Bateria słoneczna ( + generator wiatrowy )
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Last active: -
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Bateria słoneczna ( + generator wiatrowy )
Tego lata na moim dachu zagościła bateria słoneczna. Była niezbędna aby bus mógł przetrwać 3 tygodnie na greckiej plaży. W aucie był tylko jeden akumulator ( rozruchowy ). Za dnia dawała prąd do odbiorników ( lodówka, ładowarki ) i doładowywała akumulator, który wieczorem był rozładowywany do ok. 11,5V ( kontrolowane na ledowym wyświetlaczu ) przez lodówke, oświetlenie led i grającą muzykę. Jak napięcie zbliżało się do 11,5V wyłączana była lodówka ( i włączana ponownie jak słoneczko było już na niebie ). Zdecydowałem się na 100W panel elastyczny. Plusy- łatwość montażu ( na taśme dwustronną ), lepsza skuteczność przy różnych kątach padania promieni ( panele elastyczne są monokrystaliczne,.. czy coś w tym stylu :) ). Wady - nieco droższy, nagrzewał dach ( brak dylatacji pod panelem ).
Musiałem się zdecydować na taki ze względu na brak możliwości ( koncepcji ) montażu "sztywnego" panelu gdyż mam tapicerowany dach wewnątrz i nie miałem pomysłu jak trwale go przymocować ( a czasu było mało ).
Gdybym nie miał pdsufitki to kupiłbym sztywny, przewiercił otwory w dachu i zamocował jakieś uchwyty. Niewiadomą byłaby jednak możliwość hałasowania podczas jazdy takiego sztywnego i lekko podniesionego nad dach panelu ( szumy, gwizdy, itp. )
Jesli bus za rok ponownie pojedzie do Grecji to najprawdopodobniej zainstaluje jakąś turbinkę wiatrową. Tam wieje 24h/dobę więc nie trzeba by wyłączać lodówki na noc.
Musiałem się zdecydować na taki ze względu na brak możliwości ( koncepcji ) montażu "sztywnego" panelu gdyż mam tapicerowany dach wewnątrz i nie miałem pomysłu jak trwale go przymocować ( a czasu było mało ).
Gdybym nie miał pdsufitki to kupiłbym sztywny, przewiercił otwory w dachu i zamocował jakieś uchwyty. Niewiadomą byłaby jednak możliwość hałasowania podczas jazdy takiego sztywnego i lekko podniesionego nad dach panelu ( szumy, gwizdy, itp. )
Jesli bus za rok ponownie pojedzie do Grecji to najprawdopodobniej zainstaluje jakąś turbinkę wiatrową. Tam wieje 24h/dobę więc nie trzeba by wyłączać lodówki na noc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2013, 11:57 przez Radauskas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
Re: Bateria słoneczna
...idealnie były by trzy takie panele na dachu (tylko w poprzek) i zestaw "dodatkowego akumulatora" pod siedzeniem kierowcy (90Ah rozruchowy + 82Ah dodatkowy) przy nadmiarze/niedoborze prądu możliwość dołączenia rozruchowego i nic nie trzeba wyłączać.
-
Marty1
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: T4 Multi 2,5B
- Opis: UltraMaryna
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Do Grecji lata, energię słoneczną wykorzystuje, to jaki tam z niego "Ponury Mściciel" raczej ekosurfbus made by R
a tak serio, serio to gratuluję, na wysokie dachy i wietrzne spoty idealna !!! , napisz pls ile kosztowała ta bateryjka M:-)
a tak serio, serio to gratuluję, na wysokie dachy i wietrzne spoty idealna !!! , napisz pls ile kosztowała ta bateryjka M:-)
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
A Ty nie miałeś być gdzieś na jakiejś wietrznej wyspie? :)
Bateryjka, regulator, woltomierz led, pare metrów kabla, jakieś wtyczki i złączki wyszło, o ile pamiętam, równo 1.000,-
Jeśli odpuścić sobie lodówke turystyczną, która pożera 4-5A wystarczy panel 40-50W.
Mój zestaw + dodatkowy aku powinien wystarczyć do napędu 24h lodówki agregatowej bo tam agregat co jakiś czas się wyłącza, a te prymitywne chłodziarki na ogniwach peltiera ( czy jakoś tak ) ciągną prąd cały czas. Tyle, że lodówki agregatowe są większe i zabrakło miejsca w busie.
Bateryjka, regulator, woltomierz led, pare metrów kabla, jakieś wtyczki i złączki wyszło, o ile pamiętam, równo 1.000,-
Jeśli odpuścić sobie lodówke turystyczną, która pożera 4-5A wystarczy panel 40-50W.
