Montaż intercoolera T4 1.9 TD
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Montaż intercoolera T4 1.9 TD
Panie, panowie fachowcy.
Swoją przygodę z diesel'em dopiero zaczynam (dotychczas 1.3 benzin). Zakupiłem właśnie (jak w temacie) jedynie słuszny pojazd w wersji carawelle. Zauważyłem będąc w Istebnej, że auto z rozgrzanym silnikiem ale zimną jeszcze turbinką wspina się pod górki na 3 biegu ale na rozgrzanej turbinie ma biedę wjechać na te same górki na 2 biegu. Moja uwaga skierowała się na umieszczenie intercoolera w moim bolidzie. Tutaj zaczynają się pytania:
1. Budować jakiś konkretny IC ? Znalazłem na allegro kilka sztuk jak np:
http://allegro.pl/item1184979553_vw_t4_ ... etrza.html
http://allegro.pl/item1166414312_vw_t4_intercooler.html
2. Do zabudowania potrzebuję jeszcze jakieś przewody, czy to są jakieś specjalne typu:
http://allegro.pl/item1184979661_vw_t4_ ... ooler.html
czy mogę zastosować dowolne o właściwym przekroju ?
3. Gdzie umieścić chłodnicę ? Znalazłem kilka zdjęć 2.5 TDi gdzie chłodnica była umieszczona jak na zdjęciu w załączniku. Umieszczać tak samo czy lepiej znaleźć inne miejsce ?\
3a. Jeżeli to jest dobre miejsce to czy należy wycinać jakiś nawiew w masce ? Na zdjęciu maski tego samego samochodu żadnego wycięcia nie widać ale może macie inne zdanie.
Wolał bym zrobić to sam niż powierzać to jakiemuś warsztatowi. Uwielbiam się grzebać w swoich furach, bo wtedy auto naprawdę staje się MOJE, a ine tylko moją własnością ;)
Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Swoją przygodę z diesel'em dopiero zaczynam (dotychczas 1.3 benzin). Zakupiłem właśnie (jak w temacie) jedynie słuszny pojazd w wersji carawelle. Zauważyłem będąc w Istebnej, że auto z rozgrzanym silnikiem ale zimną jeszcze turbinką wspina się pod górki na 3 biegu ale na rozgrzanej turbinie ma biedę wjechać na te same górki na 2 biegu. Moja uwaga skierowała się na umieszczenie intercoolera w moim bolidzie. Tutaj zaczynają się pytania:
1. Budować jakiś konkretny IC ? Znalazłem na allegro kilka sztuk jak np:
http://allegro.pl/item1184979553_vw_t4_ ... etrza.html
http://allegro.pl/item1166414312_vw_t4_intercooler.html
2. Do zabudowania potrzebuję jeszcze jakieś przewody, czy to są jakieś specjalne typu:
http://allegro.pl/item1184979661_vw_t4_ ... ooler.html
czy mogę zastosować dowolne o właściwym przekroju ?
3. Gdzie umieścić chłodnicę ? Znalazłem kilka zdjęć 2.5 TDi gdzie chłodnica była umieszczona jak na zdjęciu w załączniku. Umieszczać tak samo czy lepiej znaleźć inne miejsce ?\
3a. Jeżeli to jest dobre miejsce to czy należy wycinać jakiś nawiew w masce ? Na zdjęciu maski tego samego samochodu żadnego wycięcia nie widać ale może macie inne zdanie.
Wolał bym zrobić to sam niż powierzać to jakiemuś warsztatowi. Uwielbiam się grzebać w swoich furach, bo wtedy auto naprawdę staje się MOJE, a ine tylko moją własnością ;)
Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2010, 18:11 przez herman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Montaż intercoolera T4 1.9 TD
z rozmów z kolegami z forum bawiącymi się w zwiększanie mocy w 1.9 TD wiem że samo założenie IC nic praktycznie nie daje,
ale poczekaj trochę, a dostaniesz tutaj od nich cały zestaw przeróbek robiący z tego silnika prawie rakietę
ale poczekaj trochę, a dostaniesz tutaj od nich cały zestaw przeróbek robiący z tego silnika prawie rakietę
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zapomniałem wspomnieć, bo przy okazji chciałem się dowiedzieć jak rozpoznawać silniki i turbinki ?
