zmiana oleju 15w40 na 10w40

Płyny, filtry, paski, świeczki i inne rzeczy, o które warto dbać.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
strusiec
Nowy T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 0
Model:
Auto: vw t4
Kontakt:

Re: zmiana oleju 15w40 na 10w40

Nieprzeczytany post autor: strusiec »

Nie ma za dobrego oleju. Ja preferuję 0W na 40 tylko mobil. liczba zasadowa czyli zdolność czyszczenia. Stosowane do dziś bez większych komplikacji. Od szczelności są symeringi i uszczelki a nie nagar
motoria
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 7
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: motoria »

strusiec pisze:
Nie ma za dobrego oleju. Ja preferuję 0W na 40 tylko mobil. liczba zasadowa czyli zdolność czyszczenia. Stosowane do dziś bez większych komplikacji. Od szczelności są symeringi i uszczelki a nie nagar
Mobil to najbardziej podrabiany olej na świecie.
///Przemas
Początkujący T4

13
Tematy: 5
Model:
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ///Przemas »

Panowie, po zakupie zalałem Castrola 10W40, zrobione już 7tys no i wygląda na to, że wszystko jest ok. Nie ma wycieków, oleju nie bierze albo bierze tyle, że ledwo to widać na miarce, silnik sprawia wrażenie zdrowego, czasem tylko zadymi... Jak to diesel 8)

Powoli zbliża się wymiana druga, bo zamierzam olej zmieniać max co 10tys (samochód ma już 325 000km przebiegu pewnego, więc chcę o niego dbać i mu życie umilać), docelowo myślałem o 5W40 Valvoline Max life lub Motul. No i tu pytanie, nie bać się i lać czy może zostać już na tym niby syntetyku? Co radzicie?
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Ja bym mu zalal 5w40 jezeli nie zauwazyłes jakis nadmiernych ubytkow w trakcie eksploatacji na 10w40. Może być Valvoline lub Motul.
///Przemas
Początkujący T4

13
Tematy: 5
Model:
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ///Przemas »

Ubytki jak są to minimalne, po 7tys cały czas równo pomiędzy MIN a MAX więc chyba jest ok.
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Jak co 10kkm nie musisz dolewac oleju i przy spuszczaniu przy wymianie po 10kkm jest na miarce w zakresie pomiędzy min a max to spokojnie bym lal 5w40. Moze byc sytuacja ze 5w40 będzie szybciej ubywal ale może być tak też ze będzie ubytek podobny jak na 10w40. To juz zobaczysz po zmianie oleju. Ja bym wlał na Twoim miejscu Max Life 5w40.
misiek535
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: misiek535 »

Witam wszystkich! Pisalem juz o tym w innym poscie, ale moim zdaniem nie nalezy sie bac olejow syntetycznych, wiec smialo zasugerowalbym ten 5w/40, ja juz 3 rok jezdze na 0w/40 edge fst, wymiana co 15tys, filtry mann- oleju i powietrza przy kazdej wymianie oleju, pylkowy co roku, paliwa co 2 lata zawsze przed zima(rzadko tankuje w Polsce) i nic..., wszystko chodzi jak w zegarku. Jeszcze 4 tys km mi zostaly i czeka mnie wymiana rozrzadu(co 60tys) do tego dojdzie plyn chlodzacy(wiadomo), swiece, olej w skrzyni, wspomagania i hamulcowy, wielu z was pewnie powie ze to na wyrost, moze niepotrzebnie i pewnie jest w tym duzo racji, ale ... na sobie nie bede oszczedzal bo potrzebuje tego auta, a zaniedbanie czegos potem kosztuje dwa razy tyle. Pozdrawiam,m
Ps. Sterciu napisal ze to olej lekkobiezny i nie ma sensu w t4-
ale po wymianie do okolo 4-5 tys jest cichszy to napewno i wydaje mi sie ze jednak mniej pali (a moze tylko mi sie wydaje :) )
Kac
Nowy T4

12
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kac »

nie mam pojecia jeszcze jaki olej lał poprzednik w moim T4 które stoi jeszcze u mechanika ale zaryzykowałem w fordzie sierra jakim ciągle jeżdżę 2.3D i wymieniłem z minerała na pół-synt i nie żałuję. Silnik lepiej pracuje, cicho ale olej bierze niestety. Teraz zmienie na motula ( obecnie mam mobil s) do T4 1.9TD wleje też motula pół-syntetyka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Eksploatacja i obsługa”