochodowej żeby nic nie sknocić bardziej
-
wojnadk
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich! Drogi kolego jestem po rozmowie z kolegą,który kuma ten temat i mówi że to mi zrobi,sprawdzał mi dogrzewacz i wszystkie funkcje działają,tak więc kwestia podłączenia odpowiednio kabli ,temat mi ruszy jak się zrobi cieplej ponieważ mój bus nie wchodzi mu do garażu,tak więc prace będzie wykonywał na dworze,chociaż elektryka nie jest moją mocną stroną,z rozpiski która jest wyżej podana przez jednego z kolegów,można wywnioskować że należy nie które kable odpowiednio synchronizować np.sterownikiem (załączanym z pilota,taką ja opcję wybrałem,ale sposobów załączania dogrzewacza jest kilka) i to wszystko.lukasz.my pisze:Witam. Mam pytanko kolego czy już coś działałeś i czy coś z tego wyszło. <55>wojnadk pisze:Witam wszystkich!
wojna
wojna
-
lukasz.my
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Kolego czekamy na fotki i schematy....Pozdrawiamwojnadk pisze:Wiam wszystkich! Drogi kolego jestem po rozmowie z kolegą,który kuma ten temat i mówi że to mi zrobi,sprawdzał mi dogrzewacz i wszystkie funkcje działają,tak więc kwestia podłączenia odpowiednio kabli ,temat mi ruszy jak się zrobi cieplej ponieważ mój bus nie wchodzi mu do garażu,tak więc prace będzie wykonywał na dworze,chociaż elektryka nie jest moją mocną stroną,z rozpiski która jest wyżej podana przez jednego z kolegów,można wywnioskować że należy nie które kable odpowiednio synchronizować np.sterownikiem (załączanym z pilota,taką ja opcję wybrałem,ale sposobów załańczania dogrzewacza jest kilka) i to wszystko.
wojna
PS. Skąd jesteś?
-
wojnadk
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam, z Poznania.A zdjęcia mojego bolida są na forum w temacie moje syncro.pozdrolukasz.my pisze:Kolego czekamy na fotki i schematy....Pozdrawiamwojnadk pisze:Wiam wszystkich! Drogi kolego jestem po rozmowie z kolegą,który kuma ten temat i mówi że to mi zrobi,sprawdzał mi dogrzewacz i wszystkie funkcje działają,tak więc kwestia podłączenia odpowiednio kabli ,temat mi ruszy jak się zrobi cieplej ponieważ mój bus nie wchodzi mu do garażu,tak więc prace będzie wykonywał na dworze,chociaż elektryka nie jest moją mocną stroną,z rozpiski która jest wyżej podana przez jednego z kolegów,można wywnioskować że należy nie które kable odpowiednio synchronizować np.sterownikiem (załączanym z pilota,taką ja opcję wybrałem,ale sposobów załańczania dogrzewacza jest kilka) i to wszystko.
wojna
PS. Skąd jesteś?
wojna
-
kuba977
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich, mam takie ogrzewanie w swoim t4 wraz z pilotem ale nie wiem jak się je obsługuje. Miał ktoś z was do czynienia z takim pilotem??
Proszę o pomoc.
Proszę o pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
Kuba 997
coś wiecej na temat tego ogrzewania mokre czy suche bo pilot o niczym nie mowi .......
jesli sam pilot to wymień baterie
coś wiecej na temat tego ogrzewania mokre czy suche bo pilot o niczym nie mowi .......
jesli sam pilot to wymień baterie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
vwpitek
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4 acv
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-opolska
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Witam wszystkich.Jestem nowy na tym forum i mysle ze sie tu zadomowie <09> . Tak wiec w temacie dogrzewacza tez bym mial do Was pytanie.Mam tez D3WZ i odpala mi ale po okolo 5min.sie rozlancza.Czy tak ma byc?Do jakiej temp.powinien grzac?Bylem w serwisie webasto podlanczali mi tester diagn.ale sie nie komunikuje z nim.Gosciu z serwisu muwi ze najlepiej go wyjac i przywiezc do nich to sprawdza na stole.Moze macie jakies sugestie co z tym zrobic?Pozdrawiam.