Kupiłem go z informacją, że ma 95 KM, w dokumentach jest napisane jak byk 50 KW i w sumie nie wiem. Słaby jest więc przypuszczam, że prawdę wbili w papiery. Spaliny czyste i niezauważalne.
Przed swoją decyzją pogooglałem trochę i dowiedziałem się już, że powietrze za rozgrzaną turbiną potrafi mieć nawet 100 stopni C, a to niestety skutkuje małą gęstością powietrza więc sprawność turbiny spada drastycznie. IC potrafi schłodzić powietrze za turbiną do 30 stopni.
Kupiłem go z informacją, że ma 95 KM, w dokumentach jest napisane jak byk 50 KW i w sumie nie wiem. Słaby jest więc przypuszczam, że prawdę wbili w papiery. Spaliny czyste i niezauważalne.
Przed swoją decyzją pogooglałem trochę i dowiedziałem się już, że powietrze za rozgrzaną turbiną potrafi mieć nawet 100 stopni C, a to niestety skutkuje małą gęstością powietrza więc sprawność turbiny spada drastycznie. IC potrafi schłodzić powietrze za turbiną do 30 stopni.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
oryginalny t4-kowy silnik 1.9 TD ma 68 km i był montowany tylko jeden rodzaj o oznaczeniu ABL tyle wiem reszte podpowiedzą zapewne inni
pamiętaj że do schłodzonego i gęstszego powietrza musisz odpowiednio dobrać dawkę paliwa bo na samym powietrzu nic nie uzyskasz
pamiętaj że do schłodzonego i gęstszego powietrza musisz odpowiednio dobrać dawkę paliwa bo na samym powietrzu nic nie uzyskasz
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Myślałem, że dawka paliwa jest już dobrana, tylko przez niedopatrzenie zapomniano dodać IC ;)
Apropos oznaczeń: gdzie mam takowe odczytać ? Z numeru ?
Apropos oznaczeń: gdzie mam takowe odczytać ? Z numeru ?
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Cyknij foty silnika, turbiny, pompy wtryskowej. Kto wie co pod maskę wsadził poprzedni właściciel.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zdjęcia dopiero w przyszłym tygodniu (żona ma aparat ;) ).
Jak go kupowałem gość twierdził, że ma 95 KM, a w dokumentach jest napisane 50 KW. Auto jest raczej słabawe więc raczej skłaniam się do tego co pisze w dokumentach.
Jeszcze takie drobne pytanie: lepiej tankować zwykły ON czy np. ultimate czy jakiś v-power ? Czym właściwie te paliwa się różnią ? Z benzyną byłem obcykany i jeździłem i na 95 i na 98 (kwestia przesunięcia zapłony ). Z wysokoprężnym jeszcze nie wiem, anie chciał bym się przekonać zaczynając od remontu ;)
Jak go kupowałem gość twierdził, że ma 95 KM, a w dokumentach jest napisane 50 KW. Auto jest raczej słabawe więc raczej skłaniam się do tego co pisze w dokumentach.
Jeszcze takie drobne pytanie: lepiej tankować zwykły ON czy np. ultimate czy jakiś v-power ? Czym właściwie te paliwa się różnią ? Z benzyną byłem obcykany i jeździłem i na 95 i na 98 (kwestia przesunięcia zapłony ). Z wysokoprężnym jeszcze nie wiem, anie chciał bym się przekonać zaczynając od remontu ;)
Ostatnio zmieniony 18 sie 2010, 21:16 przez herman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Podobno dobry patent to na taki IC z 2.5 tdi założyć wentylator podobnie jak to jest z pajero. Ponieważ w korkach auto będzie puchnąć od temperatury silnika
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
A to jest interesujący pomysł. Na stałe włączony wentylator czy zrobić mu jakieś sterowanie temperaturą lub manualne ?
Jeżeli sterowanie temperaturą to skąd najlepiej robić pomiar ? Z samej chłodnicy czy za chłodnicą ?
Jeżeli sterowanie temperaturą to skąd najlepiej robić pomiar ? Z samej chłodnicy czy za chłodnicą ?
