montaż suchego webasto??
-
Pior y60
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T 4
- Kontakt:
Re: montaż suchego webasto??
Jak kupiłem(w niemczech) nie było akumulatora, po założeniu gdy przyciskam grzanie pojawia się ikonka na wyświetlaczu ale nic się nie dzieje.
-
Pior y60
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Te pod siedzeniem są ok tzn jeden zwykły i jeden szklany w przekaźniku , dzięki temu forum znalazłem ten w przekaźniku :).
Auto z 93
Auto z 93
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Ten w przekaźniku (szklany) jest dobry?
Sprawdzałeś przejście?
Jak wciśniesz grzanie to słychać takie pyknięcie pod siedzeniem (z przekaźnika)?
Sprawdzałeś przejście?
Jak wciśniesz grzanie to słychać takie pyknięcie pod siedzeniem (z przekaźnika)?
-
Pior y60
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Ten szklany jest ok (ma przejście), pyka tylko na sterowniku na przekaźniku cisza.
-
Pior y60
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj przejrzałem dokładnie instalację i znalazłem dodatkową wiązkę idącą w słupek za kierowcą , po jej wyciągnięciu ukazała się wtyczka na 12 pinów 2x6 , wygląda że brakuje drugiego sterownika na przykład(z pokrętłem) http://img253.imageshack.us/img253/8900/40376638.jpg .
Czy to można zastąpić bądź zmostkować i czy to może powodować nie działanie ogrzewania.
Chyba że ktoś ma takie coś do sprzedania.
Czy to można zastąpić bądź zmostkować i czy to może powodować nie działanie ogrzewania.
Chyba że ktoś ma takie coś do sprzedania.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Ja do mokrego mam przeciety przewod zasilajacy paliwo idacy do filtra.mikoli pisze:Możesz zawsze dorobić dodatkowy przewód ssący w smoku paliwa, choć to nie jest rozwiązanie fabryczne, a jak to ma być Ja pewności nie mam, a i nie widzę aby ktoś dopisał posta z fabrycznie montowanym webastem suchym <bezradny>
Zaraz jak praktycznie wychodzi ze zbiornika,ok 20cm.Mam tam zalozony trojnik i filterek gdzie idzie czyste paliwo do pieca D3WZ.
Co dalej,teraz w niedlugim czasie zrobie znow zrobie znow z tego trojnika odgaleznik do suchego pieca D2.
Mokre dziala bez zarzutu,nic sie nie zapowietrza ani piec ani pompa wtryskowa.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Co prawda stary temat ale na czasie, tak to wygląda od spodu dla D3L po wpięciu się w tylną nagrzewnicę z wylotem ciepłego powietrzaorel11 pisze:Panowie ,a ma ktos fotki jak to wygląda od spodu?
Chce je zamontowac pod spodem ,bo nie widze opcji wstawienia takiego grzmota w srodku.
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/thumb ... 037_22.jpg
http://www.t4-wiki.de/wiki/Luftstandhei ... tsschritte
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
słabo wygląda takie wpinanie się tylna nagrzewnicę. Po pierwsze to szkoda rzeźbić nagrzewnice a po drugie za długa rura, będzie się wychładzać ciepłe powietrze. Nie wiem czemu gość nie zrobił jak w oryginale, gdzie rura z ciepłym powietrzem wychodzi na wprost z urządzenia i dmucha z kratki która jest za fotelem kierowcy.Probe041 pisze:Co prawda stary temat ale na czasie, tak to wygląda od spodu dla D3L po wpięciu się w tylną nagrzewnicę z wylotem ciepłego powietrzaorel11 pisze:Panowie ,a ma ktos fotki jak to wygląda od spodu?
Chce je zamontowac pod spodem ,bo nie widze opcji wstawienia takiego grzmota w srodku.
