(już_nie)Zielona Caravell'ka z (już_nie)Katowic
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Last active: -
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Re: Zielona Caravell'ka z Katowic
Wzbogaciłem wyposażenie samochodu o sterowanie centralnego zamka z pilota. O ile całość prac wykonana moimi delikatnymi dłońmi, to nie obyło się się bez wsparcia mentalnego ze strony Artura . Ostatecznie wszystko działa i jest super.
Centralka firmy Proxima.
Dodatkowo wymieniłem wkładkę zamka drzwi kierowcy. Wkładka oryginalna. Zapadki i sprężynki [sic!] przełożyłem sam :D
Centralka firmy Proxima.
Dodatkowo wymieniłem wkładkę zamka drzwi kierowcy. Wkładka oryginalna. Zapadki i sprężynki [sic!] przełożyłem sam :D
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Wpadają nowe fanty.
Moja ogólna koncepcja jest taka, że wszystkie dodatki z zewnątrz samochodu mają być czarne lub w kolorze nadwozia, więc dzisiaj odebrałem czarny znaczek VW na atrapę grilla.
A ostatnio krańcówka drzwi kierowcy przestała współpracować i pomimo kilku prób reanimacji problem pozostał.. więc krańcówka z uszczelką też jest nowa <38>
Moja ogólna koncepcja jest taka, że wszystkie dodatki z zewnątrz samochodu mają być czarne lub w kolorze nadwozia, więc dzisiaj odebrałem czarny znaczek VW na atrapę grilla.
A ostatnio krańcówka drzwi kierowcy przestała współpracować i pomimo kilku prób reanimacji problem pozostał.. więc krańcówka z uszczelką też jest nowa <38>
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Wszyscy cali, sam jechałem ;)
Oddałem... do lakiernika :P a ze pojechał zielony a wróci jakiś tam to pożegnać trzeba było.
Mam 3-4 tygodnie żeby poszukać jak zmienić tytuł wątku na odpowiedni :)
Oddałem... do lakiernika :P a ze pojechał zielony a wróci jakiś tam to pożegnać trzeba było.
Mam 3-4 tygodnie żeby poszukać jak zmienić tytuł wątku na odpowiedni :)
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Re: (Już nie)Zielona Caravell'ka z Katowic
Owszem, tam gdzie myślisz :) dzisiaj dogadaliśmy ostatnie szczegóły przy herbacie i drożdżówkach.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Re: (Już nie)Zielona Caravell'ka z Katowic
Remont ruszył pełną parą. Praktycznie jeszcze dobrze nie wróciłem do domu a kolega już był w trakcie rozbrajania samochodu. Zaczynał od demontażu przodu, w tym błotników, a tam absolutnie bez niespodzianki.
Oczywiście ten fabryczny bubel zostanie stosownie naprawiony poprzez przerobienie odpływów i skierowanie całego ścieku prosto na koła.
Cała potrzeba na remont zaczela się od tego, że naprawa wykonane dla poprzedniego właściciela było zrobione niekoniecznie dobrze i na całej długości samochodu schodził klar a sam lakier mial tendencje do odprysków w dziwnych miejscach. No i cały projekt zaczął ewoluować...
Boki zeszlifowane.
Pierwonie remont dotyczyć mial tylko karoserii ale jak robić to porządnie i do zakresu robót dołaczyła również podłoga. Wiedziałem o jej kilku niedoskonałościach, ale to jak wyglądała jej część w miejsu gdzie przechodzą wężę tylnej klimy, było dla mnie zaskoczeniem.
Zapadła decyzja, że ustrojstwo związane z klimą z tyłu wylatuje z samochodu, zostanie sam nawiew. Przewody puszczone są jak było wygodnie i wycierają się w rónych miejscach. Ta chlodnica, która była pod samochodem też wylatuje - czas zrobił swoje i nie jest ona w najlepszej kondycji.