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
dodatkowe chłodzenie do IC montuj wtedy, gdy nie będzie ci wyrabiał. Na seryjnej turbinie i sprężarce nie ma co kombinować.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Sterowanie wentylatorem IC można pociągnąć od przekaźników sterujących wentylatorami chłodnicy. Prosty układ z dodatkowym przekaźnikiem powinien załatwić sprawę.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
tylko, że wtedy będą się załączały nie wtedy kiedy trzeba np. w korku kiedy silnik pracuje długo na jałowych obrotach.
Czyli w sumie na razie zostawić bez wentylatora ? Można zakombinować i umieścić na wylocie IC czujnik temp. i odczytywać temperaturę w kabinie. Z tego co wyczytałem to IC potrafi ochłodzić powietrze do ok 30 stopni.
Podsumujmy:
1. IC zakupić taki jak do T4 2.5
2. Owężowanie IC ..... ?
3. Bez wentylatora.
4. Umieścić tak jak w T4 2.5
Zgadza się ?
Pozostaje jeszcze kwestia przewodów. Nadal nie wiem czy są jakieś konkretnie dedykowane pod model czy można zakupić na metry (jakieś specjalne czy takie same jak do wody? ) ?
Czyli w sumie na razie zostawić bez wentylatora ? Można zakombinować i umieścić na wylocie IC czujnik temp. i odczytywać temperaturę w kabinie. Z tego co wyczytałem to IC potrafi ochłodzić powietrze do ok 30 stopni.
Podsumujmy:
1. IC zakupić taki jak do T4 2.5
2. Owężowanie IC ..... ?
3. Bez wentylatora.
4. Umieścić tak jak w T4 2.5
Zgadza się ?
Pozostaje jeszcze kwestia przewodów. Nadal nie wiem czy są jakieś konkretnie dedykowane pod model czy można zakupić na metry (jakieś specjalne czy takie same jak do wody? ) ?
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeżeli znasz język język germański to tutaj możesz poczytać o tjuningu twojego silnika: http://www.t4-wiki.de/wiki/ABL_%28Tuning%29
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na nazwisko mam Niemiec ale w tym języku znam tylko: "ruki wierch" ;) :D
Jak są obrazki to mogą być w dowolnym języku :D
Damy radę, chociaż jeszcze nie wiem gdzie ten cienki wężyk prowadzi ale od czego mamy kolegów ze znajomością niemieckiego.
Dzięki wielkie za tego linka.
Jak są obrazki to mogą być w dowolnym języku :D
Damy radę, chociaż jeszcze nie wiem gdzie ten cienki wężyk prowadzi ale od czego mamy kolegów ze znajomością niemieckiego.
Dzięki wielkie za tego linka.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jeżeli się nie mylę to montaż IC w tym miejscu co w TDI wiąże się z przeróbką plastików pod maską co by powietrze było na niego kierowane tak jak w oryginale
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Instalacja o której pisałem miałaby wyłączyć nadmuch na IC w momencie startu wentylatorów. Z drugiej strony nie wiem czy sama idea wentylatora na icku ma sens. W terenówce przy jeździe po bezdrożach silnik pracuje na wysokich obrotach przy małej prędkości auta i wtedy wspomaganie IC ma sens.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Można wymusić obieg powietrza wentylatorem, który będzie się załączał kiedy temperatura na wylocie za chłodnicą przekroczy dajmy na to 50 stopni C, a wyłączy się kiedy temo. spadnie do np. 30 stopni. I mamy problem utrzymania temperatury załatwiony. Sygnał ze sterownika można przesłać na jakiś wyświetlacz i będzie jeszcze podgląd jak wygląda temperatura powietrza wpychanego do kolektora ;)
Na razie sprawa number one - montaż IC ;) . Ten cienki wężyk to jakieś sterowanie podciśnieniowe czy właśnie kontrola temperatury ?
Na razie sprawa number one - montaż IC ;) . Ten cienki wężyk to jakieś sterowanie podciśnieniowe czy właśnie kontrola temperatury ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
w 2.5 TDI do roku 2001 z IC wychodził wężyk pomiarowy idący do komputera, ale tylko do ciśnienia w dolocie
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jest tam albo pokazany jeden wężyk albo jest ich kilka. Jak już wspomniałem z nienieckim u mnie wyjątkowo cienko.
chodzi o to (z http://www.t4-wiki.de/wiki/ABL_%28Tuning%29 )
chodzi o to (z http://www.t4-wiki.de/wiki/ABL_%28Tuning%29 )
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
To wężyk zapewne idący do kabiny, i jest do niego podłączony wskaźnik ciśnienia doładowania.
