Problem z biegami po przerobieniu skrzyni na szybszą
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Last active: -
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Problem z biegami po przerobieniu skrzyni na szybszą
Sprawa ma się następująco: w mojej skrzyni zaczął wypadać piąty bieg na autostradzie przy jeździe ze stałą prędkością. Wszystkie biegi wchodziły idealnie, bez oporów. Nic nie szumiało ze skrzyni.
Zdjęliśmy dekiel i jak się okazało winowajcą były luzy na łożyskach na wałku atakującym, który "uderzał" w przesuwkę 5tego biegu i wypadał bieg.
Skoro wyszło, że skrzynia do remontu to po konsultacji z Mikoli'm razem z Czesterem pojechaliśmy kupić skrzynię EWT z 1.9TDI w celu przełożenia wnętrzności poza przełożeniem głównym aby przyspieszyć moją skrzynię DKA.
W piątek skrzynia została wyjęta z T4, rozebrana, wymienione 3 łożyska, wszystkie koła z synchronizatorami , wałek sprzęgłowy na te z EWT no i zalana nowym olejem. Weszło 3,8L BP 75W90.
Problem pierwszy jaki się pojawił już po odbiorze auta to klinowanie się skrzyni na pierwszym i drugim biegu, tzn zdarzało się że nie chciało wyrzucić biegu na luz.
Przykład:
- podjeżdżam na jedynce i staję na światłach, chcę zrzucić na luz i jest problem bo lewarek idzie do pewnego momentu i dalej za nic.
Aby zrzucić jedynkę trzeba było ruszyć i wtedy wrzucić na 2 bieg i potem dopiero na luz. Z 2 biegiem podobnie z tym, że samo ruszenie pomagało aby zrzucić na luz
Podejrzenia padły na ustawienie wybieraka.
Dzisiaj byłem jeszcze raz na warsztacie i skrzyniarz wyjął wybierak ze skrzyni coś tam w nim poregulował, zamontował i jest lepiej, tzn biegi się już nie klinują jak wcześniej jednak wchodzą z oporem (1 i 2 i minimalnie 5tka) i tak samo przy zrzucaniu na luz czasem trzeba się siłować z lewarkiem. Ale też nie zawsze, bo zdarza się że chodzą gładko...
3 i 4 chodzą gładko jak należy cały czas.
Usłyszałem od skrzyniarza aby pojeździć a jak dalej będzie problem to mogą to być "widełki na fasolkach 1 i 2 biegu" mimo, że wszystko wyglądało na OK jak było rozebrane.
Podkreślam, że przed przeróbką nie było problemów żadnych z wchodzeniem/zrzucaniem biegów. Jednak synchronizatory w TDI są nowszego typu jak w T4 i myślałem, że biegi będą wchodzić lżej...
Uprzedzając pytania, podczas naprawy cały czas na ręce mechanikom patrzył Czester i nikt nic nie zakombinował po drodze.
Ktoś ma jakiś pomysł co może być problemem? Kasy na naprawę poszło sporo a skrzynia wciąż nie chodzi jak należy :(
Zdjęliśmy dekiel i jak się okazało winowajcą były luzy na łożyskach na wałku atakującym, który "uderzał" w przesuwkę 5tego biegu i wypadał bieg.
Skoro wyszło, że skrzynia do remontu to po konsultacji z Mikoli'm razem z Czesterem pojechaliśmy kupić skrzynię EWT z 1.9TDI w celu przełożenia wnętrzności poza przełożeniem głównym aby przyspieszyć moją skrzynię DKA.
W piątek skrzynia została wyjęta z T4, rozebrana, wymienione 3 łożyska, wszystkie koła z synchronizatorami , wałek sprzęgłowy na te z EWT no i zalana nowym olejem. Weszło 3,8L BP 75W90.
Problem pierwszy jaki się pojawił już po odbiorze auta to klinowanie się skrzyni na pierwszym i drugim biegu, tzn zdarzało się że nie chciało wyrzucić biegu na luz.
Przykład:
- podjeżdżam na jedynce i staję na światłach, chcę zrzucić na luz i jest problem bo lewarek idzie do pewnego momentu i dalej za nic.
Aby zrzucić jedynkę trzeba było ruszyć i wtedy wrzucić na 2 bieg i potem dopiero na luz. Z 2 biegiem podobnie z tym, że samo ruszenie pomagało aby zrzucić na luz
Podejrzenia padły na ustawienie wybieraka.
