Szwankuje wskaźnik i nie działa wiatrak...

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Zablokowany
angelo
Nowy T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: VW T4
Kontakt:

Szwankuje wskaźnik i nie działa wiatrak...

Nieprzeczytany post autor: angelo »

Witam. W niedawno kupionym T4 2.4D z 93r nie włączają się wentylatory.Wczoraj przejechałem około 45km załadowany i to połowę z tej odległości po górach i nie gasiłem go po przyjechaniu specjalnie z ciekawości czy chodzą wiatraki(podczas jazdy ciężko będzie usłyszeć). Ale nie włączyły się. Nie gotuje ani nie ubywa płynu.
Sprawdziłem bezpieczniki. Wypiąłem wtyczki od wiatraków i podałem im prąd bezpośrednio z aku i chodzą. Co odpowiada za włączanie wentylatorów? ten czujnik z kostką po lewej stronie w chłodnicy???jeśli tak to czy przy jego wymianie ucieknie płyn??Nie chce ryzykować szczególnie że teraz są upały a mieszkam w górach i szkoda ugotować silnik.
Mam jeszcze jeden problem z wskaźnikiem temperatury. Zazwyczaj nie działa a jak już działa to temperatura rośnie bardzo ale to bardzo powoli.Wczoraj podczas jazdy pokazało się 90pare stopni ale potem wskazówka opadła i podniosła się nieznacznie na 70stopni. Gdzie szukać rozwiązania? Czy ten wskaźnik jest podłączony z jakimś czujnikiem temperatury a jeśli tak to gdzie on się znajduje? znalazłem jeden czujnik (widać go od spodu powyżej alternatora w wężu zaraz przy silniku).
Sprawdziłem przewody od kostki bo były poskręcane i trzy z nich były przetarte. Uporałem już się z tym teraz nic nie spina ale licznik temperatury dalej idzie bardzo powoli i pokazuje cały czas nieznacznie ponad 70stopni.
Czy też jest tak że wskazania temperatury są z tego samego czujnika w chłodnicy??Czy u Was wskazówka temperatury też tak wolno idzie do góry?
A może mi jeszcze ktoś wyjaśnić po co są te żaluzje na wiatrakach,w jakim momencie(przy jakiej temperaturze) się uchylają i co za to odpowiada?
grzesiex
Znawca T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 7
Model:
Auto: T4
Opis: Krzywy ryj
otrzymal podziekowanie: 83 razy
Kontakt:

Re: Szwankuje wskaźnik i nie działa wiatrak...

Nieprzeczytany post autor: grzesiex »

Zablokowany

Wróć do „Diesel”