Mój zestaw + dodatkowy aku powinien wystarczyć do napędu 24h lodówki agregatowej bo tam agregat co jakiś czas się wyłącza, a te prymitywne chłodziarki na ogniwach peltiera ( czy jakoś tak ) ciągną prąd cały czas. Tyle, że lodówki agregatowe są większe i zabrakło miejsca w busie.
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Radauskas pisze:Tego lata na moim dachu zagościła bateria słoneczna. Była niezbędna aby bus mógł przetrwać 3 tygodnie na greckiej plaży. W aucie był tylko jeden akumulator ( rozruchowy ). Za dnia dawała prąd do odbiorników ( lodówka, ładowarki ) i doładowywała akumulator, który wieczorem był rozładowywany do ok. 11,5V ( kontrolowane na ledowym wyświetlaczu ) przez lodówke, oświetlenie led i grającą muzykę. Jak napięcie zbliżało się do 11,5V wyłączana była lodówka ( i włączana ponownie jak słoneczko było już na niebie ). Zdecydowałem się na 100W panel elastyczny. Plusy- łatwość montażu ( na taśme dwustronną ), lepsza skuteczność przy różnych kątach padania promieni ( panele elastyczne są monokrystaliczne,.. czy coś w tym stylu :) ). Wady - nieco droższy, nagrzewał dach ( brak dylatacji pod panelem ).
<brawo> pogratulować!!!
często podróżuje i wiem jak to jest jak brakuje prądu i nie ma skąd wiaderkiem nabrać... :P
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wprawdzie do sezonu daleko ale przygotowania już ruszyły. Jako, że w czasie przyszłorocznej wyprawy na grecką plażę lodówka ma chodzić 24h dziś zamówiłem u chińskich braci takie coś. Do świąt powinno dotrzeć więc rozpoczną się testy i rozważania jak toto zamocować do busa, czy nie będzie hałasować, wibrować itp. Jak się nie sprawdzi to trafi na allegro, a zamówiona zostanie inna. Póki co czekam i już obmyślam szczegóły.
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Jaką średnicę ma samo śmigło, i jaka jest moc maksymalna tego zestawu?Radauskas pisze:Wprawdzie do sezonu daleko ale przygotowania już ruszyły. Jako, że w czasie przyszłorocznej wyprawy na grecką plażę lodówka ma chodzić 24h dziś zamówiłem u chińskich braci takie coś. Do świąt powinno dotrzeć więc rozpoczną się testy i rozważania jak toto zamocować do busa, czy nie będzie hałasować, wibrować itp. Jak się nie sprawdzi to trafi na allegro, a zamówiona zostanie inna. Póki co czekam i już obmyślam szczegóły.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: Bateria słoneczna ( + generator wiatrowy )
Starałem się znaleźć wiatrak z jak najmniejszym śmigłem. Ten ma śr. 82 cm. Moc maksymalna 12V / 300W więc mi w zupełności wystarczy. Ale trzeba potestować bo to co Chińczycy piszą to... :)
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Radauskas pisze:Starałem się znaleźć wiatrak z jak najmniejszym śmigłem. Ten ma śr. 82 cm. Moc maksymalna 12V / 300W więc mi w zupełności wystarczy. Ale trzeba potestować bo to co Chińczycy piszą to... :)
Ciekawe przy ilu m/s ma te 300 watt żeby sie nie okazało,że 10 w skali Beauforta. Pozdrawiam lubiącego wiatr i wode jak ja sam. Ja jednak wybrałem kite <01>
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak wspomniałem chinole są niewiarygodni w opisach sprzedawanych przedmiotów. Ten sam wiatrak u różnych sprzedawców ma inne charakterystyki mocy przy czym moc maks. to właśnie 300W. Mi wystarczy 100W, które mam nadzieje uzyskać przy 4-5 bft. Skoro bateria słoneczna 100W rok temu dawała rade w ciągu dnia + kilka godzin wieczorem z aku dawać zasilanie dla światła, ładowarek i lodówki to jaki by ten wiatrak nie był jestem przekonany, że prądu wystarczy na to samo + lodówka non-stop.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Radauskas pisze:Jak wspomniałem chinole są niewiarygodni w opisach sprzedawanych przedmiotów. Ten sam wiatrak u różnych sprzedawców ma inne charakterystyki mocy przy czym moc maks. to właśnie 300W. Mi wystarczy 100W, które mam nadzieje uzyskać przy 4-5 bft. Skoro bateria słoneczna 100W rok temu dawała rade w ciągu dnia + kilka godzin wieczorem z aku dawać zasilanie dla światła, ładowarek i lodówki to jaki by ten wiatrak nie był jestem przekonany, że prądu wystarczy na to samo + lodówka non-stop.
dostałeś już paczkę z tym wiatrakiem? Bardzo jestem ciekaw jak to działa.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wiatrak dostałem. Ale trochę jest w nim takich drobiazgów-niedoróbek. Więc powoli sobie te drobiazgi dopieszczam. Np. jeszcze raz lakieruje cały ogon,.. tylko spray mi się skończył :) Ale też chcę go jak najszybciej potestować więc dam znać.