-
PunkVW
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Doka
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
jest to wskaznik doladowania w kabinie.......................poza tym musisz zmienic pokrywe zaworow z silnika AAZ,w Twojej jest za dlugi wlew oleju (jak na zalonczonym obrazku w linku)
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Już to widziałem. Całą pokrywę czy tylko wlew oleju ?
EDIT
W ramach odpowiedzi na prośby o fotki silnika i takich tam oraz moją ciekawość Waszych opinii wrzucam:
EDIT
W ramach odpowiedzi na prośby o fotki silnika i takich tam oraz moją ciekawość Waszych opinii wrzucam:
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Seria. Jedyne co mnie zaciekawiło to stary korek oleju ( sprzed 96r ) Który masz rok auta ??
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Element 710 ?
Rocznik 1996. Czyli silnik 68 KM ?
IC już zamówiony - idzie do mnie. Jest jeszcze takie pytanko:
Co to jest i do czego toto służy ? (patrz załącznik) Dlaczego nie ma tego gdzie podłączyć ?
Rocznik 1996. Czyli silnik 68 KM ?
IC już zamówiony - idzie do mnie. Jest jeszcze takie pytanko:
Co to jest i do czego toto służy ? (patrz załącznik) Dlaczego nie ma tego gdzie podłączyć ?
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Całe 68 koników. Jazda takim na seryjnej dawce paliwa to tragedia....
Kolego to o co pytasz to zawór recyrkulacji spalin - w momencie zdejmowania nogi z gazu jak i podczas pracy na wolnych obrotach do ponownego spalenia wraca część spalin.
IC idzie - znaczy podstawę do modów będziesz miał ;) Ja coraz bardziej się zbieram żeby zacząć od pompy wtryskowej lub turbiny.
Kolego to o co pytasz to zawór recyrkulacji spalin - w momencie zdejmowania nogi z gazu jak i podczas pracy na wolnych obrotach do ponownego spalenia wraca część spalin.
IC idzie - znaczy podstawę do modów będziesz miał ;) Ja coraz bardziej się zbieram żeby zacząć od pompy wtryskowej lub turbiny.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja dopiero zaczynam przygodę z Dieselem i mam frustrację związaną z brakiem wiedzy. Tym bardziej jestem Wam wdzięczny za wyrozumiałość i cierpliwe tłumaczenie moich być może głupich pytań.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
herman zajrzyj do nas na zlot - dowiesz się więcej ;) I będziesz miał okazję pooglądać ciutkę podkręcone VW ;)
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Bardzo chętnie zajrzał bym do Was ale będzie to nieco utrudnione. Żona w zaawansowanej ciąży i sporo obowiązków muszę przejąć. Postaram się coś wygospodarować.
Tak apropos.
Mogę ten sprzęt nieco podkręcić ? Wystarczy mi 30% więcej.
EDIT
IC mam z 2.5 litrowego silnika. Wskaźnik to czysty manometr ?
Kucze ... to co to za czujnik na tym IC ? Może to czujnik temperatury ? Staram się tego dowiedzieć i jakoś nie mogę znaleźć konkretnych informacji.
edytuj posty
Tak apropos.
Mogę ten sprzęt nieco podkręcić ? Wystarczy mi 30% więcej.
EDIT
IC mam z 2.5 litrowego silnika. Wskaźnik to czysty manometr ?
Kucze ... to co to za czujnik na tym IC ? Może to czujnik temperatury ? Staram się tego dowiedzieć i jakoś nie mogę znaleźć konkretnych informacji.
edytuj posty
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: 1.9 TD ABL
Tu masz chyba wszystko odnośnie dołożenia IC http://www.t4-wiki.de/wiki/Ladeluftk%C3 ... BCstung%29
http://www.t4-wiki.de/wiki/Motortuning_ ... .C3.BChler
Ja bym sobie głowy nie zawracał tym czujnikiem na IC
http://www.t4-wiki.de/wiki/Motortuning_ ... .C3.BChler
Ja bym sobie głowy nie zawracał tym czujnikiem na IC
Ostatnio zmieniony 05 cze 2012, 20:42 przez Probe041, łącznie zmieniany 1 raz.