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/thumb ... 037_22.jpg
http://www.t4-wiki.de/wiki/Luftstandhei ... tsschritte
Ma ktoś jak na tych zdjęciach z linka, ze instalacja wchodzi w próg? U mnie wchodzi nad zbiornik i wychodzi pod fotelem kierowcy.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
zapewne dlatego, że:vwyogi pisze:Nie wiem czemu gość nie zrobił jak w oryginale
po pierwsze nie musi wycinać dziury w podłodze
po drugie nawet jak wytniesz tą dziurę to aby zrobić jak w oryginale musisz sobie skołować kawałek podłogi o płaskich rantach tam gdzie w nią wchodzi rura
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
wtedy na pewno będzie jak w oryginale <cool>orel11 pisze:wystarczy zaklepać na płasko.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
aż wlazłem pd auto, żeby zweryfikować i masz rację, w moim podłoga jest falowana a w T4 z którego wyciągam B3LC ma podłogę płaską, teraz mam zagawozdkę jak to rozwiązać, na pewno nie będę robił otworu w nagrzewnicyKenobi pisze:zapewne dlatego, że:vwyogi pisze:Nie wiem czemu gość nie zrobił jak w oryginale
po pierwsze nie musi wycinać dziury w podłodze
po drugie nawet jak wytniesz tą dziurę to aby zrobić jak w oryginale musisz sobie skołować kawałek podłogi o płaskich rantach tam gdzie w nią wchodzi rura
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ten kawałek płaskiej podłogi to jest zgrzana nakładka z wypłaszczeniem, nałożona na pofalowaną podłogę,
ja szukałem po szrotach i w końcu znalazłem budę z podłogą po wlot nagrzewnicy ( z pobieżnej obserwacji wygląda tak samo jak pod wlot webasta ), czekam aż ją wykopią ze sterty aby była możliwość wycięcia
ja szukałem po szrotach i w końcu znalazłem budę z podłogą po wlot nagrzewnicy ( z pobieżnej obserwacji wygląda tak samo jak pod wlot webasta ), czekam aż ją wykopią ze sterty aby była możliwość wycięcia
-
radecki
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-Opolska!
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Jeżeli w zestawie z piecem jest gumowy kanał - wlot ciepłego powietrza to nie ma większego problemu, a jak nie ma to warto zdobyć. Ja mam tak zamontowane bez żadnych komplikacji mimo " fałdowanej " podłogi. Do wycięcia otworu dobrze służy długa listwa - kratka z której wylatuje powietrze w kabinie, ma ona w podstawie wycięte oba otwory na nagrzewnicę i webasto przez co służy za wzór. Otwór wyciąć najlepiej wyrzynarką od góry. Rura gumowa z pieca jest zakończona takim profilem że dobrze dopasowuje się w tą falowaną blachę. ja dodatkowo od dołu i góry zabezpieczyłem klejem na wysokie temperatury. Dużo gorzej ( jak dla mnie ) było wyciąć 2 otwory do zasysu powietrza jeżeli chce się tworzyć ja w oryginale
http://images63.fotosik.pl/441/40803053c49e182dmed.jpg
http://images63.fotosik.pl/441/40803053c49e182dmed.jpg
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ja to mam w tej chwili tak zrobione i moim zdaniem wcale się to dobrze nie dopasowuje,radecki pisze:Rura gumowa z pieca jest zakończona takim profilem że dobrze dopasowuje się w tą falowaną blachę.
rura ma podwójny kołnierz i płaska podłoga wchodzi pomiędzy dwie wargi, a pofalowana podłoga powoduje " pofalowanie rury "
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
.>> Dużo gorzej ( jak dla mnie ) było wyciąć 2 otwory do zasysu powietrza jeżeli chce się tworzyć ja w oryginale
Jakis patent wykombinowales na cięcie tych otworów?
Tez mnie to czeka. Tapicerkę oczywiście sciagales?
Jakis patent wykombinowales na cięcie tych otworów?
Tez mnie to czeka. Tapicerkę oczywiście sciagales?
-
radecki
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
W obecnym busie montowałem jak w oryginale, ściąganie tapicerek oczywiście konieczne. W poprzednim miałem zamontowane adekwatnie w tym miejscu co org. pod tapicerką tylko przed czyli na widoku wycięty otwór + dodatkowa czarna krótka kratka na to natomiast pod autem doprowadzenie na elastycznym wężu. (mowa o zasysaniu powietrza do pieca ) Też zdaje egzamin zresztą kilku kolegów z forum tak ma zamontowane.
-
barti87
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: VW
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
a widział ktoś jakie jest rozwiązanie kanału zasysanego powietrza w wersji z rozsuwanymi drzwiami po obu stronach bo zauważyłem że jest inny próg . Mowa o montażu webasta d3lc . Jest jakieś oryginalne rozwiązanie czy będę musiał coś wyrzeźbić ?