-
kuba977
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
W aucie mam webasto suche i mokre, do suchego mam sterownik oryginalny wkomponowany w panelu. Pilot był w aucie jak go sprowadziłem, wydaje mi się, że jest do mokrego.
Zależy mi na tym bym mógł rozgrzać silnik przed rozruchem w te mrozy. Bateria jest ok jak wciskam, którykolwiek przycisk pali się dioda przez ok 10 sek na pilocie po czym gaśnie i w aucie nic się nie dzieje. Spotkał się ktoś z czymś takim? Pozdrawiam.
Zależy mi na tym bym mógł rozgrzać silnik przed rozruchem w te mrozy. Bateria jest ok jak wciskam, którykolwiek przycisk pali się dioda przez ok 10 sek na pilocie po czym gaśnie i w aucie nic się nie dzieje. Spotkał się ktoś z czymś takim? Pozdrawiam.
-
lukasz.my
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Hm....powiem szczerze Panowie że nie wiem czy u mnie to odpala....muszę się przysłuchać. Widać gdzieś czy urządzenie działa, wydobywa jakiś charakterystyczny dźwięk???
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
przy przednim lewym kole masz wydech od dogrzewacza, jak działa to wylatuje tam ciepłe powietrze
-
kuba977
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Przed przednim lewym kołem mam wydech od dogrzewania silnika, działa automatycznie jeżeli temperatura otoczenia spada poniżej 5 st C. Ten pilot jest do tego webasta i chodzi mi o to czy mozna je właczyć przed rozruchem silnika za pomoca pilota, ktory umieściłem powyżej na zdjęciu.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
vwpitek pisze:Witam wszystkich.Jestem nowy na tym forum i mysle ze sie tu zadomowie <09> . Tak wiec w temacie dogrzewacza tez bym mial do Was pytanie.Mam tez D3WZ i odpala mi ale po okolo 5min.sie rozlancza.Czy tak ma byc?Do jakiej temp.powinien grzac?Bylem w serwisie webasto podlanczali mi tester diagn.ale sie nie komunikuje z nim.Gosciu z serwisu muwi ze najlepiej go wyjac i przywiezc do nich to sprawdza na stole.Moze macie jakies sugestie co z tym zrobic?Pozdrawiam.
prawdopodobnie pompka paliwa padła około 5min to piec się rozpala samemu mozna sprawdzić czy tak jest ....
kuba977 pisze:Przed przednim lewym kołem mam wydech od dogrzewania silnika, działa automatycznie jeżeli temperatura otoczenia spada poniżej 5 st C. Ten pilot jest do tego webasta i chodzi mi o to czy mozna je właczyć przed rozruchem silnika za pomoca pilota, ktory umieściłem powyżej na zdjęciu.
da sie jezeli masz sprawny odbiornik od tego pilota
pomijajac ten drobiazg mozna samemu zmajstrowac uklad który zadziała zdalnie
Chmielik ma zrobione takie sterowanie ...
Ostatnio zmieniony 02 gru 2010, 20:43 przez andrewa1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Tak zgadza się ja mam sterowanie webastem na pilocie o alarmu i centralnego
-
lukasz.my
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Powiedz mi jak ją sprawdzić pompkę paliwa....andrewa1 pisze:vwpitek pisze:Witam wszystkich.Jestem nowy na tym forum i mysle ze sie tu zadomowie <09> . Tak wiec w temacie dogrzewacza tez bym mial do Was pytanie.Mam tez D3WZ i odpala mi ale po okolo 5min.sie rozlancza.Czy tak ma byc?Do jakiej temp.powinien grzac?Bylem w serwisie webasto podlanczali mi tester diagn.ale sie nie komunikuje z nim.Gosciu z serwisu muwi ze najlepiej go wyjac i przywiezc do nich to sprawdza na stole.Moze macie jakies sugestie co z tym zrobic?Pozdrawiam.
prawdopodobnie pompka paliwa padła około 5min to piec się rozpala samemu mozna sprawdzić czy tak jest ....
kuba977 pisze:Przed przednim lewym kołem mam wydech od dogrzewania silnika, działa automatycznie jeżeli temperatura otoczenia spada poniżej 5 st C. Ten pilot jest do tego webasta i chodzi mi o to czy mozna je właczyć przed rozruchem silnika za pomoca pilota, ktory umieściłem powyżej na zdjęciu.
da sie jezeli masz sprawny odbiornik od tego pilota
pomijajac ten drobiazg mozna samemu zmajstrowac uklad który zadziała zdalnie
Chmielik ma zrobione takie sterowanie ...