Dzisiaj byłem jeszcze raz na warsztacie i skrzyniarz wyjął wybierak ze skrzyni coś tam w nim poregulował, zamontował i jest lepiej, tzn biegi się już nie klinują jak wcześniej jednak wchodzą z oporem (1 i 2 i minimalnie 5tka) i tak samo przy zrzucaniu na luz czasem trzeba się siłować z lewarkiem. Ale też nie zawsze, bo zdarza się że chodzą gładko...
3 i 4 chodzą gładko jak należy cały czas.
Usłyszałem od skrzyniarza aby pojeździć a jak dalej będzie problem to mogą to być "widełki na fasolkach 1 i 2 biegu" mimo, że wszystko wyglądało na OK jak było rozebrane.
Podkreślam, że przed przeróbką nie było problemów żadnych z wchodzeniem/zrzucaniem biegów. Jednak synchronizatory w TDI są nowszego typu jak w T4 i myślałem, że biegi będą wchodzić lżej...
Uprzedzając pytania, podczas naprawy cały czas na ręce mechanikom patrzył Czester i nikt nic nie zakombinował po drodze.
Ktoś ma jakiś pomysł co może być problemem? Kasy na naprawę poszło sporo a skrzynia wciąż nie chodzi jak należy :(
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Re: Problem z biegami po przerobieniu skrzyni na szybszą
W wybieraku nie bardzo jest co regulować, ale jest blokada, aby nie wrzucić dwóch biegów na raz, ale teraz z tego opisu wnioskuję że masz do wyregulowania lewarek pod samochodem.Probe041 pisze:Dzisiaj byłem jeszcze raz na warsztacie i skrzyniarz wyjął wybierak ze skrzyni coś tam w nim poregulował, zamontował i jest lepiej, tzn biegi się już nie klinują jak wcześniej jednak wchodzą z oporem (1 i 2 i minimalnie 5tka) ...
Tytuł: Biegi ciezko wchodza na zimnym silniku..
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Oby to było to. Dam znać jak będę wiedział czy pomogło ;)
-
czarny1x1x
lewarek a czester ma być zdrowy jak patrzy na robotę ,,pił browar ,,
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Warsztat bardzo dobry w mojej opinii. Pełna profeska. Stałem faktycznie od 9 do 16 i patrzyłem im na ręce. Szef sam chciał, żeby był ktoś, jak będą otwierać skrzynie. Mechanik dobrze wiedział co robi i wydaje mi się, że raczej wina nie leży po jego stronie. Bardziej zawiódł jakiś element. Dodatkowo mechanik pokazał mi wszystko co było do wymiany i tłumaczył dlaczego było tak a nie inaczej. Generalnie jak miałbym oddać teraz auto na naprawę skrzyni, to oddałbym w ciemno właśnie na Rakową 14 do Mielnika. Teraz pozostanie w takim razie kwestia cięgien.
-
czarny1x1x
nie bez urazy to był taki żart ,wydaję się że jednak te cięgna robią robotę
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Spoko, spoko. Jeszcze łapię żarty. A co do warsztatu, to na prawdę, dawno nie spotkałem się z takim profesjonalizmem. Wszystkie śrubki w jedno miejsce na specjalny wózeczek i masa nowych narzędzi. Nic na prawdę im nie brakuje.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Auto naprawione!
Odstawiłem T4kę wczoraj rano do skrzyniarzy aby wyregulowali lewarek a okazało się, że wyjęli całą skrzynię,rozebrali i znaleźli winowajcę.
Uszkodzona była sprężyna synchronizatora 1 biegu. Najlepsze jest to, że uznali jako reklamację i nic nie musiałem dopłacać <good>
Biegi chodzą znowu jak po "maśle" i można śmigać <yes>
Jakby ktoś szukał skrzyniarza we Wrocławiu to z całego serca polecam warszat http://skrzyniebiegow.com.pl/ <england>
Odstawiłem T4kę wczoraj rano do skrzyniarzy aby wyregulowali lewarek a okazało się, że wyjęli całą skrzynię,rozebrali i znaleźli winowajcę.
Uszkodzona była sprężyna synchronizatora 1 biegu. Najlepsze jest to, że uznali jako reklamację i nic nie musiałem dopłacać <good>
Jakby ktoś szukał skrzyniarza we Wrocławiu to z całego serca polecam warszat http://skrzyniebiegow.com.pl/ <england>
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Zwłaszcza Piotr jest dobry w te klocki, jakby co to do niego uderzać, czasami robi jakieś fuchy poza warsztatem <18>Probe041 pisze:Auto naprawione!
Uszkodzona była sprężyna synchronizatora 1 biegu. Najlepsze jest to, że uznali jako reklamację i nic nie musiałem dopłacać.