Dodatkowo, żeby było porządnie polakierowane, wycięte zostały wszystkie okna. Korzystając z okazji, wpadają okna odsuwane na lewą i prawą stronę <yes>
Pordzewiałe miejsce, które jakiś czas temu widzialem od spodu okazało się jednak trochę większą dziurą niż zakladałem.
A że do remontu podłogi potrzebne jest ściagnięcie wykładziny, to przy okazji wyleciały stare 'grzybki'. Grzybki założę nowe, a zamiast gumowej wykładziny położę oryginalny welur zakupiony dzięki uprzejmości forumowicza Patrick.
Fakt, wykładzina wymaga czyszczenia, ale biorąc pod uwagę że z przesyłka kosztowała 80zł to żal było odpuścić taką okazję.
Patrick sprzedał mi również komplet chlapaczy. Szukałem jakiś czas po różnych aukcjach ale nie było nigdzie, a tu takie szczęscie. Cały kompet z uchwyatmi śrubkami i wszystkim innym co potrzebne. Czy samochód z nimi ładie wygląda? Nie może nie dla każdego ale ja zakładam.
Jako że jutro jadę odziwedzić samochód, dzisiaj odebrałem kilka części do niego (uszczelki drzwi, grzybki do mocowania foteli, nakrętki do mocowania okien, ślizgi donlej maskownicy i czarny znaczek na klapę).
Dla zainteresowanych cennik poniżej (w sumie wyszło 1250zł ale dostałem 180zł rabatu).
Jak już cała tapicerka pościągana to trzeba korzystać. Odebrałem 30m2 folii alufox którą zostaną wyklejone wszystkie wnęki (3warstwy, w sumie 1.5cm folli) więc powinno być przejemniej w środku latem na postojach a zimą będzie wolniej się wychładzało.
Co dalej? Szlifowanie, spawanie, szkifowanie, gruntowanie i tak wkółko.. cały samochód będzie polakierowany na nowo (najpierw na biało, później w ostateczny kolor), wszystkie spinki/śrubki uzupełnione (szczególnie te któruch brakowało pod tapicerką) a podłoga, wnęki i wszystkie profile będą pokryte grubą warstwą konserwacji (nie wiem jak nazywa sie ta do wnęk i profili ale z tłumaczenia zrozumiałem że pod wpływem ciepła zaczyna parować i krążyc w przestrzeni dzięki czemu sama uzupełnia swoje braki; pod wpływem zimna twardnieje).
Jak pojawi się coś nowego to zaktualizuję mój teat. Na razie jestem pełen entuzjazmu <31>
Oczywiście ten fabryczny bubel zostanie stosownie naprawiony poprzez przerobienie odpływów i skierowanie całego ścieku prosto na koła.
Cała potrzeba na remont zaczela się od tego, że naprawa wykonane dla poprzedniego właściciela było zrobione niekoniecznie dobrze i na całej długości samochodu schodził klar a sam lakier mial tendencje do odprysków w dziwnych miejscach. No i cały projekt zaczął ewoluować...
Boki zeszlifowane.
Pierwonie remont dotyczyć mial tylko karoserii ale jak robić to porządnie i do zakresu robót dołaczyła również podłoga. Wiedziałem o jej kilku niedoskonałościach, ale to jak wyglądała jej część w miejsu gdzie przechodzą wężę tylnej klimy, było dla mnie zaskoczeniem.
Zapadła decyzja, że ustrojstwo związane z klimą z tyłu wylatuje z samochodu, zostanie sam nawiew. Przewody puszczone są jak było wygodnie i wycierają się w rónych miejscach. Ta chlodnica, która była pod samochodem też wylatuje - czas zrobił swoje i nie jest ona w najlepszej kondycji.
Dodatkowo, żeby było porządnie polakierowane, wycięte zostały wszystkie okna. Korzystając z okazji, wpadają okna odsuwane na lewą i prawą stronę <yes>
Pordzewiałe miejsce, które jakiś czas temu widzialem od spodu okazało się jednak trochę większą dziurą niż zakladałem.