P.S.
Zaraz po tym jak zamówiłem u chińczyka te same wiatraki pojawiły się na allegro. I to praktycznie w tej samej cenie, a jest faktura i Polska gwarancja. Także na dzień dzisiejszy lepiej kupić w PL.
P.S.
Zaraz po tym jak zamówiłem u chińczyka te same wiatraki pojawiły się na allegro. I to praktycznie w tej samej cenie, a jest faktura i Polska gwarancja. Także na dzień dzisiejszy lepiej kupić w PL.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
a podaj proszę linkaRadauskas pisze:Zaraz po tym jak zamówiłem u chińczyka te same wiatraki pojawiły się na allegro. I to praktycznie w tej samej cenie, a jest faktura i Polska gwarancja. Także na dzień dzisiejszy lepiej kupić w PL.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Radauskas pisze:
tanio nie jest. W Twoim przypadku jak siedzisz 2 tygodnie na Rodos gdzie mocno wieje to pewnie zda egzamin. Ja myślałem, żeby na wyjazdach tez podłączać lodówkę do czegoś takiego, ale moja lodówka jest również na gaz więc mi osobiście bardziej opłaci się eksploatować lodówkę tylko na gazie. Problem tylko jak się gaz skończy i nie będzie gdzie nabić a 2 butli ze względu na miejsce wozić nie chcę.
-
jaxa
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: MULTIVAN Allstar
- Opis: rocznik'94-95
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
planuję instalację panelu solarnego w Multivanie i mam problem ze znalezieniem miejsca na regulator ładowania. Czy mógłbyś coś doradzić?
Panel będzie oczywiście na dachu, a przewody chciałbym poprowadzić przez szyberdach (akumulator pod siedzeniem kierowcy). Zakładam też ewentualnie możliwość instalacji z tyłu, gdzie pewnie łatwiej byłoby znaleźć miejsce, traktuję to jednak jako ostateczność.
Może mógłbyś pokazać jakieś zdjęcia energobloku jaki zastosowałeś u siebie?
Panel będzie oczywiście na dachu, a przewody chciałbym poprowadzić przez szyberdach (akumulator pod siedzeniem kierowcy). Zakładam też ewentualnie możliwość instalacji z tyłu, gdzie pewnie łatwiej byłoby znaleźć miejsce, traktuję to jednak jako ostateczność.
Może mógłbyś pokazać jakieś zdjęcia energobloku jaki zastosowałeś u siebie?
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Radauskas, tez kupilem elastyczny, przemawia za nim przede wszystkim niska waga - moj 144Wh panel wazy niecale 2 kg.
http://forum.busikt3.radom.pl/files/thu ... o1_692.jpg
http://forum.busikt3.radom.pl/files/thu ... o1_692.jpg
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Elastyczne mają 1 minus - brak wentylacji od dołu. Sufit będzie cieplutki.
Co do umiejscowienia regulatora. To bardzo indywidualna i dowolna sprawa. Zamontuj tam gdzie Ci pasuje. Jest mały,.. wielkości paczki petów.
Co do umiejscowienia regulatora. To bardzo indywidualna i dowolna sprawa. Zamontuj tam gdzie Ci pasuje. Jest mały,.. wielkości paczki petów.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
U mnie jest pod panelem 3cm izolacji cieplnej, nie widze problemu ;)
-
jaxa
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
mały, nie mały, od góry powinien mieć wentylacji 15cm i od dołu, kabelki wystające na zewnątrz też nie należą do najlepszych rozwiązań - zwłaszcza jak z dziećmi się podróżuje. Myślałem, ze masz jakiś fajny pomysł na takie miejsce, tym bardziej, ze jest jeszcze kilka ograniczeń związanych z instalacją regulatora, i że ten post służy do rozwijania tematu, a nie tylko chwalenia się...
mam nadzieję, że nie masz tylko panela przyklejonego do dachu dla szpanu ;)
mam nadzieję, że nie masz tylko panela przyklejonego do dachu dla szpanu ;)
<brawo>flax pisze:U mnie jest pod panelem 3cm izolacji cieplnej, nie widze problemu ;)
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dla szpanu to u Ciebie by jeszcze przeszlo, Radauskas ma wysoki dach - i tak nikt nie zobaczy ;)
Zastanow sie jak czesto chcesz tam zagladac i czy potrzebujesz szybkiego dostepu do niego.
Jesli nie to ukryj go w cholere pod deska czy w skrzynce przy akumulatorze i po sprawie.
Ciekawi mnie jak chcesz przez szyberdach kable ukladac?
Zastanow sie jak czesto chcesz tam zagladac i czy potrzebujesz szybkiego dostepu do niego.