No właśnie może ktoś wyjaśni jak ten układ ogrzewania zrobić. Trzeba zamontować dodatkową pompę płynu?? Niech to ktoś opisze koledzy...
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
andrewa1 jak padnie pompka paliwa to dogrzewacz nie wystartuje nawet testu nie zrobi
jezeli 5 minut dziala i sie wylacza to moze byc wina elektroniki pieca lub czujnika przegrzania w piecu .
jak masz mozliwosc to wyciagnij piec i zawiez im do sprawdzenia na stole .
ja z wlasnego doswiadczenia wiem ze koszta naprawy czego kolwiek w tym piecu sa dosyc duze a za 200 - 300 zl kupisz sprawny piec
jezeli 5 minut dziala i sie wylacza to moze byc wina elektroniki pieca lub czujnika przegrzania w piecu .
jak masz mozliwosc to wyciagnij piec i zawiez im do sprawdzenia na stole .
ja z wlasnego doswiadczenia wiem ze koszta naprawy czego kolwiek w tym piecu sa dosyc duze a za 200 - 300 zl kupisz sprawny piec
-
mlody30
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
panowie wymieniłem świece, dogrzewacz działał jakiś miesiąc temu po wymianie świecy sprawdzałem sam bo robiłem zworkę na czujniku temp.ale dzisiaj piec okazało się ze nie działa czujnik temp. ok. ,pompka paliwa ok.,świeca ok. a piec nawet się nie odezwie jak sprawdzić czy to padł sterownik . << KTOŚ POMOŻE>>
Napisz proszę jeszcze raz, tak aby nie trzeba było się domyślać co działa a co nie.
Napisz proszę jeszcze raz, tak aby nie trzeba było się domyślać co działa a co nie.
-
vwpitek
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4 acv
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-opolska
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Stefany o tej porze roku to raczej nie możliwe jest kupić piecyk za taką kase. A czy zamiast D3WZ możnaby bez żadnych przeróbek założyć D5WZ? Widziałem na alegro jest ich dość dużo.
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
dla chcacego nic trudnegovwpitek pisze:Stefany o tej porze roku to raczej nie możliwe jest kupić piecyk za taką kase. A czy zamiast D3WZ możnaby bez żadnych przeróbek założyć D5WZ? Widziałem na alegro jest ich dość dużo.
mozesz kupic d5wz ale wtedy nalezy wymienic pompke paliwa na bardziej wydajna
na pw poszly dane do sprzedawcy piecy
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Ja bym na poczatek sprobowal podkrecic dawke paliwa na pompce( robisz to w ten sposob ze wykrecasz krociec wyjscia paliwa,ale trzeba to robic w ostroznie) ja ost.robilem to na uruchomionym piecu.vwpitek pisze:Witam wszystkich.Jestem nowy na tym forum i mysle ze sie tu zadomowie <09> . Tak wiec w temacie dogrzewacza tez bym mial do Was pytanie.Mam tez D3WZ i odpala mi ale po okolo 5min.sie rozlancza.Czy tak ma byc?Do jakiej temp.powinien grzac?Bylem w serwisie webasto podlanczali mi tester diagn.ale sie nie komunikuje z nim.Gosciu z serwisu muwi ze najlepiej go wyjac i przywiezc do nich to sprawdza na stole.Moze macie jakies sugestie co z tym zrobic?Pozdrawiam.
Takie rzeczy logika podpowiada ze kupujemy w lato.vwpitek pisze:Stefany o tej porze roku to raczej nie możliwe jest kupić piecyk za taką kase. A czy zamiast D3WZ możnaby bez żadnych przeróbek założyć D5WZ? Widziałem na alegro jest ich dość dużo.
Wiec jesli nie jest zastrzezone to podziel sie tym.chmielik pisze:Tak zgadza się ja mam sterowanie webastem na pilocie o alarmu i centralnego
Edytuj posty a nie pisz trzech jednego pod drugim.