A że do remontu podłogi potrzebne jest ściagnięcie wykładziny, to przy okazji wyleciały stare 'grzybki'. Grzybki założę nowe, a zamiast gumowej wykładziny położę oryginalny welur zakupiony dzięki uprzejmości forumowicza Patrick.
Fakt, wykładzina wymaga czyszczenia, ale biorąc pod uwagę że z przesyłka kosztowała 80zł to żal było odpuścić taką okazję.
Patrick sprzedał mi również komplet chlapaczy. Szukałem jakiś czas po różnych aukcjach ale nie było nigdzie, a tu takie szczęscie. Cały kompet z uchwyatmi śrubkami i wszystkim innym co potrzebne. Czy samochód z nimi ładie wygląda? Nie może nie dla każdego ale ja zakładam.
Jako że jutro jadę odziwedzić samochód, dzisiaj odebrałem kilka części do niego (uszczelki drzwi, grzybki do mocowania foteli, nakrętki do mocowania okien, ślizgi donlej maskownicy i czarny znaczek na klapę).
Dla zainteresowanych cennik poniżej (w sumie wyszło 1250zł ale dostałem 180zł rabatu).
Jak już cała tapicerka pościągana to trzeba korzystać. Odebrałem 30m2 folii alufox którą zostaną wyklejone wszystkie wnęki (3warstwy, w sumie 1.5cm folli) więc powinno być przejemniej w środku latem na postojach a zimą będzie wolniej się wychładzało.
Co dalej? Szlifowanie, spawanie, szkifowanie, gruntowanie i tak wkółko.. cały samochód będzie polakierowany na nowo (najpierw na biało, później w ostateczny kolor), wszystkie spinki/śrubki uzupełnione (szczególnie te któruch brakowało pod tapicerką) a podłoga, wnęki i wszystkie profile będą pokryte grubą warstwą konserwacji (nie wiem jak nazywa sie ta do wnęk i profili ale z tłumaczenia zrozumiałem że pod wpływem ciepła zaczyna parować i krążyc w przestrzeni dzięki czemu sama uzupełnia swoje braki; pod wpływem zimna twardnieje).
Jak pojawi się coś nowego to zaktualizuję mój teat. Na razie jestem pełen entuzjazmu <31>
-
adi84
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Re: (Nie)Zielona Caravell'ka z Katowic
Kawał dobrej roboty. Czekamy na dalsze informacje z przebiegu pracy.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Prace w trakcie. Buda nabiera gładkości...
... a miejscami traci dziury <38>
... a miejscami traci dziury <38>
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Prace w trakcie, postępy są.
Takie 'demo' po próbie koloru dostałem. Z tego co wiem to ostatenie zdjęcie jakie mogę zobaczyć z postępu prac. Umówiliśmy się że ostateczny efekt zobaczę dopiero na żywo <38>
Zderzak przed polerowaniem wygląda tak:
Podobno na żywo kolor robi lepsze wrażenie <56>
Ustaliliśmy, że cały samochód zostanie pokryty podwójna warstwą klaru. Klar też ma być jakiś 'lepszy' - twardszy i o większym połysku a w składzie 0% rozpuszczalnika.
Co do jakości prac, wszystkie wstawki robione są tak, że po położeniu lakier nikt nie znajdzie co i gdzie było robione (z drugiej strony kto ma szukać jeżeli samochód ma dożywocie <bigboss> ).
Takie 'demo' po próbie koloru dostałem. Z tego co wiem to ostatenie zdjęcie jakie mogę zobaczyć z postępu prac. Umówiliśmy się że ostateczny efekt zobaczę dopiero na żywo <38>
Zderzak przed polerowaniem wygląda tak:
Podobno na żywo kolor robi lepsze wrażenie <56>
Ustaliliśmy, że cały samochód zostanie pokryty podwójna warstwą klaru. Klar też ma być jakiś 'lepszy' - twardszy i o większym połysku a w składzie 0% rozpuszczalnika.