-
barti87
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
na wyżej pokazanym zdjęciu widać jest że kable zasilające webasto puszczone są w poszyciu progu .. czy tak jest oryginalnie nie wiem chyba nie ale ostatnio miałem t4 gdzie było zamontowane od nowości wszystko co trzeba sobie podpatrzyłem i widziałem że kable szły pod zbiornik i były wypuszczone pod fotelem kierowcy.. i tu mam problem bo zapomniałem w którym miejscu zrobić otwór(pod fotelem) czy mógłby ktoś zrobić fotkę
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
jak masz podstawę pod aku jak na zdjęciu to przed półka po środku. Tu jeszcze nie wywiercone, ale to jest w tym mijscu gdzie nie ma wykładzinybarti87 pisze:na wyżej pokazanym zdjęciu widać jest że kable zasilające webasto puszczone są w poszyciu progu .. czy tak jest oryginalnie nie wiem chyba nie ale ostatnio miałem t4 gdzie było zamontowane od nowości wszystko co trzeba sobie podpatrzyłem i widziałem że kable szły pod zbiornik i były wypuszczone pod fotelem kierowcy.. i tu mam problem bo zapomniałem w którym miejscu zrobić otwór(pod fotelem) czy mógłby ktoś zrobić fotkę
https://lh3.googleusercontent.com/-EcSz ... CN3493.JPG
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Szkoda wiercić w nadwoziu. Kabel można poprowadzić po podłodze pod wykładziną a do komory silnika przeciągnąć wykorzystując fabryczne otwory w ścianie grodziowej.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Od dodatkowego aku to tak, ale od pieca zamontowanego pod podłogą, to musisz wywiercić otwór pod siedzeniem, bo tam przecież podłączasz piec pod dodatkowy aku i umieszczasz przekaźniki, bezpieczniki i sterownik w przypadku D2L.slimak pisze:Szkoda wiercić w nadwoziu. Kabel można poprowadzić po podłodze pod wykładziną a do komory silnika przeciągnąć wykorzystując fabryczne otwory w ścianie grodziowej.
-
radecki
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
"Instalacja piec - akumulator pod siedzeniem" można wykorzystać otwór w którym idzie linka hamulca ręcznego jest tam wystarczająco miejsca, oczywiście przy dobrym zabezpieczeniu kabli przed przetarciem.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
radecki pisze:"Instalacja piec - akumulator pod siedzeniem" można wykorzystać otwór w którym idzie linka hamulca ręcznego jest tam wystarczająco miejsca, oczywiście przy dobrym zabezpieczeniu kabli przed przetarciem.
Nie da rady. Za dużo tych kabli. Nic zlego w wywierceniu otworu jak w oryginale.
-
barti87
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
oczywiście zrobie jak oryginał zdarłem trochę tej maty wygłuszającej i widzę że w tym miejscu które wskazał mi vwyogi są punkty nabite fabrycznie w którym miejscu ma być dokładnie otwór ,, pamiętajcie że mam drzwi rozsuwane z obu stron i tam w progu puszczać kable raczej nie bardzo .. a jeden mały otwór nie zaszkodzi , mam jeszcze problem największy mianowicie próg("stopień) od tych rozsuwanych LEWYCH drzwi nie mam tam już za bardzo miejsca na oryginalny kanał zasysanego powietrza
i wyszło mi to tak:
http://images70.fotosik.pl/618/4768eb7898699708med.png
i wyszło mi to tak:
http://images70.fotosik.pl/618/4768eb7898699708med.png
-
barti87
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Kenobi pisze:ten kawałek płaskiej podłogi to jest zgrzana nakładka z wypłaszczeniem, nałożona na pofalowaną podłogę,
Właśnie przerabiam ten temat i okazuje się że ten kawałek podłogi z dziurą do nagrzewnicy nie jest identyczny otwór jest 1 +- 1.5cm za szeroki ale to chyba nie duży problem żeby go troszeczkę zmniejszyć
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Po wycieciu dziury w podłodze ja tą falistoś lekko sklepałem i po nałozeniu kanału gumowego dobrze uszczelniłem sikaflex z dwóch stron i jest elegancko.barti87 pisze:Kenobi pisze:ten kawałek płaskiej podłogi to jest zgrzana nakładka z wypłaszczeniem, nałożona na pofalowaną podłogę,
Właśnie przerabiam ten temat i okazuje się że ten kawałek podłogi z dziurą do nagrzewnicy nie jest identyczny otwór jest 1 +- 1.5cm za szeroki ale to chyba nie duży problem żeby go troszeczkę zmniejszyć
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Gdzie się wtyka koniec rury, którą piec D2L zasysa powietrze potrzebne do spalania?? Kiedyś wiedziałem, ale nie mogę sobie przypomnieć.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
w miejscu gdzie podłoga z przestrzeni pasażerskiej idzie w górę do foteli pierwszego rzędu jest otwór, praktycznie centralnie z szerokości