Jesli nie to ukryj go w cholere pod deska czy w skrzynce przy akumulatorze i po sprawie.
Ciekawi mnie jak chcesz przez szyberdach kable ukladac?
-
jaxa
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Kilka zasad z instrukcji montażu:
- Podczas montażu regulatora należy upewnić się, że przez radiatory regulatora przepływa powietrze. Urządzenie wymaga co najmniej 15 cm wolnej przestrzeni nad i po regulatorem. Jeśli urządzenie montowane jest np. w szafce, zaleca się wentylacje mechaniczną.
- Nie wolno instalować regulatora w hermetycznym pojemniku wraz z akumulatorem zalanym elektrolitem! Nie wolno instalować urządzenia w miejscach ciasnych, gdzie mogą gromadzić się wybuchowe gazy wydostające się z akumulatora.
- Regulator powinien być umieszczony na powierzchni pionowej, chroniony przed wpływem promieni słonecznych i wysokiej temperatury...
ale luz - wepchnę w skrzynkę i zapomnę ;)
Myślałem, ze podzielicie się pomysłami, jednak chyba nie mogę na to liczyć.
- Podczas montażu regulatora należy upewnić się, że przez radiatory regulatora przepływa powietrze. Urządzenie wymaga co najmniej 15 cm wolnej przestrzeni nad i po regulatorem. Jeśli urządzenie montowane jest np. w szafce, zaleca się wentylacje mechaniczną.
- Nie wolno instalować regulatora w hermetycznym pojemniku wraz z akumulatorem zalanym elektrolitem! Nie wolno instalować urządzenia w miejscach ciasnych, gdzie mogą gromadzić się wybuchowe gazy wydostające się z akumulatora.
- Regulator powinien być umieszczony na powierzchni pionowej, chroniony przed wpływem promieni słonecznych i wysokiej temperatury...
ale luz - wepchnę w skrzynkę i zapomnę ;)
Myślałem, ze podzielicie się pomysłami, jednak chyba nie mogę na to liczyć.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ok, dziele sie: zamontowalem go na tylnym lewym slupku, 10 cm pod szyba, w przestrzeni nad dodatkowymi akumulatorami przy przekazniku odcinajacym prad z alternatora.
Dostep utrudniony ze wzgledu na pelna szafke w czasie wyjazdu i koniecznosc odkrecania blendy na jej tylnej sciance.
Tytul wzorowego forumowicza idzie do mnie <38>
Dostep utrudniony ze wzgledu na pelna szafke w czasie wyjazdu i koniecznosc odkrecania blendy na jej tylnej sciance.
Tytul wzorowego forumowicza idzie do mnie <38>
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
U mnie jest tapicerowany sufit z wełną pod tapicerką i tapicerka jest zdecydowanie ciepła pod panelem.
Cos Ty taki nerwowy i obrażalski. Dzielimy się swoją wiedzą i doświadczeniami ale nie sądziłem, że umiejscowienie regulatora to aż taki problem? Poza tym mam wrażenie, że Ty chcesz tam wsadzić jakiś regulator do zasilania domu, a nie busa. Ja nie pamiętam, żeby w mojej instrukcji były aż takie wymogi. Załączam fotke,.. tylko podwyższ sobie najpierw dach :)jaxa pisze:Myślałem, ze podzielicie się pomysłami, jednak chyba nie mogę na to liczyć.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Panowie,.. połowa ceny którą ja zapłaciłem w chinach za wiatrak,.. http://allegro.pl/mini-elektrownia-wiat ... 28865.html
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
No nie robiłem bo wstrzymuje mnie kwestia zrobienia jakiegoś nawet prowizorycznego masztu i obsady. Wiatrak już cały skręcony i tylko czeka na wystawienie na wiatr. Ale mysle już teraz intensywnie więc mam nadzieje, ze wkrótce. . Zły jestem, że dałem 2 x więcej jesienią, a teraz taka "taniocha" w PL. Ale dobrze,.. niech inni skorzystają :)
-
highland
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
i jak test wiatraka? Ciekawych jest więcej:-) A i jakie miał te niedoróbki, poza tym, że trzeba było lakierować?
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
W zasadzie głównie ogon. Oprócz fatalnego lakierowania po skręceniu do wiatraka pozostawał luz między płaszczyznami mocowania,.. był ze 3 mm. Zbyt mocne skręcenie śrub groziło pęknięciem odlewu korpusu. Dospawałem tam dodatkowe blaszki i teraz mogę skręcić na full. Wciąż brakuje mi czasu na zmajstrowanie mocowania wiatraka do masztu. Po majówce ide do tokarza,.. na 100% :)
-
Alkadias
Odgrzewam temat - Jak się sprawa potoczyła ? Czy ten wiatrak daje rade ?