Co do jakości prac, wszystkie wstawki robione są tak, że po położeniu lakier nikt nie znajdzie co i gdzie było robione (z drugiej strony kto ma szukać jeżeli samochód ma dożywocie <bigboss> ).
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Rób tak, żeby Ci nie gniło za rok, a nie żeby miernikiem mierzyć.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
To 10000 pln za taka pro blacharke i malowanie chyba malo bedzie.
-
jacula
- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: VW T4 TRANSPORTER
- Opis: VW T5 19 TDI 105 KM
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
A po co cyną ?? auto idzie na handel ? <stop>Dudu$ pisze:Tak robione. Wszystkie spawy zabezpieczone cyną.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Dlaczego na handel? Cyna zamiast szpachli. Do tego ładnie izoluje spawy zeby nie zaczęły korodować... bo cyna nie rdzewieje.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Jeśli ten gościu postanowi robić swoją robotę uczciwie, nieważne za jakie pieniądze, ale uczciwie, zgodnie ze sztuką, to za kilka lat będzie bardzo bogatym człowiekiem i robotę będzie miał na lata wprzód. (Jak mechanik Zbyszek, szyldu nie ma, a kilkanaście busów na podwórku czeka w kolejce non-stop, o każdej porze roku)
Można wiedzieć w jaki sposób go wynaleźliście, bo wydaje się nieprawdopodobne?, może być na PW
Można wiedzieć w jaki sposób go wynaleźliście, bo wydaje się nieprawdopodobne?, może być na PW
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Myślę że 'nasz' człowiek teraz nie nie ma na co narzekać w życiu :) I u niego nie stoją kolejki na placu bo ma zasadę że jak przyjmuje samochód to zajmuje się tym konkretnym egzemplarzem i niczym więcej. Jak mi na początku powiedział, w momencie oddania samochodu dostaję warsztat na wyłączność a Adam nie weźmie drugiego zanim nie skończy mojego. Oprócz blacharki robionej wr wlasnym i zagranicznym warsztacie , jego głównym zajęciem jest aerografika (maluje zbiorniki do motocykli).
Jak do niego dotarłem? Przez facebooka bo jest tam grupa dotycząca T4 i Adam do niej należy.. A że wiele razy wypowiadał się w temacie prac blacharskich i miało to sens to w końcu do niego zaglądałam, w kwietniu :) oprócz tego jak robi, to w porównaniu do innych warsztatów w których byłem wyróżnia to jeszcze podejście do klienta. Na każde pytanie odpowiada wyczerpująco a nie zdawkowo byle tylko klienta się pozbyć. Do tego sam proponuje rozwiązania, u mnie na przykład przerobienie dopływów podszybia czy zastąpienie oryginalnej, ale zmęczonej gabki alufoxem.
Ja sobie mogę gadać, możecie wierzyć albo nie, ale najlepiej to i tak do niego zadzwonić I wypytac.
Jak do niego dotarłem? Przez facebooka bo jest tam grupa dotycząca T4 i Adam do niej należy.. A że wiele razy wypowiadał się w temacie prac blacharskich i miało to sens to w końcu do niego zaglądałam, w kwietniu :) oprócz tego jak robi, to w porównaniu do innych warsztatów w których byłem wyróżnia to jeszcze podejście do klienta. Na każde pytanie odpowiada wyczerpująco a nie zdawkowo byle tylko klienta się pozbyć. Do tego sam proponuje rozwiązania, u mnie na przykład przerobienie dopływów podszybia czy zastąpienie oryginalnej, ale zmęczonej gabki alufoxem.
Ja sobie mogę gadać, możecie wierzyć albo nie, ale najlepiej to i tak do niego zadzwonić I wypytac.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Tak się życie toczy powoluku a remont wielkimi krokami zbliża się ku końcowi.
Jak samochód trafił na warsztat to miejscami było tak:
Co ciekawe gruba warstwa szpachli nie kryła większych niespodzianek tylko ułatwiła pracę rzeźbairzowi przy poprzedniej naprawie. Pod warstwą szpachli nie było nic niepokojącego oprócz wgniotek od kamieni itp.
Ostatecznie po wielu godzinach ciężkiej pracy w tych samych miejscach miernik pokazywał mniej więcej takie odczyty:
A jak już wszystko było wygładzone do granic możliwości to po pierszym lakierze wyszo tak:
W międzyczasie wnętrze zostało wyklejone grubą warstwą (15mm) folii Alufox:
Co dalej... nie wiem, bo na tym etapie już nie chcę wiedzieć <38>
Ostatecznie samochód postanowił zniknąć...
I tak zniknięty pozostanie do piątkowego wieczoru kiedy to samochód będzie miał oficjalną premierę po naprawach i (prawdopodobnie szczęśliwie) przywiozę go do domu <yes>
Jak samochód trafił na warsztat to miejscami było tak:
Co ciekawe gruba warstwa szpachli nie kryła większych niespodzianek tylko ułatwiła pracę rzeźbairzowi przy poprzedniej naprawie. Pod warstwą szpachli nie było nic niepokojącego oprócz wgniotek od kamieni itp.
Ostatecznie po wielu godzinach ciężkiej pracy w tych samych miejscach miernik pokazywał mniej więcej takie odczyty:
A jak już wszystko było wygładzone do granic możliwości to po pierszym lakierze wyszo tak:
W międzyczasie wnętrze zostało wyklejone grubą warstwą (15mm) folii Alufox:
Co dalej... nie wiem, bo na tym etapie już nie chcę wiedzieć <38>
Ostatecznie samochód postanowił zniknąć...
I tak zniknięty pozostanie do piątkowego wieczoru kiedy to samochód będzie miał oficjalną premierę po naprawach i (prawdopodobnie szczęśliwie) przywiozę go do domu <yes>
-
SebaWolf
- Początkujący T4
- 7
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
Bardzo dużo pracy, €, i serca włożone w auto. Jestem pod wrażeniem. Jeżeli to nie tajemnica, jaki koszt całości? Pozdrawiam
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
A ostatecznie samochód wygląda tak <yes>
Zdjęcia robione praktycznie na świeżo więc nawet nie był umyty pożądnie.
A tutaj wieczorem zaraz po odebraniu samochodu. Ta druga teczka jest od lakiernika/blacharza który zajmował się moją.
Z dodatkow których nie widać, dzięki dobroci Patricka do środka wkomponowal się pachnący ori dywan.
*Tak, odsuwane okna będą przyciemnione.
**Tak, wiem że na zdjeciu mam zaparowany halogen. Wrzeczywistosci już jest wyschnięty :)
Zdjęcia robione praktycznie na świeżo więc nawet nie był umyty pożądnie.
A tutaj wieczorem zaraz po odebraniu samochodu. Ta druga teczka jest od lakiernika/blacharza który zajmował się moją.
Z dodatkow których nie widać, dzięki dobroci Patricka do środka wkomponowal się pachnący ori dywan.
*Tak, odsuwane okna będą przyciemnione.
**Tak, wiem że na zdjeciu mam zaparowany halogen. Wrzeczywistosci już jest wyschnięty :)
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
4k - materialy ktore kupił lakiernik (w tym lakier ok 250zł/l)
6.5k - tyle kosztowała robocizna
Do tego uszczelki, okna, emblematy.
+/- 13k za wszystko
6.5k - tyle kosztowała robocizna
Do tego uszczelki, okna, emblematy.
+/- 13k za wszystko
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Dzieki,myslalem ze wiecej zabolalo :)
I nie obchodzilo Cie nic,zostawiles brzydkiego i odebrales ladnego ?
I nie obchodzilo Cie nic,zostawiles brzydkiego i odebrales ladnego ?